KMWE verkoopt noodgedwongen Turkse joint venture

KMWE, een technologiebedrijf uit Eindhoven, heeft zich teruggetrokken uit Turkije. Dit als gevolg van strengere eisen van de Turkse overheid om defensie-opdrachten op de thuismarkt uit te voeren.

"We stonden op het punt te gaan investeren in een tweede productiehal om nieuwe defensieorders uit te kunnen voeren," tekent het Eindhovens Dagblad op uit de mond van topman Edward Voncken.

"Toen maakte de Turkse overheid duidelijk dat zijn defensiegeheimen niet voor buitenlandse ogen bestemd zijn. Het resultaat was dat we ons aandeel van 50 procent in die dochter snel moesten verkopen aan onze Turkse partner daar, om de order veilig te stellen."

Voncken deed de uitspraken tijdens een lezing op de High Tech Systems conferentie in de Brabanthallen in Den Bosch vorige week.

De joint venture ontstond in 2010 door een samenwerking met het Turkse bedrijf Coskunoz Defence and Aerospace (CSH), dat onderdeel is van Coskunoz Holding, een van de grootste Turkse toeleveranciers van de automotive-industrie.

Het voorbeeld bewijst dat er een politiek risico kleeft aan zaken doen in opkomende markten. Niet zelden veranderen autoritaire regimes, in dit geval de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, halsoverkop de regels waardoor de bedrijfsactiviteiten van buitenlandse ondernemingen in gevaar komen. 

Gerelateerde artikelen