M&A Outlook #2: ‘Snel herstel wishful thinking?’

In deze M&A-serie geven dealmakers en advocaten hun visie op de overnamemarkt de komende maanden.

Deze keer is Roman Tarlavski, partner en advocaat bij CMS, aan de beurt. Hij is gespecialiseerd in grensoverschrijdende fusies en overnames, structured joint ventures en private equity-transacties. Roman heeft uitgebreide ervaring in de hotel en TMT branche.

2019 was een topjaar voor de Nederlandse fusie- en overnamemarkt. Anders dan in de rest van de wereld, waar minder deals werden gesloten voor minder geld dan in 2018. Nu loopt Nederland weer in de pas. Begin dit jaar waren er al tekenen dat de markt z'n hoogtepunt zo langzamerhand wel had bereikt. Vanaf medio maart is de neergang duidelijk. Net als elders wordt de Nederlandse M&A-markt aangetast door het coronavirus. Hoe kijken experts naar de komende periode? 

''De meeste transacties waar wij aan werkten zijn na het uitbreken van de crisis tijdelijk stopgezet. De verwachting is dat deze transacties weer worden opgepakt zodra de overheidsmaatregelen langzaam worden opgeheven en het openbare leven weer op gang komt. De eerste voorbeelden van ‘distressed’ M&A-transacties dienen zich aan en wij verwachten dat deze trend zich doorzet. Veel bedrijven zijn in behoorlijke problemen geraakt en zullen iets moeten doen'', vertelt Roman Tarlavski aan de redactie. 

Of Tarlavski de komende periode een toename van activiteiten verwacht? Dat is afhankelijk van een aantal factoren. ''Zodra men grip krijgt op de verspreiding en de ziektecijfers blijven dalen, zoals nu het geval lijkt, verwachten wij een toename van M&A-activiteit.''

Roman Tarlavski verwacht ook dat de markt er niet heel lang over zal doen om te herstellen: ''Naast deals die tijdelijk in de ijskast zijn gezet en distressed M&A, zullen met name middelgrote ondernemingen op zoek gaan naar acquisities. Zolang de fundamentals (grote cash reserves en lage rente) goed blijven, verwachten wij dat de markt zich snel zal herstellen. In hoeverre dat ‘wishful thinking’ is, zal moeten blijken.''

Gerelateerde artikelen