Machinebouwers hebben groeiende honger naar grote deals

Fusies en overnames in de machinebouwsector bereiken hoogste niveaus in tien jaar doordat bedrijven versneld capaciteit inkopen.

Vandaag kwam Bain & Company met een nieuw rapport waarin zij de belangrijkste trends in de mondiale machinebouwsector beschrijft. Een van die trends is dat het aantal fusies en overnames de pan uit rijst. Daarnaast ziet men een sterke stijging van het aantal private equity-deals, samen met de stijgende waarderingen en rendementen.

De golf van veranderingen in de machinebouwsector stimuleert het sluiten van deals, aangezien veel bedrijven en hun investeerders hun bedrijfsportfolio's aanpassen aan de veranderende dynamiek van de sector. Fabrikanten van industriële machines hebben een toenemende behoefte aan het sluiten van grote deals naarmate ze deze strategieën versnellen.

De gemiddelde omvang van de deals in deze sector is de laatste tijd omhoog geschoten naar een gemiddelde van 179 miljoen dollar in 2020 en 161 miljoen dollar in 2021, waardoor de eerdere neerwaartse trend tot 2017 is doorbroken. 

De wereldwijde transactiewaarde van 63 miljard dollar van vorig jaar was het op een na hoogste jaartotaal van de sector in de afgelopen tien jaar, alleen overtroffen door het totaal van 72 miljard dollar in recordjaar 2020. 

"Voor leidinggevenden in de machinebouw bieden fusies en overnames toegang tot markten met een sterkere groei en die strategisch van cruciaal belang zijn. Deze leiders investeren in het verwerven van nieuwe competenties rond software, het Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie en connectiviteit – en tegen hogere waarderingen, omdat ze de uitdaging van de digitalisering van de sector aangaan en overstappen op servicegedreven, op oplossingen gebaseerde bedrijfsmodellen", aldus sectorspecialist Michael Staebe van Bain & Company. "We verwachten niet dat het momentum voor grote M&A-deals in de machinebouwsector zal vertragen."

PE versnelt de dynamiek in de machine-industrie door stijgende waarderingen en rendementen
De machine-industrie is nu een van de meest actieve industriële sectoren voor wat betreft wereldwijde PE-deals, en de deals in de machine- en apparatenindustrie presteren beter dan die in andere industriële sectoren.  

Enkele van de grootste industriële PE-deals hebben betrekking op de machine-industrie, zoals de aankoop van Thyssenkrupp Elevators door Advent en Cinven ter waarde van 17,2 miljard euro in 2020. Volgens Bain & Company leverden dergelijke deals in de afgelopen tien jaar een tien procent hoger rendement op dan voor de industrie als geheel, zoals blijkt uit een mediaan multiple on invested capital (MOIC) van 2,5. In dezelfde periode is de ondernemingswaarde van machinebedrijven 1,9 keer groter geworden.

Winnende PE-firma's zien kansen om traditionele machinebedrijven te herpositioneren temidden van de brede trends die de sector hervormen, aldus Bain. De best presterende fondsen hanteren een holistische benadering van waardecreatie en kijken veel verder dan kostenstructuren om alle gebieden van potentiële verbeteringen aan te boren, waaronder commerciële en service excellentie, prijsstelling en M&A-potentieel.
 

Gerelateerde artikelen