Kabinet geeft 3,4 miljard noodsteun aan KLM

Het kabinet schiet KLM te hulp met een steunpakket van 3,4 miljard euro.

Daarnaast zijn hardere afspraken gemaakt met moederbedrijf Air France-KLM en de Franse overheid over de positie van Schiphol als belangrijke overstapluchthaven.

Dat melden de ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. De steun bestaat uit een directe lening van 1 miljard euro, en overheidsgaranties tot 90 procent op kredieten bij in totaal elf banken ter waarde van 2,4 miljard euro.

Air France-KLM kan onder de nieuwe afspraken minder makkelijk af van Schiphol als luchtvaartknooppunt. Nu geldt nog een opzegtermijn van negen maanden, dat wordt vijf jaar. Dat biedt meer zekerheid voor KLM en Schiphol en dus het publieke belang van Nederland.

KLM zelf moet de kosten met 15 procent verlagen. Daarvoor wordt de komende tijd een herstructureringsplan gemaakt. Ook moet het aantal nachtvluchten omlaag en moet de luchtvaartmaatschappij meer werk maken van verduurzaming.

De gesyndiceerde doorlopende kredietfaciliteit werd gecoördineerd door de drie Nederlandse banken: ABN, ING en Rabobank. KLM heeft financieel advies gekregen van Rabobank en juridisch advies van Allen & Overy LLP. Clifford Chance adviseerde het syndicaat van banken bij de onderhandelingen met KLM en de Nederlandse staat over het ondersteuningspakket.

Gerelateerde artikelen