KPMG: verdubbeling M&A-markt in Oekraïne in 2023

Vooral door veel kleinere deals en een hele grote herstelde de markt zich.

De totale waarde van Oekraïense fusies en overnames is in 2023 verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar. Vorig jaar werd er volgens KPMG voor 44,6 miljard dollar aan deals gesloten, tegen 26 miljard het jaar ervoor. Vorig jaar was de dealwaarde het laagst sinds 2014, het jaar waarop de Krim werd ingenomen door Rusland.

Dit meldt KPMG International. Omdat slechts bij zestig procent van de deals financiële details openbaar zijn gemaakt, zou de werkelijke waarde voor 2023 nog hoger kunnen zijn, aldus KPMG.

Er waren in 2023 relatief weinig deals ter waarde van meer dan honderd miljoen dollar. Eén deal ter waarde van een half miljard dollar krikte de totale dealwaarde vorig jaar flink omhoog. Dat betrof de overname van telecombedrijf Lifecell door NJJ Capital.

Verder waren er vorig jaar slechts drie deals aangekondigd van meer dan honderd miljoen. Bij vier van de tien belangrijkste deals die in 2023 werden aangekondigd, waren Oekraïense investeerders betrokken.

Maar KPMG merkt wel dat het vertrouwen van beleggers in Oekraïne groeit. Dit zou komen omdat er meer mogelijkheden zijn gekomen voor risicobeperking, met hulp van de VS, de EU, Groot-Brittannië en internationale financiële instellingen zoals het Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) van de Wereldbank.

“Deze vertrouwensboost betekent dat Oekraïne zijn aantrekkelijkheid herwint als locatie voor grootschaligere deals”, schrijft KPMG.

Na de grootschalige invasie van Rusland in 2022 is de fusie- en overnameactiviteit in Oekraïne grotendeels geconcentreerd in vier sleutelsectoren: innovatie en technologie; landbouw; vastgoed en bouw en transport en infrastructuur. Samen waren deze sectoren goed voor bijna 57 procent van de dealwaarde en iets minder dan 64 procent van het totale dealvolume in 2023.

Lees hier hoe de internationale M&A in 2022 een klap kreeg door de oorlog in Oekraïne.

Gerelateerde artikelen