League Tables 2021: De top 10 deals en trends voor 2022

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:18
2021 was een topjaar voor de heren en dames dealmakers met een recordaantal deals.

Bekijk hier een overzicht van de League Tables 2021

“2021 is voor de M&A markt een recordjaar geweest. Met name private equity, SPAC en VC deals groeiden hard. Ook voor de kapitaalmarkt was het een goed jaar. Mede door het vele geld dat beschikbaar was, stegen de multiples nog verder. ESG is een belangrijk thema aan het worden.” 
–    Loyens & Loeff 

De overnamemarkt liet in coronajaar 2021 een sterke toename zien van het aantal deals en een stijging van de gemiddelde overnameprijs. Bedrijven actief in de technologiesector waren vooral erg in trek en konden rekenen op hoge multiples. De grote kooplust werd in 2021 verder aangewakkerd door de extreem lage rente en grote reserves aan opgepot investeringskapitaal.  

Daarnaast waren de arbeidsomstandigheden voor de gemiddelde dealmaker een stuk aantrekkelijker. Na lang tot het beeldscherm veroordeeld te zijn, konden ze elkaar weer in de ogen kijken aan échte onderhandelingstafels, elkaar de elleboog tikken op bijeenkomsten en geslaagde transacties vieren tijdens closingdiners en champagneborrels. Voor zolang het kon. Op zondag 19 december ging Nederland opnieuw in een lockdown. 

Vanuit de M&A Community reageerden dealmakers zeer positief op de resultaten van het opgelopen jaar. “2021 gaat de boeken in als een recordjaar voor M&A, zowel in Nederland als daarbuiten", aldus Rob van Veldhuizen van ING. “Opvallend was dat er veel grote deals waren waaronder nog op de valreep de aankondiging van de Hunter Douglas transactie van 6,3 miljard euro. De rente is historisch laag en de economische gevolgen van COVID vallen voor de meeste bedrijfssectoren mee, waardoor er een groot animo is om deals te doen.” 

“2021 was een zeer actief jaar voor M&A, in Nederland en wereldwijd. Mede door de relatieve dip in activiteit in Q2 2020, en de snelle macro economische recovery was er in 2021 vanuit private equity veel verkoop activiteit. Tegelijkertijd lijkt de hoeveelheid geld die geïnvesteerd moet worden alleen maar groter te worden.” 
–    Sander Griffejoen, Rothschild & Co 

Hoog volume deals 
De drukte van het dealjaar komt goed tot uiting in de dealtotalen van de meest actieve dealmakers uit de league tables van 2021. Zo was Marktlink, de meest actieve financieel adviseur, goed voor 63 deals terwijl het vorig jaar bleef steken op 41 deals. Managing partner Tom Beltman: “Voor Marktlink was 2021 een recordjaar, en ook voor 2022 zijn de verwachtingen positief. Wij zien een sterke stijging in internationale buy-and-build-activiteiten van private equity. De groeiende inflatie en de krapte op de arbeids- en grondstoffenmarkt zal leiden tot meer volatiliteit in bedrijfsresultaten.” 

Advocatenkantoor DeBreij doet het in de categorie legal advisory het beste qua volume met 117 deals, vergeleken met 80 deals in 2020. Bij de verzorgers van het financiële boekenonderzoek staat KPMG op de eerste plaats met 120 deals. Terwijl de nummer 1 van vorig jaar (PwC) het moest doen met 100 deals. Kijkend naar deal value eindigt zakenbank Rothschild & Co op de eerste plek in de categorie advisory, NautaDutilh bij legal en EY bij de financial due dilligence firms.  

“In 2021 zagen wij veel activiteit van private equity investeerders. De rol van private equity is groot en zal naar verwachting alleen maar verder groeien.” 
–    Maurice van den Hoek, EY

Verwachtingen voor 2022 
Het einde van de M&A-hausse is nog niet in zicht. Dealmakers hebben desgevraagd het volste vertrouwen dat 2022 wederom een druk jaar gaat worden ondanks de hoge inflatieverwachtingen.  

“De M&A-markt in 2021 was booming. Voor 2022 verwachten wij een zelfde beeld. Er blijft veel geld beschikbaar en internationale kopers zijn weer op het toneel. Zaak blijft om goed voorbereid naar de markt te gaan; verkopers kiezen hierbij steeds vaker voor een VDD.”
–    Sander Holster, BDO 

De eerste tekenen van 2022 zijn goed. "2022 is begonnen zoals 2021 eindigde", zegt Lieke van der Velden van NautaDutilh. “We zien een voortdurende competitieve verkopersmarkt, die wordt aangevuurd door de ‘dry powder’ van private equity met daarnaast veel strategische transacties. Sectoren waarin we veel zien gebeuren blijven life sciences, (high) tech en financials. Ook de energietransitie blijft een drijvende kracht achter deals." 

“Wij zien een groeiende trend naar investeringen met impact", zegt Ewald van Hamersveld van KPMG. “In de onderzoeksfase wordt er kritischer gekeken naar de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de effecten op de waarde van de onderneming op de lange termijn.” 

Gijs Linse van Allen & Overy verwacht dat de interesse van private equity om beursondernemingen over te nemen komend jaar zal toenemen. “Na de SPAC-hausse vorig jaar zullen dit jaar daarnaast de nodige de-SPACs moeten plaatsvinden. Over de breedte verwachten wij aanhoudende M&A activiteit.” 

“Ondanks aanhoudende onzekerheid rondom Covid en de impact van de maatregelen, zien we een blijvende sterke M&A markt met goede vooruitzichten, waar ook nu de financieringsmarkt bereid is grotere leveraged- transacties te ondersteunen tegen aantrekkelijke voorwaarden”, besluit Oscar Nettl van Rabobank
 

De 10 grootste deals van 2021 qua dealwaarde 

10. IPO van Allfunds aan Euronext Amsterdam  
Dealwaarde: € 2.2 miljard  

9. IPO van Allego 
Dealwaarde: €  2.68 miljard  

8. Consortium geleid door APG kopen Stockholm Exergi  
Dealwaarde: € 2.9 miljard  

7. IPO van InPost IPO aan Euronext Amsterdam  
Dealwaarde: € 3.2 miljard  

6. DSV Panalpina neemt Agility's Global Integrated Logistics over  
Dealwaarde: € 3.55 miljard  

5. Heineken neemt Distell Group Holdings en Namibia Breweries over 
Dealwaarde: € 4 miljard  

4. Hillhouse Capital koopt Domestic Appliances business van Philips  
Dealwaarde: € 4.4 miljard  

3. Apax Partners en Warburg Pincus nemen T-Mobile Nederland over 
Dealwaarde: € 5.1 miljard  

2. 3G Capital koopt meerderheidsbelang in Hunter Douglas van familie Sonnenberg  
Dealwaarde: € 6.3 miljard 

1. IPO van Universal Music Group IPO aan Euronext Amsterdam 
Dealwaarde: € 33.5 miljard 

Gerelateerde artikelen