M&A Awards 2015: prijzenregen in luxe feeststemming

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:25
In de Nederlandse M&A-wereld beginnen de feestdagen traditiegetrouw al vroeg in december. De Beurs van Berlage was donderdag 10 december het toneel van de zestiende editie van de M&A Awards, het sluitstuk van een sterk dealjaar. Terwijl buiten de temperaturen langzaam richting winterse waarden daalden, was er binnen een hoosbui aan awards. In totaal waren er 33 prestigieuze kleinoden onder bijna 200 genomineerden te verdelen.
Elk jaar belooft organisator Alex van Groningen tout M&A en private equity in Nederland bijeen te brengen voor het grootste kerstgala van Nederland. Deze belofte werd wederom waargemaakt. Goed dat klinkt in de oren als wij van wc-eend adviseren…. Juist, u kent de slogan. De realiteit is echter dat de dinertafels voor deze editie zo populair waren dat deze weken van tevoren waren gereserveerd. Tijdens het galafeest hieven dan ook ruim 900 M&A-professionals het glas op wat een goed dealjaar was geweest. Hoewel de sector zich niet gek laat maken, bleek dat de experts toch een goed gevoel hebben over de vooruitzichten voor 2016. 
Voordat het feestgedruis losbarstte nam een select gezelschap genodigden uit de private-equitywereld op invitatie van Hill+Knowlton Strategies zitting aan een rondetafel. Onder de kundige leiding van ‘s lands bekendste breteldrager, Jort Kelder, ging de crème de la crème van de Nederlandse participatiemaatschappijen in discussie. 
 
Private equity investeerders met in het midden het panel
 
Panelleden Gert Jan van der Hoeven (H2 Equity Partners), Wouter van de Bunt (KPMG) en Ingo Heijnen(Hill + Knowlton) brachten een goede discussie op gang
Bij een andere rondetafel gingen enkele vooraanstaande CFO’s en M&A-professionals in debat over de toekomst van de BV Nederland. Na dit inhoudelijke verzetje konden de deelnemers hun doordeweekse maatpak inruilen voor een tux. Want, zo leerde Kelder ons, een tux wordt niet voor zessen gedragen. 
Eenmaal gestoken in tux kon de exclusieve praatclub de babbels verruilen voor bubbels tijdens de champagnereceptie die werd aangeboden door ABN AMRO Escrow & Settlement. Een smaakvolle opmaat naar het hoofdbestandsdeel van deze avond, namelijk de uitreiking van de awards. De presentatie van de awardshow was dit jaar in handen van polderdandy Jort Kelder en femme fatale Mariska Hulscher. Zij hadden de eer om de 33 awards aan de winnaars te overhandigen. 
 
De zaal met bijna 700 dinergasten 
Nadat aan de dinertafels de amuse van vloeibare mozzarella met een gel van komkommer was verorberd heetten Jort Kelder en Mena.nl-hoofdredacteur Ruben Munsterman de aanwezigen welkom. En passant schotelde de hoofdredacteur de aanwezigen een terugblik op het dealjaar 2015 voor. Het afgelopen jaar kenmerkte zich door enkele grote deals, waaronder de grootste overname door een Nederlandse partij ooit. De overname van BG Group door Royal Dutch Shell. 
 
Ruben Munsterman, hoofdredacteur M&A Community, somt een aantal hoogtepunten op
 
Na het openingswoord werd de zaal getrakteerd op een speech van voormalig Heineken CFO René Hooft Graafland. Tussen 2002 en 2015 was hij betrokken van tal van fusie- en overnametrajecten bij de brouwer. Hooft Graafland, die in 2003 die titel CFO of the Year greep, zag het familiebedrijf in zijn tijd uitgroeien van een bedrijf dat actief was in 65 landen tot een multinational die aanwezig is in 178 landen. De gelouterde CFO waarschuwde voor een uitverkoop van het Nederlandse bedrijfsleven. Een belangrijk wapen in deze strijd is volgens Hooft Graafland een doordachte aanpak tijdens overnames. Men zou zich niet voornamelijk moeten richten op de deal, maar op de volgende integratie. Een boodschap die van harte werd onderschreven door gastheer Kelder.
 
