Loyens & Loeff aan kop in league tables Q1 2018

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:01
Advocatenkantoor Loyens & Loeff is 2018 goed uit de startblokken gekomen. Het kantoor was betrokken bij de grootste én de meeste deals in het eerste kwartaal van 2018. Dat blijkt uit de league tables van MenA.nl.

Loyens & Loeff adviseerde bij deals met een totale dealwaarde van 11,3 miljard euro, waaronder de grootste deal van het eerste kwartaal: de verkoop van AkzoNobel Specialty Chemicals aan Carlyle en SIC voor 10,1 miljard euro. Een team van Loyens & Loeff onder leiding van Harmen Holtrop en Bas Vletter adviseerde kopers Carlyle en SIC. Dat deden zij samen met Amerikaanse en Britse advocaten van Latham & Watkins. 

Begin smaakt naar meer
Holtrop begon het eerste kwartaal sterk. Naast zijn rol bij de aankoop van Carlyle adviseerde hij bij de helft van alle deals van Loyens & Loeff. “Wij zijn 2018 goed begonnen. Een aantal transacties die we startten in 2017 werden pas in het eerste kwartaal van 2018 afgerond. Waar verkoopprocessen in voorgaande jaren vaak pas in de loop van het eerste kwartaal werden opgestart, werd een aantal dit jaar al eerder in het jaar gestart zodat we in het eerste kwartaal ook aan nieuwe transacties hebben kunnen werken. Al met al een veelbelovend begin dat naar meer
smaakt.”

Bij de enige miljardendeal van het eerste kwartaal waren ook De Brauw Blackstone Westbroek en Van Doorne betrokken. De Brauw adviseerde AkzoNobel en Van Doorne de participerende board van Specialty Chemicals. De Brauw en Van Doorne staan op plaatsen 2 en 4 in de league table gesorteerd op dealwaarde. 

Markt gedreven door private equity
Ondanks zijn betrokkenheid bij de AkzoNobel-deal ziet Arne Grimme van De Brauw de M&A-markt rustiger worden. “Na een recordjaar voor M&A in 2017 zien we dat de pijplijn langzaam leger wordt. Niet zozeer in het segment tot 300 miljoen euro, daar lopen de controlled auctions behoorlijk door. Sterker nog, het is een echte sellers' market. Met name gedreven door private equity met veel beschikbaar geld. In de deals boven 500 miljoen euro wordt het ogenschijnlijk rustiger. Met name in de strategische deals wordt men voorzichtiger. De beurzen zijn ook onrustig en dit kan een rol spelen bij de afname van het aantal openbare biedingen. Timing is everything, they say…."

Loyens & Loeff staat met 18 deals ook op de eerste plaats in de league table gesorteerd op aantal deals. Ook HOUTHOFF heeft 18 deals, maar komt met een lagere dealwaarde op de tweede plaats. 

Veel controlled auctions
Jan-Paul van der Hoek was betrokken bij 4 van de 18 deals van HOUTHOFF. Hij constateert dat de M&A-markt op stoom blijft. “Ondanks de verslechterende verhouding tussen de VS en China/Rusland blijft de markt voor private M&A prima. Je zag deze echte sellers’ market ontstaan en het aantal controlled auctions waarbij we betrokken zijn, onderschrijft dit. We verwachten veel deals te doen.”

 

 

Bekijk ook de league tables M&A Advisory Q1 2018
 

Gerelateerde artikelen