M&A Awards België 2019 bijna verdubbeld en groot succes

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:28
De M&A Awards België toonden de vitaliteit en innovatieve kracht van Belgische ondernemers en investeerders. En het was ook nog eens heel gezellig!

1. Bekijk alle foto's van de Belgische M&A Awards 2019
2. Bekijk alle winnende deals, details, pitches en het jury commentaar   
3. Download het officiële persbericht met de vijf winnende deals van 2019
4. Betrokken bij een winnende deal? Download en gebruik de media kit
5. Boek alvast uw tafel voor de M&A Awards op 26 november 2020 in Brussel 

Met twee keer zoveel deelnemers en anderhalf keer zoveel winnaars als vorig jaar kon de tweede editie van de Belgische M&A Awards niet anders dan een groot succes worden. In de immense balzaal van het Hotel de la Poste in Brussel was de crème de la crème van het Belgische M&A-wezen verzameld om een jaar vol schitterende deals te vieren. Dat er ook genoeg Nederlandse dealmakers in de zaal zaten toont meer dan eens aan hoe vruchtbaar de cross-bordersamenwerking is tussen Nederland en België. Zo waren er Nederlandse gasten van o.a. ABN AMRO, Alvarez & Marsal, Apax Partners, Deloitte, Gilde Buy Out Partners, Gilde Equity Partners, ING Bank, Mentha Capital, Newion Investments, Torqx Capital en Waterland Private Equity.

Wat de M&A Awards zo leuk maakt is dat tijdens de ceremonie de ondernemers of bestuurders van de doelbedrijven ook in de zaal zitten, samen met hun adviseurs. Zo is er na de closing nog een mooi moment om gezamelijk stil te staan bij de behaalde successen in het afgelopen jaar.


Alle winnaars van de M&A Awards België 2019 inclusief de jury

Het immense Tour & Taxiscomplex waarin Hotel de la Poste is gevestigd maakte ooit deel uit van het pan-Europese transportnetwerk van de steenrijke familie von Thurn und Taxis – geen beter denkbare locatie voor Belgische ondernemers en adviseurs om hun pan-Europese ambities en competenties te laten zien. En die zijn er: België heeft een prachtige KMO-sector (MKB voor de Hollanders) die met name op het gebied van (bio)tech wereldwijd van zich laat spreken, zoals wel zal blijken uit de winnaars hieronder.

Na een ontvangst met champagne en klinkende welkomstwoordjes van Ezri Blaauw namens Alex van Groningen en Urbain Vandeurzen namens Belgische jury van de M&A awards begon het diner in alle ernst. 

Van Eregem naar de maan

Tussen de coquillecarpaccio en de ossenhaas spitste de zaal de oren voor Rudi Pauwels – en als Pauwels spreekt, dan luistert tout investerend België met volle aandacht. Pauwels is namelijk een van de bekendste Belgische ondernemers, die vanuit zijn onderzoeksachtergrond als een van de eerste mensen een werkzame aidsremmer ontwikkelde (onder andere met geld van Freddie Mercury – het verhaal van Pauwels zat vol met dit soort anecdotes). Vanuit een sterk commerciële visie – want wat is een oplossing als ie niet op de markt komt – ontwikkelde hij succesvolle medicijnen en nu is hij actief als angel investor; een kapitaalinjectie van Pauwels geldt als een keurmerk van kwaliteit voor een biotech-startup. De vector waarin Pauwels de komende tijd de grootste groei voorziet is personalised medicine, naar voorbeeld van de consumentenelectronica: goedkope, gepersonaliseerde verzorging.  

Zijn verhaal ging niet alleen over de zakelijke kanten van de biotech. Het ging ook over de wereld verbeteren, met als concreet voorbeeld de mobiele laboratoria die Pauwels met zijn bedrijf Biocartis, voor het op locatie bestrijden van epidemiën. Ook ging het over dromen: als kind zag Pauwels de maanlanding op tv, wat hem inspireerde om grenzeloos onderzoek te doen. Pauwels wilde de zaal dan ook meegeven dat groot succes niet noodzakelijk hoeft te beginnen in Silicon Valley, maar dat een miljardenbusiness ook gewoon uit Eregem (waar?) kan komen.

And the winner is…

Na het hoofdgerecht was het tijd voor het echte hoofdgerecht: de Awards zelf! Allereerst even over de juryleden en de categorieën. Er is getracht om een breed palet aan expertise samen te stellen: investeerders, academici en journalisten hebben uiteraard allemaal zo hun eigen specifieke mening over de deals. De jury bestond uit Urbain Vandeurzen (Chairman Panel of Judges and Chairman of Smile Invest), Philippe Haspeslagh (Honorary Dean Vlerick Business School), Eric van Zele (Former President & CEO Barco), Renaat Berckmoes (Partner Fortino Capital), Michaël Sephiha (Journalist bij Mediafin/De Tijd) en Pierre Demaerel (Secretary General bij Belgian Venture Capital & Private Equity Association) – uitgebreide biografieën kunt u hier lezen. De jury had genoeg om uit te kiezen, maar was er ook vlug uit, omdat de meest complete en uit het oog springende deals op unanieme waardering konden rekenen. 

