Machtelt Groothuis (Rubio Impact Ventures) over échte impact maken

Last modified: 20 juli 2023 15:32
“Ons onderscheidend vermogen is het meten van impact.” Aldus Machtelt Groothuis, oprichter van Rubio.

Machtelt Groothuis (52) is founding partner bij Rubio Impact Ventures. Als het gaat om impact investing was Rubio, voorheen Social Impact Ventures, een pionier op de Nederlandse markt. “We zijn een jaar of acht geleden begonnen en toen waren we het eerste private impact fonds in Nederland dat zichzelf ook afrekende op impact resultaten, daarin waren we zelfs een van de eersten van Europa.” 

Haar persoonlijke pad naar impact VC begon Groothuis in private equity. “Ik heb tien jaar in private equity gewerkt, eerst voor Alpinvest en toen voor 3i. Ik heb daar waanzinnig veel geleerd en met superleuke collega’s gewerkt, maar op een gegeven moment ging het me dwarszitten dat het alleen maar ging over geld verdienen en er niet verder werd gekeken naar wat de bedrijven doen en wat hun positie in de maatschappij is. Een enorme gemiste kans, want als PE-eigenaar heb je best wel wat invloed.” 

En die invloed wordt steeds groter, merkt Groothuis op, nu steeds meer bedrijven in handen van PE komen. Wat volgde was een poging om een impact buy out fonds op te richten, maar daar was de PE-markt toen nog niet rijp voor. In VC was er echter wél genoeg steun te vinden voor een impactfonds en zo begon Groothuis, na een paar Angel Investments, samen met Willemijn Verloop haar eigen fonds. 

Groothuis benadrukt dat impact investing niet draait om abstracte goede doelen maar om meetbare maatschappelijke verandering. “Ons onderscheidend vermogen is het meten van impact.” En niet alleen meten voor een rapportcijfer, maar met heldere, becijferde streefcijfers in het vizier. “Veel bedrijven rapporteren wel, maar stellen zichzelf geen doelen, terwijl dat heel belangrijk is. Het helpt ook om weg te komen van het ‘fuzzy feeling’ dat rond impact investing hangt.” Voor de becijfering van impact heeft Rubio een uitgebreid instrumentarium opgebouwd, dat deels in-house is ontwikkeld. Het vaststellen van meetbare impactdoelen is dan ook een essentieel onderdeel bij het doen van een investering. 

Theory of Change
“Als we met een ondernemer in gesprek gaan, stellen we een aantal vragen, zoals: ‘wat is jouw theory of change, hoe ga je de wereld verbeteren, wat heb je voor input nodig en wat voor output lever je en wat zijn de negatieve bijeffecten?’” 

Groothuis zegt dat ondernemers vaak terugkoppelen dat deze vragen als uitdagend worden ervaren, maar dat ze ook goed helpen bij het scherper stellen van de daadwerkelijke impact van het bedrijf. Het behalen van meetbare doelen in de portfoliobedrijven heeft voor Rubio trouwens nog een extra randje: de carry van het fonds is naast financieel resultaat ook gekoppeld aan deze impactdoelen, die onafhankelijk worden gevalideerd door een externe adviesraad. Naast meetbaar moeten de doelen overigens ook schaalbaar zijn. “We zijn op zoek naar bedrijven die een hele sector overhoop kan gooien. Dan krijg je pas echt grote impact.”


Het team van Rubio Impact Ventures

Groothuis is positief over de staat van het ecosysteem en de aandacht van limited partners voor impact investing. “Ik zie steeds meer impact fondsen opkomen of fondsen die iets van impact meenemen en ik vind het een prachtige ontwikkeling. Zo is er steeds meer geld en ondersteuning voor impactondernemers.” En die zijn er genoeg. “We krijgen dagelijks zo’n twee, drie, vier deals te zien die in onze focus passen.” 

Naast dat het aantal impactfondsen toeneemt, wat de kansen op co-investeringen vergroot, ziet Rubio zich ook als verbindende schakel in de Nederlandse en internationale VC-wereld. “Wij werken graag met meer mainstream investeerders op deals. Die brengen vaak specialistische kennis mee over een bepaald segment.” Daarbij helpt het dat de partners bij Rubio een uitgebreid netwerk hebben onder de grote internationale fondsen. “We zien het als een belangrijke rol als investeerder om te helpen succesvolle vervolgrondes op te halen voor onze portfoliobedrijven, wat inmiddels al heeft geresulteerd in verschillende grote internationale series A en B.” 

Rol van impact investors bij energietransitie
Groothuis en haar team hebben de afgelopen jaren al een meerdere bedrijven naar de volgende fase gebracht, zowel in Nederland als daarbuiten. Een van de bijzondere succesverhalen van het bedrijf is Sama; deze scaleup op het snijvlak van HR en tech Leidt IT’ers op en creëert betekenisvolle banen in onder andere Kenia en Oeganda. Sama groeide na drie investeringsrondes uit tot een bedrijf van meer dan 5000 werknemers met high tech Fortune 100 bedrijven als klant. 

Een ander aspect dat Groothuis graag wil benadrukken is de rol van fondsen als Rubio Impact Ventures bij de energietransitie. Zo werkt het fonds samen met andere investeerders en overheden bij het verder uitbouwen van Sympower. Dit bedrijft heeft een methode ontwikkelt om de belastbaarheid van elektriciteitsnetten te verbeteren, en maakt daarmee meer aansluitingen van duurzame energiebronnen mogelijk. Belangrijk in tijden waarin de overschakeling van de netten naar zon en wind vraagt om een nieuwe manier van werken. Sympower levert z’n diensten na drie investeringsrondes inmiddels in zeven Europese landen en Israël.
 

Related articles