Kempen Private Markets slaat toe in Frankrijk

Investering in een Franse laboratorium groep, met een link naar de bestrijding van COVID-19…

Kempen European Private Equity Fund kiest voor een branche waar consolidatie de toekomst is. ‘Een significant belang in Biofutur Group’, meldt het persbericht van Kempen Capital Management. Samen met de Parijse collega’s van Omnes Capital steekt het Kempen European Private Equity Fund 60 miljoen euro in de laboratorium groep die zich in Frankrijk richt op bloedonderzoek en analyse van andere lichaamsstoffen.

“De voorbereiding van deze deal speelt al sinds vorig jaar”, vertelt Marvin de Jong (op de foto rechts), director van het Kempen Private Markets team. “Dus nog ver voor de coronacrisis uitbrak. Vijf maanden geleden kwamen de onderhandelingen in een stroomversnelling. Wij hebben al vele jaren een band met de Franse investeringsmaatschappij Omnes Capital, zij zijn ook in deze participatie onze vooruitgeschoven post in Frankrijk.”
 
Medisch biologen 
Biofutur werd opgericht door een groep medisch biologen en op de 51 locaties van het bedrijf worden dagelijks 6000 patiënten behandeld door een team van 500 werknemers, onder wie 60 artsen en apothekers. Vorig jaar behaalde het concern een omzet van 71 miljoen euro. Dat die omzet zal groeien, is door de COVID-19 pandemie kristalhelder; Biofutur introduceerde in maart corona-test op al haar locaties, waarbij de focus ligt op ‘drive-in-onderzoeken’ vanuit de auto en het grootschalig testen van bewoners van verpleeghuizen.
 
Nieuwe inkomstenstroom
“Natuurlijk zal door de zeer sterke vraag naar corona-tests een nieuwe inkomstenstroom ontstaan”, verwacht Sven Smeets, co-head van Kempen Private Markets. “Maar ook zonder corona is dit een zeer aantrekkelijk bedrijf voor investeringen. Samen met Omnes Capital hebben we zowel Biofutur, als de marktsituatie van de branche grondig onderzocht. Biofutur is vooral aanwezig in Parijs en directe omgeving. Dat is, mede door de vergrijzing en de demografische toename, een absolute groeimarkt. De vraag naar gedegen en preventief bloedonderzoek zal de komende jaren alleen maar groter worden.”
 
Positieve toezichthouders
De Biofutur Group heeft een lange historie. Het bedrijf was tot voor kort geheel in handen van de oprichters, een groep toegewijde medisch biologen en is veelal marktleider in preventieve onderzoeken. Dat ook de oprichters, het managementteam en overige medewerkers mee-investeren is tekenend voor het rotsvaste vertrouwen in de eigen onderneming.

“Daarnaast”, zo vertelt Marvin de Jong, “hebben de toezichthouders, waaronder de Franse overheid, zeer positief gereageerd op de deal. Al was het door de lockdown nog een hele klus om ze allemaal te informeren. Biofutur opereert in een stabiele sector, zonder rare uitschieters. Consolidatie is hier het toverwoord voor de toekomst; reden voor het enthousiasme van de overheden op onze investering. Want door deze deal kan Biofutur kleinere spelers – die het door regeldruk en noodzaak te innoveren vaak moeilijk hebben – overnemen en dus nog groter groeien. Ook dat toekomstperspectief heeft ons gesterkt in het doen van deze investering.”
 
Investering verdubbelen
Het team van Kempen Private Markets heeft met een investering doorgaans als doel het ingebrachte bedrag binnen vijf tot zeven jaar te verdubbelen, soms zelfs te verdrievoudigen. “Met Biofutur denken we het geïnvesteerde geld binnen vijf jaar te hebben verdubbeld”, verwacht Sven Smeets. “Samen met Omnes Capital hebben we nu een meerderheidsbelang, het resterende deel blijft in handen van de oprichters.”

Of Biofutur met die plannen voor het doen van acquisities ook de blik op Nederland zal gaan richten? “Hier geldt andere wet- en regelgeving”, zegt Marvin de Jong. “Eerst Frankrijk veroveren, dan pas over de grens kijken… Maar wat voorop staat is dat participanten in ons fonds, klanten van Van Lanschot Kempen, toegang krijgen tot zo’n mooi bedrijf!”  

Gerelateerde artikelen