“Lage waarderingen bieden kansen”

De geschiedenis van Sparinvest gaat terug tot 1968, toen het als het eerste beleggingsfonds in Denemarken opgericht werd door een groep spaarbanken. Sindsdien is er veel veranderd, maar de kernwaarden zijn volgens Managing Director Michael Albrechtslund dezelfde gebleven: “Sparinvest heeft bij het aangaan van een investering een vergelijkbare aanpak als een Corporate Finance-afdeling.”

In 1999 werd de bedrijfsstructuur van Sparinvest omgezet van een beleggingsfonds naar die van een vermogensbeheerorganisatie met meer dan 90 institutionele aandeelhouders, onder wie banken en spaarbanken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en de Deense beleggingsfondsen van Sparinvest. Sparinvest heeft kantoren in 7 Europese landen, waaronder het in 2008 geopende kantoor in Nederland. Michael Albrechtslund, Managing Director Asset Management: “Onze doelstelling is om bedrijven te kopen als ze ondergewaardeerd zijn en ze te verkopen bij het bereiken van intrinsieke waarde. Daarom zijn fusies en overnames een belangrijke succesfactor in onze beleggingsstrategie.”

“Het is niet altijd nodig om precies het ene bedrijf dat wordt overgenomen te bezitten om er profijt van te hebben – na een overname genieten ook sectorgenoten van herwaardering. Bij beleggingen kijken we natuurlijk sterk naar de industrie waarin een bedrijf actief is. Er zijn op dit moment veel ondergewaardeerde bedrijven met een gezonde balans. Gewilde prooien voor investeerders, zodra de huidige onzekerheid op de markten begint op te trekken.”

Albrechtslund vervolgt: “Kijkend naar koerswinst ratios zoals EV/EBITDA is de markt nu bijzonder goedkoop ten opzichte van historische gemiddelden – en dan is de ratio voor onze portefeuille nóg eens de helft goedkoper. Om winstpotentieel zo laag geprijsd te zien is een sterk signaal dat er gekocht gaat worden – vooral omdat het opkopen van top line van concurrenten de beste manier is voor bedrijven om te groeien in de huidige markt.”

Sparinvest richt zich niet op specifieke sectoren. “We zijn niet bang om in cyclische sectoren te beleggen zoals industriele waarden en consumentenbestedingen; naar onze ervaring hebben deze het grootste langetermijn opwaartse potentieel.” Volgens Albrechtslund zijn er door de crises door veel bedrijven en investeerders wel lessen geleerd. “Groei is geen doel op zich meer en veel kopers trekken zich eerder in een proces terug. Private partijen zag je rond 2007 nog wel bedrijven kopen puur om maar wat activiteit te genereren maar nu kijken participatiemaatschappijen veel beter naar de assets en de mogelijke winsten daarop via verbetering van de processen.”

Naam: Sparinvest Asset Management
Geïnterviewde: Michael Albrechtslund, Managing Director
Grootte team: Meer dan 150 mensen in kantoren Denemarken, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Nederland en Zweden.
Vestigingsplaats: Europa.

Gerelateerde artikelen