Kiadis sluit licentiedeal met Sanofi en ontvangt ruim 17 miljoen

Kiadis Pharma heeft een licentiedeal gesloten met het farmacieconcern Franse Sanofi.

De biotechnoloog zal vooraf een betaling van 17,5 miljoen euro ontvangen. Volgens Kiadis kan de deal in potentie meer dan 875 miljoen euro opleveren.

Het draait om een samenwerking bij de behandeling van patiënten van een bepaalde vorm van bloedkanker. Daarbij wordt een combinatie gebruikt van cellen die ziekteverwekkers doden, de K-NK killer cells van Kiadis, plus antilichamen die zijn ontwikkeld door Sanofi genaamd Sarclisa. Die behandeling kan volgens Kiadis zeer effectief zijn tegen een vorm van bloedkanker, genaamd multipel myeloom en ook wel bekend als de ziekte van Kahler. Daarbij bevinden kwaadaardige kankercellen zich op meerdere plekken in het beenmerg.

Volgens Kiadis gaat het om een tot op heden onaangekondigd pre-klinisch programma van het bedrijf. De betalingen zijn afhankelijk van het behalen van mijlpalen door Sanofi bij pre-klinische, klinische, toezichthoudende en commerciële doelstellingen. Daarnaast zal Kiadis royalty's ontvangen die kunnen oplopen tot lage dubbelcijferige percentages uit commerciële verkopen van goedgekeurde producten uit deze overeenkomst.

Sanofi heeft ook de exclusieve rechten ontvangen op twee andere niet eerder aangekondigde programma's met K-NK killer cells van de biotechnoloog. Sanofi zal alle kosten dragen voor de verdere ontwikkeling van deze behandelingen. "De overeenkomst getuigt van het baanbrekende potentieel van ons K-NK natural killer cell-platform voor de behandeling van levensbedreigende aandoeningen", zegt topman Arthur Lahr van Kiadis.

Volgens Kiadis is multipel myeloom de op één na meest voorkomende bloedkanker. Er zijn er meer dan 130.000 mensen met multipel myeloom in de Verenigde Staten. Ieder jaar wordt bij ongeveer 32.000 Amerikanen de ziekte vastgesteld. Ondanks de beschikbare behandelingen blijft multipel myeloom een ongeneeslijke kwaadaardige aandoening die leidt tot een zware lichamelijke last voor patiënten, stelt de biotechnoloog.

(ANP)

Gerelateerde artikelen