M&A Forum bij Rabobank – Zo digitaliseer je een koe

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:50
Een machtig mooie sector, dat is food & agri zeker. En ook eentje waar ontzettend veel innovaties plaats vinden.

Door met sensoren de staartbewegingen van een koe te detecteren, kunnen we precies weten op welk moment zij gaat bevallen. Ook is de status van haar gezondheid tot in de puntjes bij de boer bekend dankzij een hightech-ketting die de koe draagt. Dit waren enkele voorbeelden die Cyrille Fillot, global strategist consumer foods bij de ‎Rabobank, gaf in zijn keynote presentatie tijdens het M&A Forum van 15 november.

—-> Bekijk de foto's 
—-> Kom naar de andere events

Ongeveer 70 deelnemers waren naar de schitterende plenaire zaal in het Rabo-hoofdkantoor te Utrecht gekomen. Een zaal die met zijn comfortabele stoelen en bijbehorende publieksmicrofoons doorgaans dienst doet als de plek waar alle regiodirecteuren van de coöperatieve bank samenkomen om met elkaar te stemmen en overleggen. 

Het thema van het forum was: kansen in Food & Agri. Dit het thema mag misschien geen verrassing heten gezien de gastheer van vanmiddag – 'the bank founded by farmers'. Wel verrassend bleek hoe ver deze sector is met innovatie. Wie bij food & agri enkel nog denkt aan stinkende stallen met vee of aan tl-belichte supermarkten, heeft een te beperkt beeld.

Hoewel… aan de consumentenzijde valt er nog veel te halen op het gebied van digitalisering.

Fillot analyseerde hoe digitalisering zich in food & agri zal ontwikkelen. Op dit moment koopt nog maar zo’n 4% van de Nederlandse consumenten hun voedselproducten online – dat loopt ver achter op bijvoorbeeld kledingartikelen of elektronica. Fillot verwacht echter dat dit de komende 12 jaar zal stijgen naar 30%, mede dankzij aanjagers zoals Picnic en Deliveroo. 

Dat de sector in beweging is en kansen biedt, bleek ook tijdens het panelgesprek, waar Patrick Groeneveld (Victus Participations), Eschwin Hetzenauer (Gilde Equity Management) en Jan Brouwer (Microsoft) aan deelnamen. Groeneveld, een oud-gediende bij Nordian Capital, heeft deze maand Victus gelanceerd, het eerste groeifonds in private equity dat zich volledig richt op food & agri. 

Het al langer meedraaiende Gilde Equity Management heeft daarnaast tot nu een aanzienlijk deel van zijn portefeuille in foodbedrijven geïnvesteerd. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat daar veel mooie kansen liggen.

Dan zal u zich tot slot afvragen wat iemand van Microsoft op het podium doet. Brouwer is ‘spokesperson Agriculture and Food’ bij het IT-imperium. Een combinatie die u misschien niet op het eerste gezicht verwacht, maar gezien de digitalisering in de branche heel logisch is. 

Er werd veel besproken. Suiker is het nieuwe roken, plantaardige vleesvervangers, innovatie in mest-voorziening, de overname van Whole Foods door Amazon, het passeerde allemaal de revue. Wie meer over food & agri wil weten en van gedachten wil wisselen, kan contact opnemen met Rabobank of met een van de panelleden. Ondertussen hoopt de M&A Community dat dit thema snel weer een keer besproken mag worden, bijvoorbeeld volgend jaar? 

Gerelateerde artikelen