Rene Hooft Graafland had een belangrijke boodschap aan de M&A-professionals 
Vorig jaar was Ernst Knoeff de eerste die een Lifetime Achievement Award kreeg. De éminence grise op het gebied van leveraged finance sloot vorig jaar een lange carrière bij Deutsche Bank af. Dit jaar werd Jan Louis Burggraaf vanwege zijn lange staat van dienst op het podium geroepen om uit handen van Jort Kelder de award voor Best Deal Maker te ontvangen. De ervaren advocaat legde in het verleden al achtmaal beslag op een M&A-award. Uit onderzoek van de MenA.nl-redactie bleek dat Burggraaf in de afgelopen zestien jaar de meeste stemmen heeft ontvangen.
 
“Hij heeft meer stemmen ontvangen dan iedere advocaat, maar ook meer dan iedere bankier, investeerder en consultant”, aldus Ruben Munsterman. Hij wees op het indrukwekkende ‘curriculum transactium’ van Burggraaf. “Van de fusie van AirFrance-KLM in 2003 tot de overname van Nutreco door SHV in 2014. Burggraaf was erbij”, aldus de hoofdredacteur. Gelukkig voor Allen & Overy heeft Burggraaf nog geen pensioenplannen en kan hij komend jaar op jacht naar zijn tiende M&A-Award. Na deze ereprijs was het tijd voor de eerste ronde van de awarduitreikingen. 
 
CONGRATULATIONS TO THE ULTIMATE LEADERS IN M&A AND PRIVATE EQUITY
WINNERS M&A AWARDS 2015
 

Best Dealmaker: Jan Louis Burggraaf – Allen & Overy 
Best Deal: Ahold – Delhaize (Ben u full member? Klik hier voor de volledige dealinfomatie)
Best Transaction Support Advisor: Ad Veken – Deloitte
Best M&A Tax Advisor: Rowdy Schouten – JSA Tax 
Best Valuator: Wim Holterman – PwC
Best Debt Advisor: Daan Bouwman – Nielen Schuman 
Best Restructuring Advisor: Peter Wolterman – PwC
Best Buy Out Manager: David de Buck – CEO Intertrust (zie foto rechts)
Best M&A Director: Marc Koster – Heineken
Best Private Equity Manager: Pieter de Jong – 3i
Een bekende wijsheid uit de sportwereld vertelt ons dat aan de top komen gemakkelijker is dan daar blijven. De sterren uit de Nederlandse M&A-wereld hebben geen boodschap aan dit cliché. Maar liefst 6 van de 9 bovenstaande winnaars kunnen de award op de schoorsteenmantel naast het exemplaar van vorig jaar zetten. Terwijl Kelder de award overhandigde aan Pieter de Jong van 3i, plaatst hij wel een kritische noot over de tv-reclame van portfoliobedrijf Basic-Fit. De oud-hoofdredacteur van Quote wilde De Jong als straf voor de reclame graag tienmaal laten opdrukken. De Jong reageerde adequaat door te stellen dat hij dit wel wil doen, zodra Jort in de Basic-Fit komt sporten.
 
Pieter de Jong van 3i biedt Jort een Basic Fit-abonnement aan
 
Terug aan tafel mochten de eerste winnaars de felicitaties in ontvangst nemen en proosten op hun succes. Dit alles vergezeld van een Peruaans culinair hoogstandje: ceviche van zeebaars gemarineerd in citrusvruchten met quinoa, kruidenolie, radijs en piri-piripeper. Volgens veel Peruanen is ceviche een afrodisiacum en een probaat anti-katermiddel. Kortom, een uitstekende bodem richting de tweede ronde awardwinnaars. 

