KPMG: VC-investeringen raken nog verder in het slop

Veelbelovende beursgangen zijn een teken dat er nieuw leven komt in de markt

Het aantal venture capital-investeringen in Europese bedrijven daalde het afgelopen kwartaal van 2.454 naar 1.671 deals. Dit is een daling van ruim dertig procent. Dit blijkt uit het Venture Pulse-rapport van KPMG, een kwartaalanalyse van wereldwijde VC-investeringen.

Ondanks de daling van het transactievolume slaagde Europa erin om de neerwaartse investeringstrend te doorbreken. In totaal werd 16,2 miljard euro aangetrokken in het derde kwartaal van 2023, vergeleken met 15.4 miljard euro in het tweede kwartaal. Deze stijging is voornamelijk te danken aan twee megadeals die zijn gesloten in Frankrijk en Zweden van meer dan 1 miljard euro.

Wereldwijd was het beeld niet anders. Wereldwijde VC-investeringen liepen terug van 76,2 miljard in het tweede kwartaal naar 72,2 miljard in kwartaal drie. Het aantal investeringen daalde van 9.563 naar 7.434 deals. VC-investeerders deden langer over het sluiten van deals dan in de afgelopen kwartalen.

“De verwachting is dat durfinvesteringen in kwartaal vier zullen blijven afnemen”, aldus Pien Lucassen, medeoprichter van KPMG Emerging Giants. “Bedrijven blijven moeilijkheden ondervinden om financiering aan te trekken.” KPMG verwacht een uitzondering voor energie, cleantech en AI. Lucassen: “Die zullen zeer aantrekkelijk blijven voor VC-investeerders in een groot deel van de wereld.”

Cleantech, een verzamelnaam voor technologieën, producten of diensten die bijdragen aan een schoner milieu, bleef dit kwartaal veel van de grootste deals aantrekken. De sector was goed voor meer dan de helft van de grootste VC-investeringen van het afgelopen kwartaal.

KPMG wijst erop dat de komende twee kwartalen mogelijke beursintroducties (IPO’s) belangrijk zijn. “Er zijn het afgelopen kwartaal enkele positieve IPO’s geweest na een lange periode zonder. Deze trend moet doorgezet worden, met nog meer succesvolle bedrijven die naar de beurs gaan. Dit om meer vertrouwen te geven in potentiële mogelijkheden en om de markt weer nieuw leven in te blazen richting de eerste helft van 2024.

Bekijk hier zelf het Venture Pulse-report Q3 van KPMG

Gerelateerde artikelen