KPMG en Bank of America schieten voorbij ING in league tables dankzij Vanderlande

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:39
KPMG en Bank of America Merrill Lynch (BoAML) schieten voorbij ING in de league tables van M&A-adviseurs dankzij de overname van Vanderlande. KPMG heeft nu de grootste dealwaarde op zijn naam staan. ING staat nog aan kop gezien het aantal deals.

Bagcheck van Vanderlande
Met nog een week te gaan tot het einde van het kwartaal wordt het spannend in de league tables van M&A-adviseurs. ING stond op de eerste plaats in de league tables gesorteerd op waarde én op aantal deals, maar is nu door KPMG en BoAML voorbijgestreefd door de 1,2 miljard euro van de overname van Vanderlande door Toyota Industries (foto rechts). Nu staat KPMG met 1,215 miljard euro op de eerste plaats, gevolgd door BoAML met 1,2 miljard. ING staat met 960 miljoen op de derde plaats. De grootste deal van ING dit jaar was de fusie tussen Van Gansewinkel en de Shanks Group

 

ING doet de meeste deals

ING hoofdkantoor
De ING bank staat met tien deals voorlopig op de eerste plaats van de league table gesorteerd op aantal deals. Rabobank staat met zes deals op de tweede plaats. De bank was net als ING betrokken bij de fusie van Van Gansewinkel en bij de – sinds de uitspraak van de ondernemingskamers meetellende – overname van de Telegraaf Media Group door Mediahuis en VP Exploitatie. Corporate-finance-adviseur CapitalMind staat met vijf deals op de derde plaats. Het kantoor was onder andere adviseur van Interxion bij de overname van de datacenteractiviteiten van Vancis. 

 

Danny Bosker van KPMG in de lead

Danny Bosker van KPMG
Head of M&A van KPMG Danny Bosker (foto rechts) voert de ranglijst van M&A adviseurs aan gesorteerd op waarde. Hij staat met 1,21 miljard euro net tien miljoen boven David Dijkhuis van BoAML. Beide adviseurs waren in de lead bij de overname van Vanderlande, maar Bosker was ook adviseur van PCI bij de overname van CB Groep en van CRH  bij de verkoop van Struyk Verwo Aqua. Op de derde plaats staan Floris Schorer van ING, James Rudd van Investec, Bas van der Vlist van Lazard en James Lupton van Greenhill & Co met 482 miljoen euro. Zij waren alle drie betrokken bij de fusie tussen Shanks en Van Gansewinkel.

 

Willem Boezen
Met de drie deals staat Bosker ook op de eerste plaats in de league table gesorteerd op aantal deals. Willem Boezen van Rabobank was ook teamleider bij drie deals, maar heeft een lagere dealwaarde genoteerd. Hij adviseerde TMG bij de overname door Mediahuis en VP Exploitatie, Heijmans bij de verkopen van Oevermann en de Belgische activeiten. Rob van Veldhuizen van ING, de opvolger van Robert Specken als hoofd M&A, staat met twee deals op de derde plaats. Hij was dit jaar betrokken bij vier deals, maar bij twee deals in de lead. Dit zijn de investering van Waterland in Nuts Groep en de overname van Stedin door Enexis. Van Veldhuizen is bij lange na niet de enige M&A-adviseur met twee deals, maar staat op plaats drie dankzij de hoogste dealwaarde.

 

Lees ook:
Allen & Overy, Clifford Chance, Freshfields, Lexence en De Breij op pole position voor Q1 league tables 2017

Gerelateerde artikelen