Best Deal Midmarket: Egeria – Imtech Traffic & Infra (ontvangen door private equity manager Mark van Ingen, foto rechts)
Best Transaction Support Advisor Midmarket: Arnoud Oltmans – Deloitte
Best Small Cap Deal: Scheybeeck Investments – S-P-S (Bent u full member? Klik hier voor de volledige dealinformatie)
Best Venture Capital Manager: Sake Bosch – Prime Ventures
Best Investment Manager Family Office: Jaap van Wiechen – HAL Investments
Best Private Equity Manager Midmarket: Perry Bos – Nordian Capital Partners
Best Limited Partner: Ruulke Bagijn – PGGM
Best M&A Advisor Midmarket: Robert Specken – ING Bank
Best M&A Lawyer Midmarket: Karine Kodde – Allen & Overy
Karine Kodde brak met haar awardwinst de hegemonie van Loyens & Loeff-topstuk Herman Kaemingk die de award vanaf 2009 zesmaal op rij won. Helaas was de hardwerkende Kodde verhinderd om persoonlijk de award in ontvangst te nemen. Alle mannelijke winnaars werden op modegebied door de presentator van Hoe heurt het eigenlijk langs de meetlat gelegd. Gelukkig waren er genoeg zelfgestrikte strikken en zijden jasjes die de presentator konden bekoren. Een enkeling werd berispt om zijn Brooks. Onder het genot van tournedos met krokant gebakken aardappelrösti, soubisejus, haricots verts en wortelpuree werd uitgekeken naar de derde ronde awardwinnaars die door Jort op het podium werden groepen. Geflankeerd door charmante modellen togen de aanwezige winnaars – of hun afgezanten – naar het podium om de award te ontvangen. 

Best ECM Deal: Grandvision
Best Equity Capital Markets Banker: Chris van Schuppen – ABN AMRO (zie foto rechts)
Best Equity Capital Markets Lawyer: Pieter Schütte – Stibbe
Best General Counsel: Corneel Ryde – Intertrust Group
Best PR Advisor: Frans van der Grint – Hill + Knowlton Strategies
Best Acquisition Finance Banker: Laetitia Thate – ING Bank
Best Banking and Finance Lawyer: Femke Bierman – Allen & Overy
Best M&A Lawyer: Arne Grimme – De Brauw Blackstone Westbroek
Best M&A Advisor: Maurits Duynstee – ING Bank
 
Boven: Jort Kelder, Pieter Schütte (Stibbe), Frans van der Grint (Hill + Knowlton), Laetitia Thate (ING Bank), Femke Bierman (Allen & Overy), Chris van Schuppen (ABN AMRO)
Onder: Maurits Duynstee (ING) en Arne Grimme (De Brauw Blackstone Westbroek) 
 
Voor Arne Grimme betekende de overwinning een completering van zijn trilogie. Frans van der Grint van Hill + Knowlton Strategies mocht zelfs zijn vierde award op rij ophalen. Is PR wel zo belangrijk vroeg Jort schertsend. Uiteraard kon de gevierde PR-man de bal gemakkelijk terugkaatsen door te wijzen op het belang van goed geïnformeerde stakeholders. De kersverse awardwinnaars mochten gelijk hun charmantste glimlach op het gezicht toveren voor de traditionele winnaarsfoto die daags na de M&A Awards in Het Financieele Dagblad verschijnt.
 
Femke Bierman won de award Best Banking & Finance Lawyer
 
Dr. Rob Hendriks (in het midden met de witte strik) van Simmons & Simmons besprak nog even de laatste real estate M&A deals voordat iedereen naar de feestzaal ging
 
Terwijl de bediening in de vorm van gekarameliseerde ananas met pittige paprikasiroop en witte chocoladeparfait de laatste gang voorschotelt wordt er aan de tafels driftig gediscussieerd over de prestaties van de awardwinnaars. Eenmaal uitgebuikt verschoven de feestelijkheden zich naar de in kerstsferen aangeklede Effectenbeurs alwaar de laatste awardwinnaars bekend worden gemaakt. 