Dit jaar waren er vijf awards te verdienen. Grote deals, Mid-Cap deals, de beste investering in biotech, de beste investering in IT en tot slot de beste Private Equity Growth Capital-deal. De jury beoordeelde niet alleen op de complexiteit van de deal of de waarde van de transactie, maar liet ook gevoelens van ‘fierheid’ op mooie Belgische bedrijven meespelen. De Belgische unicorns vielen dus in de prijzen – en er was een speciale Award in de categorie biotech, omdat die sector de nationale economische trots is. 

Het volledige overzicht van de nominees en de winnaars is hier te vinden. 

Best M&A Award Large-Cap Corporate Deal 2019

De deal tussen Gilead en Galapagos won de Award voor best deal in de zwaarste categorie. De deal viel niet alleen op door het formaat en de betrokken bedrijven, maar ook omdat er zulke bijzondere voorwaarden in stonden: dat Galapagos een periode krijgt om te groeien zonder angst voor het verlies van vrijheid in ruil voor een paar mooie nieuwe moleculen voor de pipeline van Gilead werd door de jury gezien als een boeiende oplossing voor een complex probleem en een grote verdienste van de dealmakers. 

Het team van Galapagos met als tweede van rechts Piet Wigerinck, Ph.D. – Chief Scientific Officer en lid van het Executive Team 

Best M&A Award Mid-Cap Deal 2019

In het middensegment ging de prijs naar de overname door Kinepolis in Canada, waar de bioscoopketen MJR Digital Cinemas werd gekocht. Om in een door Netflix, Disney+ en andere streaming services onder druk staande markt toch nog zo’n groei te realiseren dankzij uitstekend beheer van de formules en de locaties van de bioscopen maakte diepe indruk op de jury. Ook het geloof in de bioscoop als fenomeen spat van het team af: bij het in ontvangst nemen van de Award stelde het managementteam dat de bioscoop in drukke smartphonetijden de perfecte plek was om even in alle rust afleidingloos weg te dromen bij een mooie film. 

De magie van het grote scherm, bij Kinepolis blijven ze erin geloven. Links Eddy Duquenne (CEO) en rechts Nicolas De Clercq (CFO)

Best M&A Award PE Growth Capital Deal 2019

In de 19e eeuw werd het ondernemersepos geschreven door de krantenjongen die opklom tot staalbaron; in de 21e eeuw is dat de puber die op zijn zolderkamertje wat met computers aankloot en zo aan de basis staat van een unicorn – een techbedrijf met een waardering van meer dan een miljard dollar. Jonas Dhaenens wist hostingbedrijf Combell dankzij een fusie met het Nederlandse TransIP deze status te bezorgen. Voor het zover was werd er onder de HgGroup (en daarvoor Waterland) een indrukwekkende Buy & Build-strategie uitgevoerd, vrijwel zonder missers of te dure aankopen. De executie van deze strategie verdiende volgens de jury alle lof en de Award van 2019 in de categorie. Private Equity Growth Capital. 

Jonas Dhaenens (CEO team.blue (Combell & TransIP)), groot geworden in hosting, hier afgebeeld met de hostess van de avond, Cynthia Reekmans. 

Best M&A Award Venture Capital Deal 2019– IC-Technology

Collibra is de andere unicorn met Belgische wortels en verdiende de Award door € 110 miljoen aan funding los te krijgen van CapitalG, de investeringsarm van Google. De jury laat daarbij aantekenen dat het niet alleen om het geld gaat: ook toegang tot de researchfaciliteiten van Google die de nieuwe horizonten van AI, machine learning en dergelijke is van grote waarde voor het bedrijf, dat daardoor zijn producten kan verbeteren en uitbreiden.

 

De twee jonge ondernemers van Collibra; Alexander Rombaut (Chief of Staff) en Mathisse De Strooper (Product Manager) 

Best M&A Award Venture Capital Deal 2019 – Life Sciences

Tot slot werd de grootste Series A-fundingronde ooit in België bekroond. Confo Therapeutics kreeg het voor elkaar om € 30 miljoen op te halen bij de meest prestigieuze VC-fondsen ter wereld  voor de verdere ontwikkeling van medicijnen gebaseerd op ‘G-protein coupled receptors’. Dit is een deal die de juryleden graag zien: een internationale reach, een goede verbinding met de klinische wereld en een gezonde dosis ondernemerschap. 

De Award voor Confo Therapeutics wordt in ontvangst genomen door Michel Casselman, CEO van De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) (een cornerstone investeerder van Confo Therapeutics). 

Op naar de volgende! 

Na het uitreiken van de Awards was er ruime gelegenheid om te genieten van die andere trotst van België: patisserie en chocolaterie. Toen ook het toetje achter de rug was, was er nog ruime gelegenheid voor dansjes, drankjes en goede gesprekken over een mooi zakelijk jaar voor ondernemend België. Uit de zaal sprak een onverbeterlijk optimisme, iets dat ongetwijfeld gaat leiden tot nog veel meer mooie deals in 2020, maar dat gaan we zien op 26 november 2020 bij de volgende M&A Awards Belgium. Schrijf het alvast in de agenda of reserveer via MA-Awards.be.   

Cheers, ook namens de principal sponsors Ansarada en Dealsuite, en tot volgend jaar! 

Gerelateerde artikelen