KPMG: In 2015 voor €179 miljard aan M&A-deals in Nederland

De waarde van fusies en overnames op de Nederlandse markt is vorig jaar aanzienlijk gestegen. In 2015 vonden 556 transacties plaats met een totale waarde van 179 miljard euro. Dat is ruim drie keer zoveel als het bedrag van 51 miljard dat in 2014 werd gerealiseerd. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG naar de fusie- en overname-activiteiten die in 2015 plaatsvonden.

Vooral grote ondernemingen waren met strategische deals actief op de Nederlandse markt. Zij namen 381 deals, bijna 70% van het totale aantal transacties, voor hun rekening. Durfkapitalisten, zoals private equity partijen en venture capitalists, waren goed voor iets meer dan 30% van het totaal aantal transacties. De omvangrijke transacties waarbij Shell, Ahold en NXP betrokken waren, stuwden vorig jaar de totale waarde van de deals op de Nederlandse fusie- en overnamemarkt.

Nederlandse ondernemingen traden bij 252 van de 381 strategische deals – bijna 70% – op als koper. Daarbij werden iets meer buitenlandse bedrijven overgenomen dan Nederlandse ondernemingen.

“Wereldwijd zien we duidelijk dat de verbetering van de economie vorig jaar invloed heeft gehad op de fusie- en overname-activiteiten”, zegt Danny Bosker, partner bij KPMG Corporate Finance. Vorig jaar werden in totaal 17.425 transacties aangekondigd, het hoogste aantal sinds 2007. Ook de waarde van de transacties steeg wereldwijd, met 55,5% tot 3,861 miljard euro.

Steeds meer Europese bedrijven verkocht
In Europa daalde het aantal transacties met 0,6% tot 6.766. De totale waarde steeg echter aanzienlijk, met bijna 40% tot € 1,160 miljard. Met deze bijna 6.800 transacties is Europa goed voor zo’n 40% van de deals die wereldwijd plaatsvonden. De transacties in Europa waren bovendien vooral Europees georiënteerd. Bij ruim 60% van de deals die in Europa plaatsvinden waren zowel de koper als de verkoper Europees. In 20% van de transacties werd een Europees bedrijf overgenomen door een partij buiten Europa en in 16% van de deals op de Europese markt nam een Europees bedrijf een onderneming van buiten Europa over.

Vooral Noord-Amerika was vorig jaar actief op de Europese markt. De ‘bottomline’ is dat netto steeds meer Europese bedrijven in handen komen van bedrijven buiten Europa, een trend die sinds 2011 is ingezet. Vorig jaar ging het al om een verschil van 317."

Rol financiële kopers substantieel
Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de rol van financiële kopers op de Nederlandse markt substantieel blijft. Nederlandse en buitenlandse durfkapitalisten waren vorig jaar goed voor zo’n 30% van alle transacties op de Nederlandse fusie- en overnamemarkt. In bijna de helft van de gevallen – 80 transacties – deden financiële partijen een entry investering, waarbij een onderneming wordt overgenomen van een niet-financiële partij. Van deze transacties werd 34% buiten Nederland gedaan.

Het aantal exit deals, transacties waarbij sprake was van de verkoop van een bedrijf of delen ervan door een durfinvesteerder aan een niet-financiële investeerder, kwam vorig jaar uit op 75. Bij deze 75 deals was in meer dan de helft van de gevallen een buitenlandse onderneming de uiteindelijke koper. Bosker: “Ook hier zien we een duidelijke toename ten opzichte van 2014. Het is een bewijs dat financiële partijen een belangrijke rol vervullen bij ondernemingen, niet alleen als het gaat om internationale expansie, maar ook  in de transformatie die veel bedrijven doormaken.”

• Dutch M&A Update

Gerelateerde artikelen