M&A markt op recordniveau; houdbaar of bubbel op komst?
Laatst gewijzigd: 27 mei 2024 20:29
Bij de masterclass tijdens het M&A Forum op woensdag 18 november bij ABN AMRO stond de huidige M&A-boom centraal.
Door Jeppe Kleijngeld
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de M&A-activiteit met dit tempo waarschijnlijk het record van piekjaar 2007 gaat verbreken. Hoe houdbaar is deze situatie? Vormt er een bubbel?
Hugo Peek, M&A adviseur bij ABN AMRO: “De afgelopen jaren in M&A-land ging het er beroerd aan toe, en nu hebben we het over een mogelijke bubbel”, aldus Peek, die later op de avond het mooie nieuws krijgt dat hij is genomineerd voor een M&A Award. “Waarderingen zijn nu wellicht wat aan de hoge kant”, vervolgt hij, “waardoor PE-managers toch niet tot een aankoop overgaan.”
Hugo Peek is blij M&A weer op gang is gekomen.
Macro-economische ontwikkelingen
Philip Bokeloh (Sr Econoom Economisch Bureau ABN AMRO) stelt dat er de laatste jaar internationaal een stijging is in zowel het volume in deals als de bedragen van de transacties. “Redenen hiervoor zijn gezonde bedrijfsbalansen, een aantrekkende economie, en gunstig monetair beleid”, aldus Bokeloh.
Maar gooit het instabiel ogende China geen roet in het eten? Bokeloh denkt van niet. De schuld is laag, dus de overheid heeft de ruimte om stimuleringsmaatregelen te nemen. “Het gaat wel in horten en stoten, maar wij geloven in een zachte landing.” Wel is er sprake van een lagere vraag naar grondstoffen door de achterblijvende groei in China. Ook de lage olieprijs – ontstaan door schalieoliewinning in de VS en nieuwe toetreders zoals Libië – heeft grote impact. Voor opkomende landen heeft het geleid tot een daling in de valuta (in Rusland en Braziliȅ ruim 40 procent sinds begin 2014), maar dat is goed voor hun export. Voor ontwikkelde economiën kan de lage gronstofprijs gezien worden als bonus, stel Bokeloh, want “de nood om te bezuinigen neemt hierdoor af.”
Is het huidige optimisme in de markt terecht? Philip Bokeloh neemt het publiek mee in de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen van dit moment
En hoe gaat het in Nederland? “Het BBP groeit sterker dan de rest van de Eurozone. Alle sectoren profiteren van het economisch herstel. De inflatie is wel laag, zelfs negatief momenteel. Het risico van deflatie dreigt, want we zitten onder de twee procent streefwaarde van de ECB. Daarom denken we dat Mario Draghi het programma van Quantitative Easing (QE) gaat voortzetten, en misschien zelfs vergroten. Daarmee moet de inflatie verhoogd worden.”
M&A Markt oververhit?
Een panel experts schuift aan en onder moderatie van Ruben Munsterman (Hoofdredacteur M&A Magazine) gaan ze de discussie aan. Één van de panelleden is Steven Spiekhout (partner bij EY Transaction Advisory Services) die onlangs in het FD nog sprak van een oververhitting op de overnamemarkt. Signalen hiervoor zijn hogere waarderingen van bedrijven en de minder kritische opstelling van kopers. “Dat komt door druk vanuit vooral Amerikaanse PE-fondsen”, zegt Spiekhout. “Ze hebben veel cash en willen snel toeslaan. Crossborder deals vinden ze interessant en ook in Nederland zien ze kansen.”
Ook Martijn Schreurs (Partner Gilde Buy Out Partners) ziet een markt die hot is. “Er is veel dry powder en veel PE-partijen hebben moeite goede investeringen te vinden. Waarderingen zijn hoog en veel nieuwe kopers uit het buitenland bevinden zich op de markt, dus dealprocessen blijven competitief tot aan het einde.” Toch ziet Scheurs in de midmarket (50-500 miljoen euro) niet meer transacties dan de laatste jaren. “Er is wel sprake van een gezonde dealflow.” Dennis van Zijl (Managing Director Corporate Finance and Capital Markets ABN AMRO) merkt op dat kopers in Nederland behoorlijk selectief zijn. Daarom blijft het aantal transacties achter bij Amerika en de rest van Europa.
En hoe zit het met schulden? Zijn financiële factoren als de mulitples en de mate van schuld houdbaar de komende jaren? Rogier Bruynzeel (Head of Acquisition & Leveraged Finance ABN AMRO) denkt van wel: “We zitten nu onder de vijf, wat lager is dan in 2007. De hoeveelheid schuld die we leveren kan dus hoger, maar de condities zijn wel strikter geworden. Er moet meer geld bij van de PE-partijen.”
Moderator Ruben Munsterman spiekt op zijn briefje met multiples en rentestanden terwijl (van links naar rechts) Dennis van Zijl, Steven Spiekhout, Rogier Bruynzeel, Philip Bokeloh en Martijn Schreurs in gesprek zijn over de schuldenniveaus.
Een laatste belangrijke factor die Steven Spiekhout naar voren brengt is het politieke klimaat. Het zijn roerige tijden. “Bedrijven die crossborder deals doen zullen voorzichtigheid moeten betrachten. Het is alleen mogelijk een bedrijf te laten groeien in stabiele omstandigheden. En die hebben we niet in veel landen momenteel.”
De conclusie is dat er in ieder geval in Nederland geen sprake is van een bubbel, maar wel van prima omstandigheden voor deals. De drivers zijn goed, en de panelleden voorzien genoeg werk voor de leden van de M&A Community de komende jaren. Het sentiment is bescheiden optimistisch te noemen.
Borrel en bekendmaking nominaties
Bij de borrel wordt er op meer specifieke transacties ingegaan die momenteel spelen. En na een paar drankjes wordt er een voor de dealmakers belangrijke aankondiging gedaan. De genomineerde M&A professionals voor de M&A Awards 2015 zijn bekend gemaakt. Op een posterformaat advertentie die morgen in het FD verschijnt staan de namen, maar de community leden kunnen ook online de lijst bekijken op MenA.nl.
Maaike Janssen van CorporateWise ziet haar boutique staan op de nominatielijst
Voor een behoorlijk deel van de deelnemers aan het forum kan de avond nu niet meer stuk. Op het volgende feestje voor de M&A Community – de M&A Awards op 10 december – zullen de winnaars bekend gemaakt worden.
Casper de Bruyn wijst vermoedelijk zijn Best Young Talent (Martijn Petit – Alvarez & Marsal) aan