Kernteam van corporates en adviseurs voorkomt miljoenenverlies bij overnames

Bedrijven verliezen veel potentiƫle waarde omdat het overname en integratieproces niet goed is georganiseerd. Dat blijkt uit het rapport The M&A blueprint: From inception to integration dat in opdracht van advocatenkantoor Eversheds is opgesteld. Veel van de beoogde waarde van een overname verloren gaat doordat een juiste en goede verbindende factor, tussen het moment waarop gedacht wordt over de mogelijkheid van een overname (Inception) en de verdere planning, due diligence, executie en integratiefase (Integration), ontbreekt.
Om de overgang van inception naar integration beter aan te laten sluiten moet er één kernteam worden gevormd van medewerkers van de betrokken bedrijven en de adviseurs voor het hele overnameproces. Dat is één van de suggesties voor verbetering die uit het onderzoek naar voren komt. Het team bestaat uit diverse specialisten en moet vanaf het begin van een transactie de focus verplaatsen van ‘gewoon de deal doen’ naar ‘nadenken over de voortgang van de geïntegreerde ondernemingen na de deal’. Een tijdige geïntegreerde oordeelsvorming ontbreekt ook in 2012 nog steeds te vaak. 
 
De onderzoekers geven aan dat het juist in de huidige economische omstandigheden extra belangrijk is het overnameproces goed op orde te hebben. Het doen van fusies en overnames is lastiger dan ooit. Onder andere door een lage groei, hoge overheidsleningen, minder goede balansposities én bestuurders die steeds meer risicomijdend opereren. Omdat veel bestuurders onder druk om groei te realiseren zoeken ze naar overnamekansen. Dit geld met name voor bedrijven die hun wereldwijde klanten willen volgen en vaak ook nieuwe markten betreden.
 
M&A Blueprint
Voor het het rapport “The M&A blueprint: From inception to integration” zijn ruim 400 internationale ondernemingen benaderd. Van deze ondernemingen zijn met name general counsels (41 landen) geïnterviewd. Deze ondernemingen zijn de afgelopen 3 jaar betrokken geweest bij, opgeteld, meer dan 3.000 internationale overnames met een waarde per transactie van $100.000.000 en hoger. 22 van de 24 belangrijkste industriële sectoren (GISC classificatie) zijn vertegenwoordigd. Tijdens de interviews is gevraagd naar visies en ervaringen opgedaan tijdens de overnames in de afgelopen 3 jaren.
Een uitgebreid artikel met alle conclusies van het onderzoek verschijnt in de zesde editie van M&A Magazine.
 
Gerelateerde artikelen