Kopers konden Engie niet vermurwen tot deal over EVBox

Alleen een Franse fabriek voor snelladers is in de verkoop gegaan.

Het Franse energiebedrijf Engie heft het Nederlandse laadpalenbedrijf EVBox grotendeels op. Dit bevestigt het concern na berichtgeving van het Financieele Dagblad en het platform M&A. Engie kocht EVBox in 2017 en heeft de afgelopen maanden gezocht naar kopers.

Het bedrijf zegt twee biedingen te hebben gekregen voor EVBox, waarna het uiteindelijk besloot de snelladerfabriek in Bordeaux te verkopen. Engie is ook in gesprek met de ondernemingsraad over tijdelijk werk voor zo’n honderd werknemers van EVBox om de noodzakelijke dienstverlening in stand te houden.

Het besluit leidt bij EVBox tot veel verbazing en teleurstelling, is te horen. Het produceren van laadpalen is misschien nu niet winstgevend, maar met de energietransitie groeit de vraag naar laadpalen waarschijnlijk erg hard. Ook klinkt het verwijt dat Engie, met de Franse staat als grote aandeelhouder, nationale belangen te veel voorop heeft gesteld bij het zoeken naar een oplossing voor EVBox.

EVBox is in 2010 opgericht en heeft wereldwijd 500.000 laadpunten geleverd. Ook zegt het bedrijf meer dan 20.000 zakelijke klanten te hebben. Een poging van Engie om EVBox naar de beurs te brengen via een fusie met een beurshuls mislukte in 2021. (ANP)

Gerelateerde artikelen