Leaseplan bijna verkocht

Leaseplan, naar eigen zeggen het grootste autoleasebedrijf ter wereld, is in vergevorderde gesprekken over de verkoop van het bedrijf.

Global Mobility is op dit moment honderd procent eigenaar van Leaseplan maar wil het bedrijf uit Almere verkopen. De aandeelhouders van houdstermaatschappij Global Mobility zijn het Duitse Volkswagen en de Duitse bankier Friedrich von Metzler.

Leaseplan, een bedrijf uit Almere, verhuurt per jaar 1,4 miljoen auto’s. Ook kunnen consumenten hun spaarcenten storten bij het bedrijf. Leaseplan heeft een Nederlandse bankvergunning en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank en de AFM. 

De Financiële Telegraaf meldt vanochtend dat een groep bestaand uit ten minste private equity frima TDR (bekend als investeerder achter Center Parks), de staatsinvesteringsfondsen van Singapore en Abu Dhabi en PGGM, de belegger van onder andere pensioenfonds Zorg en Welzijn, als kopers toe werken naar een deal.

Op basis van standaardberekeningen (gebruikelijk is: zes keer ebitda) zal het bedrijf enkele miljarden euro’s waard zijn. Leaseplan behaalde het afgelopen jaar namelijk een winst van 372 miljoen euro, 14% meer dan het jaar daarvoor.

Huidige eigenaar Global Mobility liet eerder dit jaar Rothschild, een Londense financiële dienstverlener, een proces opstarten om een nieuwe aandeelhouder te zoeken. De verkoop lijkt dichtbij, maar de deal is dus zeker nog niet officieel rond. 

Gerelateerde artikelen