KPMG en ING op één in league tables Q1 2017

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:40
KPMG heeft in het eerste kwartaal van 2017 bij de grootste overnames geadviseerd. ING was betrokken bij de meeste deals. Dat blijkt uit cijfers van de M&A Database van MenA.nl. De overnames van Vanderlande en het Zeeuwse energienetwerk door Stedin waren bepalend voor de rankings.

>> Zie ook onze full page kwartaalupdate League Tables Q1 2017 in FD.

Danny Bosker KPMG
Accountancy- en advieskantoor KPMG adviseerde in de eerste drie maanden van 2017 bij zes deals met een totale dealwaarde van 1,225 miljard euro. Het leeuwendeel van de waarde heeft het kantoor te danken aan de overname van het Brabantse technologiebedrijf Vanderlande Industries door het Japanse conglomeraat Toyota Industries. Bij deze deal was Danny Bosker (foto rechts) namens KPMG in de lead als adviseur van de Japanners.

 

Aan de onderhandelingstafel zat Bosker tegenover het team van David Dijkhuis van Bank of America Merrill Lynch (BoAML). De Amerikaanse zakenbank was ingehuurd door private-equitybedrijf NPM Capital om de verkoop in goede banen te leiden. Dankzij deze verkoop staat BoAML op de tweede plaats in de league tables. 

Het podium van de league table gesorteerd op dealwaarde wordt gecompleteerd door ABN AMRO met 806 miljoen euro. De bank was onder andere adviseur van netbeheerder voor gas- en elektriciteit Stedin bij de overname de Zeeuwse netwerkactiviteiten Delta Infra en Enduris van de provincie Zeeland voor 610 miljoen euro inclusief schulden. 

ING dealmaker bij de meeste deals
De dealmakers van ING waren bij de meeste deals betrokken in het eerste kwartaal van 2017. De teams van Rob van Veldhuizen en Maurits Duynstee adviseerden bij tien deals, waaronder de investering van Waterland in Nuts Groep, de overname van Telegraaf Media Groep door Mediahuis en de familie Van Puijenbroek en de verkoop van HG International door Gilde Buy Out Partners.

 

Hoofdkantoor Rabobank in Utrecht
Rabobank en Capitalmind staan met zeven deals op plaatsen twee en drie. Rabobank staat net een treetje hoger, dankzij een hogere dealwaarde. Rabobank was, net als ING, ook betrokken bij de overname van Telegraaf Media Groep (TMG). Daarnaast adviseerde het bij twee desinvesteringen van Heijmans. Capitalmind adviseerde onder andere kunstgrasfabrikant Edel Group bij de overname van toeleverancier Schramm en softwarebedrijf Visma bij de overname van Davilex.

Lees ook wat de advocaten hebben gedaan in het eerste kwartaal van 2017
Bekijk hier de actuele stand van de league tables

Gerelateerde artikelen