Machinefabriek EKB uit Beverwijk in Franse handen

Het Beverwijkse bedrijf past niet in het groeiprogramma van THK Group.

De TKH Group verkoopt dochterbedrijf EKB Groep aan Eiffage Énergie Systèmes uit Frankrijk, de energiesystemendivisie van de Eiffage Group. Het bedrijf EKB, groot in paneelbouw en industriële automatisering in de proces- en maakindustrie, is onderdeel van het Smart Manufacturing-segment van TKH Group. Het bedrijf telt meerdere vestigingen in Nederland.

Onbekend is voor welk bedrag het bedrijf uit Beverwijk wordt verkocht. Wel is duidelijk dat de deal van EKB voor TKH een eenmalige nettowinstbijdrage van circa elf miljoen euro oplevert. De omzet van EKB bedroeg vorig jaar 35,5 miljoen euro, met een EBITA van 2,6 miljoen euro. Wel lijkt het erop dat EKB onvoldoende bijdroeg aan de omzetverwachting van de THK Group.

De THK Group meldt dat de desinvestering van EKB onderdeel is van de Accelerate 2025-strategie van TKH. Dat is een programma om een hoger rendement te generen op verkoopactiviteiten door middel van differentiërende eigen technologieën.

“Voor EKB zijn wij van mening dat de volgende groeifase het beste buiten TKH kan worden gerealiseerd. Met hun complementaire activiteiten biedt Eiffage een perfecte omgeving voor EKB om de volgende groeifase te realiseren”, aldus Alexander van der Lof, CEO van de TKH Group.

De transactie moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders en zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2024 worden afgerond.

Gerelateerde artikelen