Lufthansa wil alweer een Europese vliegmaatschappij

Portugese vlieger TAP heeft meteen na privatisering de Duitser op de nek.

Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa heeft de ene overname van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA er nog maar niet doorheen gekregen bij de Europese Commissie, of de volgende deal staat alweer op de rol. Het bedrijf wil een belang nemen in de Portugese maatschappij TAP, aldus de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Volgens de krant gaat het in eerste instantie om een minderheidsbelang van 19,9 procent. Lufthansa-topman Carsten Spohr zou maandag gesprekken hebben met Portugese overheidsfunctionarissen over de plannen. De transactie komt terwijl Lufthansa een hele kluif had aan de overname van het Italiaanse ITA.

Ook interesse van Air France-KLM

De Portugese regering wil TAP deels privatiseren. Naast Lufthansa hebben ook British Airways-moederconcern IAG en Air France-KLM interesse getoond in een belang in TAP. De maatschappij is volgens kenners vooral aantrekkelijk door haar verbindingen met Brazilië. TAP is daar de grootste speler van Europa.

Spohr gaat volgens bronnen praten met de Portugese ministers van Infrastructuur en Financiën. Naar verluidt wil Lufthansa in het eerste kwartaal van volgend jaar zijn bod op een belang in TAP concreet maken. Daarmee zou een waarde zijn gemoeid van 180 miljoen tot 200 miljoen euro.

Drukte met overnames van Europese vliegmaatschappijen

Lufthansa kreeg in juli nog toestemming van Brussel voor het nemen van een groot belang in het Italiaanse ITA Airways, het voormalige Alitalia. Na verloop van tijd mag Lufthansa ITA volledig overnemen.

IAG, dat ook moederbedrijf is van Iberia, Vueling en Aer Lingus, zag vorige maand nog af van een geplande overname van Air Europa omdat Europese toezichthouders zich zorgen maakten over de concurrentie. Air Europa is, na Iberia en Vueling, de op twee na grootste luchtvaartmaatschappij van Spanje. (ANP)

Gerelateerde artikelen