Megainvesteerder KKR ziet ‘founding fathers’ terugtreden

De befaamde Amerikaanse investeerder KKR breekt met het verleden: mede-oprichters Henry Kravis en George Roberts geven de scepter door aan een nieuwe generatie bestuurders.

De opvolgers van Kravis en Roberts zijn afkomstig uit de eigen gelederen. Na ongeveer twintig jaar trouw dienstverband, krijgen de 44-jarige Scott Nuttall en de een jaar oudere Joseph Bae de dagelijkse leiding bij KKR in handen. De benoemingen zijn belangrijk om cliënten met het 'juiste team voor de komende decennia' te bedienen, aldus Kravis en Roberts in The Financial Times

Nuttall gaat zich richten op onder meer de kapitaalmarkten en hedgefondsen, terwijl Bae de verantwoordelijkheid krijgt over de mondiale private-equitystrategie en onder meer de energie- en vastgoedportfolio's zal aansturen. Kravis en Roberts, beiden in de 70, zullen betrokken blijven bij KKR als co-voorzitters.

Geschikte opvolging
In de relatief gesloten wereld van private equity, is het nieuws over het vertrek van boegbeelden Kravis en Roberts haast uitzonderlijk. Zo vond ook The Financial Times, dat de primeur maandag publiceerde. Geschikte opvolging is evenwel cruciaal voor private-equityhuizen, aangezien slechts 12 procent van de investeringsfondsen binnen tien jaar sluit. Dat vergt dus leiderschap voor de lange termijn. 

De benoeming van een Managing Partner is ook om een andere reden belangrijk. Limited Partners (LP’s), als pensioenbeheerders en andere institutionele beleggers, dreigen vaker de hand op de knip te houden als fondsmanagers ondermaats presteren. De kans daarop lijkt groter als er sprake is van een snel verloop onder bestuurders. 

RJR Nabisco
Het vermaarde private-equityhuis KKR werd in 1976 opgericht door Jerome Kohlberg junior en de neven Henry Kravis en George Roberts. Bekendheid bij het grote publiek kreeg KKR toen het eind jaren ‘80 het Amerikaanse voedings- en tabaksconglomeraat RJR Nabisco voor 25 miljard dollar overnam.

De miljardendeal vond plaats door een zogeheten leveraged buyout: met bergen vreemd vermogen werd de transactie beklonken. Het leverde KKR wereldwijde publiciteit op, ook mede dankzij de bestseller Barbarians at the Gate, het boek dat later ook verfilmd werd. 

Q-Park
KKR is ook actief op de Nederlandse M&A-markt. Eind mei viel Q-Park ten prooi aan de Amerikaanse investeerder. KKR legde zo’n 3 miljard euro neer voor de Nederlandse uitbater van parkeergarages. Corporate-financeboutique Alantra en advocatenkantoor Stibbe adviseerden Q-Park, terwijl het verkoopproces in goede banen werd geleid door zakenbank J.P. Morgan en advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek.

 

Gerelateerde artikelen