Knab voor half miljard naar Oostenrijkse bank

De BAWAG Group is niet alleen in Nederland op overnamepad.

ASR verkoopt de onlinebank Knab aan de Oostenrijkse bank BAWAG Group voor 510 miljoen euro, meldt de verzekeraar. ASR kreeg Knab in handen na de overname van de Nederlandse activiteiten van branchegenoot Aegon.

Knab is een onlinebank die zich vooral richt op zzp’ers en kleine bedrijven. Het oorsponkelijke moederbedrijf Aegon had er hoge verwachtingen van. Aegon Bank werd in 2021 ondergebracht bij Knab, die onder dezelfde bankvergunning opereerde als Aegon Bank.

Het idee was dat de klanten van Knab een rekening zouden openen en vervolgens verzekerings- en pensioenproducten van moederbedrijf Aegon zouden kopen. Van die beloofde synergie is weinig terechtgekomen. Knab is een relatief duur vehikel dat weinig bijdraagt aan het resultaat van ASR, zo werd duidelijk. Aegon wilde er al langer vanaf. De verzekeraar liet eerder al weten de strategische opties voor Knab te onderzoeken en meerdere biedingen te hebben ontvangen op de onlinebank.

Toch heeft Knab volgens ASR  een positief effect op de Solvency II-ratio van verzekeraar van ongeveer dertien procentpunt. Knab heeft ongeveer 64 miljoen bijgedragen aan de OCC van ASR in 2023.

ASR laat weten dat de verkoop van Knab soepel zal verlopen. De bankactiviteiten van Knab worden redelijk onafhankelijk van de verzekeringsactiviteiten van de ASR-groep beheerd, aldus een persverklaring. Er moet nog wel groen licht komen van de mededingingsautoriteit.

De Oostenrijkse BAWAG Group AG is een beursgenoteerde holdingmaatschappij met het hoofdkantoor in Wenen. De bank heeft ervaring met kleine klanten. De 2,1 miljoen klanten opereren vooral in de detailhandel en het MKB. Daarnaast is BAWAG actief in onroerend goed en de publieke sector. BAWAG opereert onder een scala aan merken, zoals Easybank, Easyleasing, Südwestbank, BFL Leasing, Health Coevo AG en Zahnärtzkasse AG.

De bank is buiten Oostenrijk gevestigd in Duitsland, Zwitserand, de VS en Nederland. In ons land verkoopt BAWAG hypotheken onder het label van de Vrij Leven Hypotheek.

De bank is op overnamepad. In december vorig jaar is BAWAG ook uitgebreid naar Frankrijk na de overname van het resterende deel van de leaseactiviteiten van Dexia, ter waarde van een kwart miljard euro. Deze deal moet nog goedgekeurd worden door de Franse mededingingsautoriteit. In november vorig kocht BAWAG ook de Amerikaanse bank Peak Bancorp.

Aanvullend op de verkoopdeal tussen ASR en BAWAG is een overeenkomst gesloten om op enig moment na afronding van de overname het beheer van hypotheken op de balans van Knab over te kunnen dragen aan BAWAG, voor een aanvullende vergoeding van 80 miljoen euro aan ASR. De afronding van de verkoop wordt verwacht in de tweede helft van 2024, onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders en advies van de centrale ondernemingsraad van ASR.

LEES OOK:

Behind the Deal ASR-Aegon: De laatste grote Nederlandse verzekeringsdeal

Gerelateerde artikelen