ECM Zomerforum bij Stibbe: Grootaandeelhouders: van grote waarde of machtige waardedrukkers?
Bekijk de foto's van het ECM Zomerforum >>>
Nadat gastheer en moderator Pieter Schütte namens Stibbe het welkomstwoord had verzorgd was de microfoon voor beleggingsstrateeg, columnist en analist Corné van Zeijl (ACTIAM). Hij vergelijkt een beursgang met het kopen van een tweedehandsauto. Als koper heb je altijd een informatieachterstand. “Deze probeer je te in te lopen door analistenrapporten te lezen. Pas na verloop van tijd krijg je door welke factoren allemaal van invloed zijn op de winst”, zegt Van Zeijl. “Dat is ook de reden dat ik niet meedoe aan WK-pools. Mijn kennisachterstand is te groot. Het is niet gezellig, maar je moet beleggingsprincipes trouw blijven.”
Voor de beleggingsanalist is de motivatie achter de beursgang ook een van de belangrijkste indicatoren. “Een PE-partij of hedgefonds heeft vaak toch een andere motivatie dan ondernemer die zijn bedrijf naar de beurs brengt. Het is tevens een van de factoren die niet in een model te stoppen is”, aldus Van Zeijl. De bebaarde beurscommentaar spreekt ook de hoop uit dat er meer bedrijven naar het Damrak trekken. Om zijn wens te ondersteunen somt hij enkele voordelen van een beursgang op. “Het blijft een soort kwaliteitsstempel. Je cijfers worden meer vertrouwd, je staat in de spotlights en het kan voor een toestroom van personeel zorgen”, stelt Van Zeijl. Al geeft hij toe dat die spotlights niet altijd makkelijk zijn. Gaat het om kwesties als vrouwenquota en topsalarissen dan worden beursgenoteerde bedrijven strenger in de gaten gehouden dan niet-beursgenoteerde ondernemingen.
Na zijn korte monoloog neemt Van Zeijl plaats in het panel voor een discussie aan de hand van enkele stellingen. Andere panelleden zijn Bert Meulman, CEO en grootaandeelhouder van B&S Group dat enkele maanden geleden naar de beurs ging, Pim Kist, Head of Equity Capital Markets bij ING en Eumedion-directeur Rients Abma. Het publiek mocht voorafgaand aan de stellingen stemmen. De eerste stelling, ‘Een controlerend aandeelhouder drukt de beurswaarde’, leverde een verdeelde zaal op. Exact de helft was voor. Van Zeijl greep de gelegenheid om de stevige stelling te nuanceren. In zijn optiek kan een grootaandeelhouder in principe de beurswaarde drukken met zijn machtspositie, maar zijn er ook positieve uitzonderingen te bedenken, zoals Heineken. Kist vult aan dat een situatie als bij AkzoNobel, waarbij het bedrijf onder grote druk van aandeelhouders komt te staan, minder snel zal voorkomen wanneer er een grootaandeelhouder is.
Op de vraag of een beursgang de professionaliteit bij familiebedrijven verhoogt reageert de zaal in grote meerderheid bevestigend. Meulman legt uit dat bij een groot bedrijf als B&S Group (omzet €1,5 miljard) al een hoop professionals aan boord zijn voor een beursgang, maar beaamt Kist’s opmerking dat je als beursgaande partij te maken krijgt met veel externe partijen die het bedrijf een spiegel voorhouden.
De stelling “Beursgenoteerde familiebedrijven hebben een robuuster risicoprofiel en meer focus op de lange termijn” leidt tot enige verwarring. Van Zeijl stelt namelijk dat deze twee zaken tegengesteld kunnen zijn. Het voorbeeld van kabelconglomeraat Altice wordt opgeworpen. Dit bedrijf heeft ambitieuze groeidoelstellingen op de lange termijn, maar torst ook een enorme schuldenberg mee. Het bedrijf splitste onlangs zijn aandelen in twee types, waarvan een met een zwaarder stemrecht. Hierdoor behield oprichter Patrick Drahi de macht. Abma legt uit hoe Eumedion-leden naar de aandeelhoudersvergadering in Luxemburg togen om tegen de dual class structure te ageren en formeel protest aan te tekenen tegen de gang van zaken. De voorman van de beleggerskoepel stelt dat voor dit soort zaken in politiek Den Haag ‘helaas’ weinig aandacht is, omdat men vooral is gericht op ‘Nederland vestigingsland’ en hoofdkantoren wil aantrekken.
Na vijf stellingen te hebben uitgediept dalen de 100 aanwezige M&A’ers vanuit het auditorium af naar de bar. Met uitzicht op de uitlopers van het Beatrixpark wordt onder het genot van een drankje en een hapje verder gediscussieerd.
Bent u er volgende keer ook bij? Ontmoet professionals in M&A, corporate finance en private equity op onze inspirerende M&A-evenementen:
– Young M&A Forum op 1 november, Stopera, Amsterdam
– M&A Awards België op 15 november, Concert Noble, Brussel
– Private Equity Forum op 21 november, KPMG, Amstelveen
– M&A Awards op 13 december, Beurs van Berlage, Amsterdam
Mis deze kansen niet. Bekijk alle events via Mena.nl/events.
Ook interessant voor u als M&A Professional:
Sluit u aan bij de M&A Community voor meer kennis, kansen en deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u als lid meer kansen en meer kennis tijdens het PE Summit, M&A Fora, M&A Masterclasses, op MenA.nl, via M&A Insight, M&A Database en League tables, in M&A Magazine en de Top 1000 Dealmakers 2019. Word dus vandaag lid. Plus: ontvang een gratis feestkaart (t.w.v. 500 euro) voor de M&A Awards en ontvang kosteloos een New Tailor maathemd (t.w.v. 169 euro). Profiteer nu. Meld u aan met de code ‘actie1’ via Mena.nl.
Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
– Gaat u goed voorbereid onderhandelen of gokt u dat het wel goed komt? Na de training rondt u deals succesvol af. Volg de 3 daagse training Onderhandelen.
– Wilt u leren presenteren zonder angst? Zoekt u een presentatietraining boordevol presentatietechnieken en tips? Volg de 3 daagse training overtuigend presenteren.
– Verbeter uw vaardigheden op het gebied van adviseren en beïnvloeden. Bereik met minder energie meer resultaat. Volg de 3 daagse training adviseren en beïnvloeden.