League tables 2012: ABN AMRO, ING en Rabo knokken om top, grote lawfirms domineren midmarket

ABN AMRO, ING en de Rabobank knokken om de topposities in de Nederlandse M&A markt. De grote advocatenkantoren domineren het middensegment van de markt. Dat blijkt uit de Dutch M&A League Tables 2012 van fusie- en overnamewebsite MenA.nl. De league tables zijn gebaseerd op de M&A Database van MenA.nl.
 
M&A Advisory Waarde deals: ING aan kop
De zakenbankiers van ING staan aan kop in de league table M&A Advisors 2012 gesorteerd naar waarde. Met een totale dealwaarde van 14,6 miljard euro blijft de Nederlandse bank de Amerikaanse investmentbank Goldman Sachs voor. Tot voor kort was dit anders. De league tables van MenA.nl zijn gebaseerd op aangekondigde deals boven de 5 miljoen euro, maar als een deal wordt afgeblazen telt deze niet meer mee voor de ranglijsten. Goldman Sachs was betrokken bij de overname van TNT Express door UPS. Toen bekend werd dat de express deal niet doorging, nam ING de nummer één positie over van Goldman Sachs. Veel grote deals van ING is toe te schrijven aan het desinvesteringsprogramma van ING. Ook is de bank betrokken bij de – nog lopende – overname van Mediq door Advent International en de overname van Intertrust door de Blackstone Group.  
M&A Advisory Aantal deals: ABN AMRO back in the game
ABN AMRO is in 2012 weer helemaal teruggekomen. Met in totaal 26 deals staat het op de eerste plaats in de league table M&A Advisory 2012 gesorteerd naar aantal deals boven de 5 miljoen euro. Het team van head of CFCM Hugo Peek staat zo met vijf deals boven de Rabobank. Hierbij moet wel een kanttekening worden geplaatst. Als bij de deals van de Rabobank de deals van dochterbedrijf Rembrandt Fusies & Overnames – de nummer 5 op de ranglijst – worden opgeteld gaat de Rabobank met ruime voorsprong aan kop. ABN AMRO was in 2012 onder andere betrokken bij de overname van Bol.com en de LBi International door de Publicis Group. 
 
M&A Advisory Midmarket Waarde en Aantal deals: ABN AMRO en de Rabobank 
De strijd tussen ABN AMRO en Rabobank gaat door in de Midmarket league tables 2012. De ranglijsten in het middensegment van de Nederlandse M&A markt zijn gebaseerd op deals met een dealwaarde tussen de 5 en 250 miljoen euro. Hier staat de Rabobank aan kop gezien de totale dealwaarde en ABN AMRO gezien het totaal aantal deals. Rembrandt F&O staat in de Midmarket league table gesorteerd naar aantal deals op de derde plaats.
 
M&A Advisory teamleiders Waarde en Aantal deals: Leo Greve en Nico Dijkstra
Zakenbankier Leo Greve van ING staat met 11,75 miljard op de eerste plaats in de league table M&A Advisory teamleiders gesorteerd naar waarde. Hij was onder andere betrokken bij de verkoop van Capital One door ING en de overname van Intertrust door Waterland. Zijn ING-collega – tevens winnaar van de M&A Award Best M&A Advisor 2012 – Maurits Duynstee staat op de derde plaats, Hugo Peek van ABN AMRO op de tweede plaats. Worden de bankiers en corporate finance adviseurs gesorteerd op aantal deals, dan is Nico Dijkstra van NIBC met tien deals de nummer één.
 
Legal Advisory Waarde deals: Stibbe weerhoudt usual suspects van het goud
Stibbe heeft usual suspects als Allen & Overy en De Brauw Blackstone Westbroek weggehouden van de nummer één positie in de league tables Legal Advisory gesorteerd naar waarde. Het Zuidas-kantoor heeft deze positie voor een groot deel te danken aan het bod van Intercontinental Exchange op de NYSE Euronext van 8.2 miljard euro. Stibbe adviseert bij deze deal samen met Wachtell, Lipton Rosen & Katz en Slaughter and May de target NYSE Euronext. Nummer twee De Brauw Blackstone Westbroek was dit jaar betrokken bij de winnende deal van de M&A Awards 2012: het co-investment programma van ASML.
 
Legal Advisory Aantal deals: klassieke top 3
De league table Legal Advisory gesorteerd naar aantal deals heeft een klassieke top 3. Loyens & Loeff, De Brauw Blackstone Westbroek en Allen & Overy staan met een miniem verschil op plaatsen één, twee en drie. Nummer één Loyens & Loeff adviseerde in 2012 onder andere bij de overname van Bol.com en de overname van Company.info door Hal Investements en de FD Mediagroep.
 
Legal Advisory Midmarket Waarde en Aantal deals: Top domineert ook midmarket
Als alleen de deals met een waarde tussen de 5 en 250 miljoen euro worden meegenomen staat De Brauw Blackstone Westbroek op de eerste plaats. Nu staat De Brauw niet bekend als Midmarket kantoor, maar desondanks domineren zij ook de Midmarket. Dit beeld komt ook naar voren in de league table Legal Advisory Midmarket gesorteerd naar aantal deals. Loyens & Loeff staat ook hier op de eerste plaats, gevolgd door De Brauw en Allen & Overy. Er is wel één andere naam in dit overzicht. Vergeleken met standaard league table gesorteerd naar aantal staat Lexence op nummer tien. Clifford Chance valt uit de lijst. 
 
Legal Advisory teamleiders Waarde en Aantal deals
Derk Lemstra van Stibbe staat dankzij de lopende NYSE Euronext deal op de eerste plaats in de league table Legal Advisory teamleiders gesorteerd naar dealwaarde. Lemstra was in 2012 ook betrokken bij de overname van Cymer door ASML. Jan-Paul van der Hoek van Houthoff Buruma staat met 13 deals op de eerste plaats in de league table gesorteerd naar aantal deals. Hij was onder andere betrokken bij de overname van Argos door Systema en de private equity overname van Eurofiber door Doughty Hanson.
 
De Dutch M&A League Tables 2012 van fusie- en overnamewebsite MenA.nl zijn gebaseerd op de online M&A Database op MenA.nl/deals. De league tables zijn opgesteld aan de hand van strikte criteria
 
 
 
Gerelateerde artikelen