Best M&A House Dutch Market – ING Bank
Best Dutch M&A Boutique: Leonardo & Co
Best Dutch M&A Law Firm: De Brauw Blackstone Westbroek
Best Dutch M&A Law Boutique: De Breij Evers Boon
Best Young Talent: Sabine Schoute – Loyens & Loeff (foto rechts)
Op de Young Talent Award na, zijn de bovenstaande awards nieuwe categorieen. Vaak vertelden awardwinnaars dat zij hun goede prestatie niet konden uitvoeren zonder een sterk team. Achter een goede dealmaker, bankier, communicatie-adviseur of advocaat staan immer associates, juniors en andere talenten. Met deze awards wordt de waardering voor dit teamwerk uitgedrukt. De Young Talent Award werd voor de derde keer uitgereikt en was een prooi voor de in New York gestationeerde Sabine Schoute. Zij wist online de meeste stemmen te vergaren en maakte met haar pitch een grote indruk op de vakjury.
Nadat de laatste winnaars in de bloemen waren gezet door Mariska Hulscher en de modellen was het tijd voor topentertainment. Good old Anita Meyer zit volgend jaar weliswaar 40 jaar in het vak, maar heeft nog niets aan kwaliteit ingeboet. Het overbekende Why Tell Me Why, een hit die vele aanwezigen aan de lange nachten op de societeit deed herinneren, kwam tot grote vreugde tweemaal voorbij. Terwijl een DJ de laatste anderhalf uur voor de muzikale omlijsting zorgde gingen de visitekaartjes grif van hand tot hand en werden de M&A-kansen voor 2016 besproken. Het was wederom een heugelijk feest in hartje Amsterdam. Volgend jaar heten we u natuurlijk van harte welkom bij de 17e M&A Awards. Zet in uw agenda dat het thuisfront op donderdagavond 15 december 2016 niet op u hoeft te rekenen.
 
 
 
————————————————————————————– 

Gaat u in 2016 ook een overname doen of private equity aantrekken? 
Maximaliseer uw kans op succes en schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in. 5 tips:

1.  Beleef ook de M&A Awards 2016 met uw relaties
Wilt u ook in 2016 verzekerd zijn van een tafel of feestkaart op de M&A Awards? Sluit het jaar op een stijlvolle manier af met uw team of gasten. Wacht niet te lang. First come, first served. Verzeker u van een plaats bij Ezri-Joy Blaauw via eblaauw@alexvangroningen.nl of 020 5788 913 / 06 4638 4782. Wilt u als partner betrokken zijn bij de M&A Community? Neem dan ook gerust contact op met ons. 
2. Bezoek de M&A en CFO Nieuwjaarsborrel op 13 januari 2016
Waar liggen kansen in M&A en Private Equity in 2016? Wie wil verkopen? Wie wil acquireren en/of investeren? U hoort het tijdens de traditionele Nieuwjaarsborrel bij Deloitte in Amsterdam. Proost op een succesvol 2016 met leden van de M&A Community en CFO Association. Meld u nu aan via MenA.nl/events.
3. Lees over alle top-notch adviseurs in de Who’s Who in M&A 2016
Word lid van de M&A Community en ontvang kosteloos de nieuwe Who’s Who in M&A en Private Equity, een uitstekend naslagwerk (212 pagina’s!) met de top 1000 dealmakers op een rij. Vergroot de kans dat uw overname een succes wordt. Schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in. De Who’s Who in M&A 2016 geeft u het ultieme inzicht. Word nu lid via MenA.nl.
4. Save the Date. M&A Community in 2016
Bezoek de eerstvolgende M&A events en vergroot direct uw kennis en netwerk. Mis deze kansen niet:
– 13 januari 2016 | CFO, M&A en Controllers Nieuwjaarsborrel 2016 bij Deloitte in Amsterdam
– 9 maart | M&A Forum en NVP Lenteborrel bij KPMG in Amstelveen
– 6 april | M&A Forum Rotterdam bij AKD Advocaten & Notarissen in Rotterdam
– 20 april 2016 | Private Equity Summit in Amsterdam
– 19 mei 2016 | M&A Forum The City in London
– 15 juni 2016 | M&A Forum Amsterdam
– 31 augustus 2016 | M&A Zomerforum bij Baker & McKenzie, Amsterdam
Voor meer events en aanmelden, gaat u naar MenA.nl/events.
5. Word nu lid van de M&A Community voor meer kennis, kansen en deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u als lid meer kansen en meer kennis tijdens 9 M&A Fora, M&A Masterclasses, op MenA.nl, in M&A Magazine en Who’s Who in M&A en Private Equity. Word dus vandaag lid. Plus: ontvang een gratis feestkaart (t.w.v. 250 euro) voor de M&A Awards 2016. Profiteer nu. Meld u aan met partnercode ‘actie1’ via MenA.nl.  
 
Gerelateerde artikelen