M&A director Stewart McCrone Philips: ‘Dit is een historische deal’

De afsplitsing van de Lighting-divisie is een historische stap voor Philips en een van de grootste deals in de AEX. M&A director Stewart McCrone en zijn team moeten dit proces in goede banen leiden. McCrone is sinds de zomer van 2014 actief in zijn nieuwe functie als head of mergers acquisitions and divestments. In december 2014 maakte Philips haar eerste grote overname bekend sinds Respironics in 2008. Philips biedt circa 1 miljard euro op Amerikaanse medische imaging bedrijf Volcano.

Met de deal zet Philips weer een grote stap in de medische sector. Naast deze overname heeft McCrone in zijn eerste maanden van zijn nieuwe baan de meeste tijd besteedt aan desinvesteringen.

M&A, integratie en desinvesteringen onder één gedeeld leiderschap
In aanloop van de transformerende afsplitsing van Philips Lighting is de M&A organisatie omgegooid. Voor het eerst in de geschiedenis van Philips vallen de teams voor M&A, integratie en desinvesteringen onder één gedeeld leiderschap. McCrone ziet het als zijn verantwoordelijkheid om overnames en desinvesteringen in goede banen te laten lopen. Hiervoor moet de aandacht goed worden verdeeld. In zijn ogen is er vaak onevenredig veel aandacht voor due diligence en dealmaking en te weinig voor de integratie en het realiseren van synergieën. Of in de woorden van McCrone “Teveel focus op de zwangerschap en geboorte van het kind, maar te weinig aandacht voor de opvoeding.” Dit geldt zeker voor Royal Philips. Alle ogen zijn gericht op de verzelfstandiging van de lighting divisie, waardoor het bedrijf wordt opgesplitst twee bedrijven. “Dit is een historische deal en kan veel goeds brengen voor beide bedrijven.” 

Allelerate!
McCrone heeft een lange loopbaan doorlopen binnen Philips en zijn sporen verdiend. Hij heeft meerdere CEO’s zien komen en gaan. Zowel onder CEO Gerard Kleisterlee als onder de huidige CEO Frans van Houten wordt hij ingezet bij cruciale processen die grote impact hebben op de bedrijfsvoering van het bedrijf. Voor hij in juni 2014 James Nolan opvolgde als M&A director was hij een van de leiders van het transformatieproces Accelerate! Het programma is ingezet onder  Van Houten en moet leiden tot meer ondernemerschap en innovativiteit binnen Philips. Intern krijgt McCrone veel waardering voor zijn werk.

McCrone voelt zich zeer op zijn plaats op zijn nieuwe posite. “In het  Accelerate! programma hebben we in drie jaar de efficiëntie van de organisatie vergroot en grote kostenbesparingen gerealiseerd. Dat programma was gericht op interne processen, onder de ‘motorkap’. Mijn nieuwe functie heeft juist meer externe focus. Ik ben heel blij dat ik ben gevraagd om dit team te leiden en vorm te geven aan de grote veranderingen waar Philips voor staat. Ik heb een grote passie voor dit bedrijf. De aankondiging van de splitsing van het bedrijf raakte mijn hart, maar rationeel is het een hele goede stap voor het bedrijf. Een kans om twee sterke bedrijven neer te zetten en een sterke waardegroei te realiseren. Een broer en zus die onafhankelijk van elkaar verder gaan.”

Opsplitsing en desinvesteringen
In zijn nieuwe functie werk de Schot nauw samen met het bestuur. “Ik werk samen met het executive management en de ‘key luitenants’.” Alle aandacht gaat uit naar de opsplitsing van Philips in twee bedrijven, maar McCrone en zijn team houden meerdere ballen in de lucht. Hij werkt ook aan de verzelfstandiging van de dochterbedrijven Lumileds en Automobielverlichting. Het Amerikaanse bedrijf Lumileds werd in 2005 overgenomen door Philips om de lichtdivisie te versterken. Juni 2014 kondigde Philips aan dat het Lumileds samen zal voegen met de afdeling Automobielverlichting en zoekt naar mogelijkheden om ´investeringskapitaal van derden´ aan te trekken. De bedrijven haalden in 2013 een gezamenlijke omzet van 1,4 miljard euro. Daarnaast werkt hij aan de integratie van eerdere overnames en houdt hij zijn ogen open voor toekomstige deals.

Voor McCrone is het belangrijk dat een grote verandering als de splitsing niet ten koste gaat van de dagelijkse operaties. De kracht van het bedrijf zit in het werk van zijn collega’s. Timing en de leadtime van het dealproces is daarin cruciaal. De M&A director is daarin de dirigent die moet waken dat alle processen volgens schema lopen en conflicten worden voorkomen. “De menselijke factor en continuïteit is heel belangrijk. Iedereen moet zijn werk kunnen blijven doen want alle functies die mensen uitvoeren bij Philips zijn cruciaal voor het bedrijf.”

