LSP werft fonds van 600 miljoen dollar

LSP haalt 600 miljoen dollar op en wordt daarmee het grootste Europese fonds gericht op life sciences.

Het in Amsterdam, Munich en Boston gevestigde investeringsfonds LSP heeft na een recente investeringsronde 1.1 miljard dollar om te investeren in LSP 6, het Health Economics-fonds en publieke fondsen en mandaten. Het investeringsfonds zal investeren in voornamelijk Europese private bedrijven die nieuwe medicijnen of technologieën ontwikkelen. LSP heeft een leidende rol in het uitbouwen van Europese bedrijven en heeft inmiddels al meer dan 120 bedrijven ondersteund.

Waar het doel van LSP was om 450 miljoen dollar te werven, is het daadwerkelijke bedrag aanzienlijk hoger geworden. De reden? De grote vraag aan de kant van de investeerders. Daarnaast geeft het indrukwekkende trachtrecord vertrouwen bij investeerders in de life sciences markt. Ook herkennen investeerders de potentie van de snelgroeiende en grote markt in Europa voor life sciences ondernemingen. De investeerders bestaan voornamelijk uit pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, vermogensbeheerders, overheidsinvesteerders én familiebedrijven.

De werving van 600 miljoen dollar is onderdeel van LSP 6. LSP 6 heeft als doel te investeren in medische bedrijven die nieuwe en baanbrekende medicijnen en technologieën ontwikkelen, die oplossingen bieden voor medische problemen binnen de oncologie, cardiologie, maar ook voor weinig voorkomende ziektes. Deze strategie heeft ervoor gezorgd dat LSP een vooraanstaande Europees investeringsfonds is geworden. 

Managing Partner René Kuijten zegt het volgende: “Wij danken onze loyale investeerders voor hun voortdurende vertrouwen in LSP. Onze staat van dienst, onze jarenlange ervaring in de industrie en ons stabiele, ervaren team van 30 professionals hebben ons geholpen om dit aanzienlijke bedrag te werven. Het aantal hoogwaardige life sciences innovaties in Europa is vergelijkbaar met de Verenigde Staten, maar er is vijf keer minder kapitaal beschikbaar om deze innovators en ondernemers te ondersteunen. Met ons nieuwe fonds kunnen we aanzienlijk bijdragen aan de groei van onze branche en ervoor zorgen dat Europese innovaties patiënten sneller bereiken.’’

Over LSP

Het management van LSP heeft ruim 2.5 miljard dollar geworven sinds de oprichting in 1988. LSP is gevestigd in Amsterdam, Munich en Boston. Naast LSP 6 investeert zij ook 300 miljoen dollar in het Health Economics-fonds en 200 miljoen dollar in publieke fondsen en mandaten. Vooraanstaande deals betreffen Argenx, Crucell, KuDOS, Movetis, Neuravi, Okairos, Prosensa, Qiagen and Zealand Pharma. Daarnaast draagt LSP actief bij aan de life sciences industrie door de rol van René R. Kuijten als oprichter en bestuurslid van Oncode Institute

Op 18 juni 2020 vindt het M&A Forum Sciences & Healthcare event plaats.

Gerelateerde artikelen