Leading dealmakers zien geen bedreiging overname RBS bankiers door ABN AMRO

Nederlandse zakenbankiers zien geen bedreiging in de overname van RBS-zakenbankiers door ABN AMRO voor hun positie op de fusie- en overnamemarkt. Dat blijkt uit een ‘off the record’ rondgang onder prominente Nederlandse dealmakers door MenA.nl. Volgens de zakenbankiers ontbreekt het ABN AMRO aan een internationaal netwerk voor de grotere deals en is de concurrentie op Nederlandse M&A markt sterk.
Er zijn ook complimenten voor het team van Hugo Peek, hoofd Corporate Finance & Capital Markets bij ABN AMRO. Leidende bankiers uit de Nederlandse fusie- en overnamemarkt zien de overname van de RBS-bankiers als een slimme en noodzakelijke stap voor de zakenbank van ABN AMRO om een betere marktpositie te krijgen. Desondanks verwacht men niet dat de bank snel aan kop komt in de league tables van fusie- en overnameadviseurs. 
De feiten lijken anders te liggen. Als de Nederlandse deals van RBS bij die van ABN AMRO worden gevoegd dan scoort ABN AMRO goed in de league tables. RBS adviseerde dit jaar onder andere bij de overname van Bol.com en een grote joint venture van TenneT. Geconfronteerd met deze feiten zegt een bankier dat deze deals in de nieuwe situatie moeilijker te realiseren zijn voor de voormalig RBS-bankiers. Met name de TenneT deal heeft RBS grotendeels te danken aan het internationale netwerk van RBS. Dit valt weg na de overstap naar ABN AMRO.
 
Overcapaciteit 
 
Aan de timing van de overnameactie van ABN AMRO wordt door een ondervraagde bankier getwijfeld. Er is momenteel sprake van een overcapaciteit op de overnamemarkt. Er zijn relatief veel adviseurs ten opzichte van het aantal deals. Met de overname van de RBS-bankiers neemt ABN AMRO een deel van deze overcapaciteit over. Volgens de bankier moet de markt snel aantrekken, wil het voor ABN AMRO een goede deal zijn. 
Of de deal een succes wordt moet de toekomst uitmaken. Aan gebrek aan vertrouwen aan de kant van ABN AMRO zal het niet liggen. De bank ziet de overname als een belangrijke stap om weer de leidende zakenbank van Nederland te worden. 
 
Lees ook het interview met hoofd CFCM Hugo Peek van ABN AMRO over de deal.
 
 
Gerelateerde artikelen