M&A Outlook #3: ‘toenemend spanningsveld’

In deze M&A-serie geven dealmakers en advocaten hun visie op de overnamemarkt de komende maanden.

Deze keer is Uneke Dekkers aan het woord. Dekkers is Managing Director bij CFF Communications. Zij is een ervaren communicator met 20 jaar ervaring op het gebied van corporate en financiële communicatie. Dekkers trad op als strategisch adviseur en teamleider voor een groot aantal bijzondere projecten, waaronder fusies & overnames, turnarounds, crises en IPO's.

2019 was een topjaar voor de Nederlandse fusie- en overnamemarkt. Anders dan in de rest van de wereld, waar minder deals werden gesloten voor minder geld dan in 2018. Nu loopt Nederland weer in de pas. Begin dit jaar waren er al tekenen dat de markt z'n hoogtepunt zo langzamerhand wel had bereikt. Vanaf medio maart is de neergang duidelijk. Net als elders wordt de Nederlandse M&A-markt aangetast door het coronavirus. Hoe kijken experts naar de komende periode? 

“De internationale overnamemarkt is door de coronacrisis op weg naar een forse afkoeling in 2020, in ieder geval totdat de impact en de duur van Covid-19 duidelijker wordt. Ondernemingen zijn in crisis-modus. Men is er op gericht de business zo goed mogelijk door te draaien en mensen gezond te houden'', vertelt Dekkers aan de redactie over wat er te verwachten staat.

Dit zal zich uiten in onder andere herstructeringen van ondernemingen, vertelt ze verder. ''De komende periode zullen we daarbij een toename aan herstructureringen gaan zien, met reorganisaties en verkoop van onderdelen. Ook zal het spanningsveld tussen aandeelhouders en schuldeisers gaan toenemen. Dat zal de deal-making en het communicatievraagstuk daaromheen extra compliceren.''

''Deal-technisch zullen er wellicht straks meer kansen zijn voor bedrijven die een sterke cash positie hebben of anderszins relatief ongeschonden uit deze crisis komen, omdat targets betaalbaarder worden. Maar belangen voor aandeelhouders en andere stakeholders kunnen juist verder uit elkaar gaan lopen. Ondernemingen zullen moeten laten zien dat dit geen opportunisme is, maar echt de juiste weg voorwaarts voor de lange termijn'', vertelt Dekkers.

Gerelateerde artikelen