M&A in Europese midmarket leeft weer op

Laatst gewijzigd: 28 juli 2023 10:40
De prijzen bleven hoog ondanks rente, inflatie en recessievrees.

De Argos Index® van private equity-firma Argos Wityu nam in het tweede kwartaal van 2023 licht toe tot 9,9x EBITDA. Daarmee is de index weer terug was op het niveau van het vierde kwartaal van 2022. Die opleving is de danken aan de heropleving van het aantal fusies en overnames door strategische overnemers en aan de hogere prijzen die voor deze overnames werden betaald. De multiples die werden betaald, herstelden zich in lijn met de opleving van de aandelenmarkten.

Dit stond in contrast met de afname van de activiteit en de lagere multiples die private-equityfondsen betaalden. Het zijn de strategische overnames die de toon zetten in de middenmarkt. Fondsen zijn terughoudender en geven de voorkeur aan hoogwaardig activa, dat gemiddeld iets duurder is.

De Argos Index® volgt de waardering van niet-beursgenoteerde mid-market bedrijven in Europa en wordt sinds 2006 ieder kwartaal gepubliceerd in samenwerking met Epsilon Research, een online platform voor het beheer van fusies en overnames op beursgenoteerde ondernemingen.

De index bleef de afgelopen drie kwartalen stabiel, al kwam deze niet boven het voorbije vijfjarige gemiddelde van 10,2x EBITDA uit, lager dan de piek in het tweede kwartaal van 2021.

Prijzen voor het mid-marketsegment zijn niet geraakt door de inflatie, renteverhogingen en de vrees voor een recessie. Ook de afkoeling van de fusie- en overnamemarkt had weinig impact op de prijzen.

Het aantal deals nam ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar toe met twee procent. De waarde nam toe met 32 procent. De M&A-markt in het mid-marketsegment werd met name aangedreven door kleinere deals, die wederom de veerkracht en beperkte volatiliteit van dit segment aantoonden ten opzichte van de wereldwijde fusie- en overnamemarkt.

Gerelateerde artikelen