Kwantumtechnologiebedrijven Qu&Co en Pasqual samen verder

Qu&Co, een Nederlandse maker van software voor kwantumcomputers, fuseert met het Franse Pasqal, dat zo'n computer maakt. 

Samen denken de bedrijven beter op te kunnen tegen Amerikaanse bedrijven, die de afgelopen maanden veel geld ophaalden, zegt Qu&Co-oprichter Benno Broer tegen het FD in een toelichting op de fusie die dinsdag wereldkundig wordt gemaakt. "Zelfstandig waren we op wereldschaal mogelijk irrelevant geworden."

Kwantumcomputers worden gezien als cruciale factor in de wereldwijde strijd om technologische dominantie. De computers zijn nog in ontwikkeling, maar de belofte is dat ze straks veel grotere en complexere berekeningen kunnen maken dan 'gewone' computers. Overheden steken veel geld in de technologie. Nederland maakte vorig jaar 615 miljoen euro vrij met als doel een wereldwijd leidend centrum voor kwantumtechnologie te worden.

De fusie betekent dat één van de eerste succesvolle Nederlandse kwantumbedrijfjes nu opgaat in een Frans bedrijf: de combinatie gaat verder onder de naam Pasqal en Parijs wordt het hoofdkantoor.
 

Gerelateerde artikelen