De grote deals waar McCrone aan werkt vallen of staan bij de marktontwikkelingen. De M&A markt is weer aardig op gang. Dit maakt het makkelijker kopers te vinden en een goede prijs te krijgen voor de onderdelen Lumileds en Automotive. De kapitaalmarkten zijn monenteel niet aantrekkelijk voor een exit, maar dat is voor McCrone geen probleem. “We zullen in onze scenario’s  rekening houden met de heersende marktomstandigheden.”

Gezondheidszorg en big data
Ondanks marktschommelingen ziet McCrone een zonnige toekomst voor beide Philips onderdelen. “Overheden investeren steeds meer geld in gezondheidszorg. Die trend is niet te stoppen. Philips is onderdeel van de oplossing met zijn digitale platforms voor de gezondheidszorg en big data toepassingen. Bij verlichting is er ook een duidelijke trend zichtbaar waar wij op inspelen. De rol van de vervangbare lampen wordt steeds kleiner en de markt voor fittingen en armaturen wordt belangrijker. Bij ledlampen wordt daar al bijna geen onderscheid meer in gemaakt. Philips richt zich daarom steeds meer op service en totaaloplossingen.” 

Exit televisie en audio, Accelerate! en splitsing
Philips is continue in beweging. Eerst nam het bedrijf in kleine stapjes afscheid van de televisietak. In 2010 kondigde Philips dat het ging samenwerken met het Chinese bedrijf TPV Technology. In 2011 richtten Philips en TPV een joint venture op, waar de televisieactiviteiten in onder zijn gebracht. TPV Technology had 70% van de aandelen in de joint venture. In 2014 kocht TPV de resterende 30 procent van de aandelen. In 2011 is de kersverse CEO Frans van Houten van start gegaan met een groot transformatieproces Het Accelerate! programma  moet Philips wendbaarder, sneller, ondernemender en innovatiever maken. McCrone had de de leiding over de uitrol van het efficiency-programma. Inmiddels is duidelijk dat Accelerate! zijn vruchten heeft afgeworpen. Er is circa een miljard euro bespaard. Het uiteindelijke doel is om eind 2015 1,5 miljard euro te besparen. In 2011 ging Philips ook van start met een aandelen inkoopprogramma van 2 miljard euro en in 2013 een nog eens 1,5 miljard. In 2013 wilde Philips ook afscheid nemen van de audiotak, maar die deal liep spaak. Het had in januari een akkoord gesloten met het Japanse bedrijf Funai voor de verkoop van de afdeling Lifestyle Entertainment. De bedrijven kwamen echter niet uit de onderhandelingen en verbrak Philips de deal en beschuldigde de Japanners van contractbreuk. In september 2014 kwam Philips naar buiten met de aankondiging van de splitsing van het bedrijf. De afdelingen Healthcare en Consumer Lifestyle worden samengevoegd en Lighting wordt verzelfstandigd. 

Golf, Formule 1 en de voetbalclub Manchester United
De Schot Stewart McCrone werkt sinds 1988 bij Philips en heeft in de afgelopen 26 jaar negen verschillende functies bekleed. Hij onder andere CFO bij de televisietak en de verlichtingsactiviteiten en werkte tussen 2008 en 2010 als hoofd investor relations. Van 2011 tot 2014 was hij een van de leiders van het transformatieprocess Accelerate! Sinds juli 2014 staat hij aan het hoofd van de geïntegreerde afdeling voor fusies, overnames en desinvesteringen. McCrone is in Schotland geboren en in Noord-Ierland en schotland opgegroeid. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Hilversum. Heeft daarvoor vijf jaar in Eindhoven gewoond. Hij is groot fan van golf, Formule 1 en de voetbalclub Manchester United. “Ik heb het voorrecht genoten dit jaar bij de grand Prix van Monaco en de Ryder Cup te mogen zijn.” In zijn vrije tijd doet hij aan hardlopen en golf. “Ik heb meerdere halve marathons gelopen. Nu zit ik helaas op de bank met een knie-blessure.” 

Opvolger van James Nolan
McCrone heeft James Nolan opgevolgd als M&A director. Nolan was afgelopen vijftien jaar de man die vorm gaf aan de overnamestrategie en dealexecutie van Philips. En niet onverdienstelijk. Hij won in 2011 de M&A Award voor Best M&A Director en was in 2012 ook een van de genomineerden. Noland Philips bouwde onder zijn leiding aan de strategische focus rondom de drie sectoren Licht, Consumentproducten en Gezondheidszorg, met name in de opkomende markten.

 

Gerelateerde artikelen