League tables 2017: Verwey en Bosker op 1, Van Veldhuizen op 2

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:58
Cassander Verwey van J.P. Morgan doet de grootste deals, Danny Bosker van KPMG de meeste en Rob van Veldhuizen van ING staat twee keer op twee in de M&A Advisory league tables.

Cassander Verwey (foto boven) was in 2017 adviseerde bij vier miljardendeals de verkopers. De verkopen van Gemalto (4,6 miljard euro), Refresco (1,6 miljard), Q-Park (2,95 miljard) en Bureau van Dijk (3 miljard). Opgeteld staat hij met 12 miljard op de eerste plaats, gevolgd door Rob van Veldhuizen van ING met 4 miljard. Van Veldhuizen was evenals Verwey betrokken bij de Q-park-deal, maar dan als adviseur van koper KKR. 

Verwey merkte dat in 2017 de koper bereid was diep in de buidel te tasten. “Kopers – zowel strategisch als private equity – blijven bereid hoge prijzen te betalen voor kwaliteit, zoals we bijvoorbeeld gezien hebben bij Qpark en Bureau van Dijk. Daarnaast is de liquiditeit en capaciteit in de kapitaalmarkt onverminderd hoog, en dit faciliteert kopers die grote (strategische) stappen willen zetten en maakt transacties zoals Unibail-Rodamco-Westfield mogelijk.” 

Ook het politieke klimaat was van invloed op de M&A-markt, ziet Verwey: “Dit is wel het jaar geweest van het shareholder-activisme, en de vijandige of ongewenste toenadering van Nederlandse beursgenoteerde vennootschappen. Situaties als AkzoNobel, NXP en Unilever laten zien dat ‘size does not matter’ in de huidige markt. Ook hebben we zeer recent nog met Gemalto gezien dat het snel kunnen schakelen en een zeer goede voorbereiding essentieel zijn om een vijandige overname poging op de juiste manier te kunnen verdedigen.”

 

Danny Bosker staat op de negende plaats van de league tables gesorteerd op dealwaarde en op één van de league table gesorteerd op aantal deals. Hij was betrokken bij 10 deals met een totale waarde van 1,3 miljard euro. Zijn grootste deal was overname van vanderlande door Toyota Industries voor 1,2 miljard euro. 

Rob van Veldhuizen van ING staat ook in deze league table op de tweede plaats, met negen deals. Hij verwacht ook in 2018 een druk jaar. “Vorig jaar werd gekenmerkt door hoog niveau van M&A-activiteit, gedreven door de gunstige economische omstandigheden en de ruime beschikbaarheid van liquiditeit. Opvallend is dat veel grensoverschrijdende transacties werden gedaan. We verwachten dat deze trend zich zal doorzetten komend jaar waarbij Nederlandse corporates meer overnames in het buitenland gaan doen.”

 

Bij de zakenbanken staan J.P. Morgan en ING op de eerste plaats. Bekijk hier de league tables  van de zakenbanken en hier de league tables van advocatenkantoren
 

 

Gerelateerde artikelen