M&A Award-gegadigde Sander Slootweg voorziet gunstige M&A-markt in Biopharma aanhouden

Over drie dagen zal de Beurs van Berlage afgeladen vol zitten met de beste dealmakers van Nederland voor de 17e M&A Awards. Best Venture Capital Manager Award-genomineerde Sander Slootweg, medeoprichter van Forbion Capital Partners, maakt die avond kans op een prestigieuze prijs. We legden hem een aantal vragen voor.

Wat doet Forbion Capital Partners?
"Bij Forbion Capital investeren wij in life-sciencebedrijven in Europa en Noord-Amerika die nieuwe medische vindingen ontwikkelen in de vorm van nieuwe medicijnen, medische apparaten (“devices") of diagnostica. Onze hoofdfondsen opereren onder de naam Forbion Capital, onze early-stage fondsen onder de naam BioGeneration Ventures."

Hoe heeft u dit jaar ervaren?
"Naast het feit dat we een nieuw Forbion fonds hebben opgehaald, FCF III, en een eerste close hebben gedaan van BioGeneration III, was het afgelopen een record jaar qua exits. De meest in het oog springende verkopen waren: Dezima Pharma B.V. (verkoop aan AMGEN voor max. 1,55 miljard Amerikaanse dollars, incl. nabetalingen), Acerta Pharma B.V. (verkoop door ons early stage fonds BioGeneration Ventures aan Astra Zeneca voor max. 7 miljard Amerikaanse dollars) en Akarna Therapeutics Ltd (verkoop aan Allergan voor max. 1,065 miljard Amerikaanse dollars)."

Wat waren voor u de bijzonderheden?
"De bijzonderheden bij alle drie deze transacties zijn dat deze biotech bedrijven in zeer korte tijd tot grote exitwaarden zijn gestuwd. Zo zijn Dezima en Acerta in 2012 opgericht en Akarna in 2014. De ondernemingen hebben geen omzet maar enkel patent-beschermde producten in ontwikkeling die als zeer waardevol worden ingeschat door de respectievelijke kopers."

Hoe kijkt u aan tegen de markt in 2017?
"Onze verwachting is dat de gunstige M&A-markt in Biopharma nog wel een tijd zal aanhouden omdat Pharma nog steeds een pijplijnprobleem heeft en naarstig op zoek blijft naar nieuwe middelen om naar de markt te brengen. Door het iets mindere beursklimaat voor IPOs, is M&A voor ons de aangewezen exit route."
 


Gaat u binnenkort ook een overname doen of private equity aantrekken?
Vergroot uw kans op succes en schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in 2 tips: 

1. Vind alle top-notch adviseurs in de Who’s Who in M&A 2017
Word lid van de M&A Community en ontvang kosteloos dit uitstekend naslagwerk (220 pagina’s) met de top 1000 dealmakers op een rij. Vergroot de kans dat uw overname een succes wordt. Schakel de beste adviseurs, investeerders en nanciers in. De Who’s Who in M&A 2017 geeft u het ultieme inzicht. Word nu lid via MenA.nl.

2. Word nu lid voor meer kennis, kansen en deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u als lid meer kansen en meer kennis tijdens de M&A Fora, M&A Masterclasses, op MenA.nl, in M&A Database & League tables, M&A Magazine en Who’s Who in M&A en Private Equity. Gratis naar M&A Awards-galafeest? Word vóór 15 december lid via MenA.nl.

Gerelateerde artikelen