Juryverslag Best Young M&A Advisor 2023

Negen jonge talenten. Welke heeft volgens de stemmers en jury het meeste potentieel?

Op vrijdag 10 november 2023 vond in hotel Van de Valk Amsterdam Amstel de jurymeeting voor de Best Young M&A Advisor 2023 plaats. Wie wordt de opvolger van Job Zoer van Lincoln International, de winnaar van vorig jaar die nu plaats had genomen in de jury?

De jury van 2023
Tanja Kramer, Venture Capital Investeerder bij Slingshot Ventures
Christiane van der Wateren, Head of Finance Europe bij Versuni
Willianne van Zandwijk, Managing partner & Head of Corporate M&A Practice bij NautaDutilh UK
Job Zoer, Associate bij Lincoln International

De vereisten voor deze titel
De kandidaat is niet ouder dan 35 jaar, levert een grote bijdrage aan het team en richting cliënten. Het zijn leergierige professionals die na een relatief korte carrière al topprestaties neerzetten en door zijn of haar collega’s worden gezien als een toptalent in het vakgebied.

In de categorie Best Young M&A Advisor waren de maanden voor dit juryoverleg via MAawards.nl en MenA.nl vele pre-nominaties ingediend. De jury had na uitgebreid beraad de onderstaande negen genomineerden geselecteerd:
Aleksa Nikolic, ING
Dylan Dijksman, Iris Corporate Finance
Jaap Schrover, Crowe Foederer
Jimmy Teelen, Rabobank
Max Kisman, Lindenaar & Co
Nick de Man, Marktlink
Rianne Roozeboom, Corporate Finance International
Teun Grijzenhout, Clairfield
Timon Ensink, Alvarez & Marsal

Het juryproces
De negen jonge talenten kwamen om de beurt pitchen bij de jury. Daarbij werd er allereerst gelet op hun energie. Waren ze enthousiast? Hebben ze passie voor hun vak? Wisten ze een goede eerste indruk achter te laten? Zijn dit goede relatiebouwers? Hebben ze overtuigingskracht? Weten ze de jury mee te nemen in hun verhaal? Is hun verhaal helder en logisch gestructureerd?

In de pitches letten de juryleden om de kenmerken van de beste adviseurs en in hoeverre die naar voren kwamen. Hoe praten de kandidaten over hun klanten? Hoe kijken ze aan tegen cultuur, teamdynamiek en leiderschap? Hoe zit het met de commerciële en managementkwaliteiten?

Na hun pitches werden alle negen genomineerden aan een uitgebreide Q&A onderworpen om te zien hoe stevig het fundament van hun verhaal was, hoe het staat met hun business inzichten. Maar ook om ze spontaan te laten reageren op vragen over hoe ze met bepaalde situaties zijn opgegaan. Alle elementen die de gedroomde M&A-adviseur in huis moet hebben kwamen voorbij.

Niet in de laatste plaats wilden ze weten wat hun rol was in de transacties die ze gedaan hebben en waar ze trots op zijn. Sommige kandidaten hamerden erg op de teamprestaties, maar – tipje voor de kandidaten van volgend jaar – was de jury vooral geïnteresseerd in hun eigen kwaliteiten en wat hen onderscheidt binnen het dealteam.

Natuurlijk wilde de jury ook een beeld vormen van hun ambities, zoals de wens om teamleider worden, en probeerden ze vast te stellen waar de talenten nu stonden in hun carrière en welke skills ze nog beter moeten leren beheersen.

Uitkomst van het juryoverleg
Op basis van de pitches en Q&A maakte de jury een ranking van de in hun ogen beste Young M&A Advisors. Deze ranking bepaalde voor 75 procent de uiteindelijke winnaar. De overige 25 procent werd vervolgens bepaald door online stemmen door de M&A Community.

De winnaar: Aleksa Nikolic (ING)
Aleksa Nikolic van ING deed het uitstekend bij de online voting en hij behoorde ook tot de favorieten van de jury. “Iemand die echt het verschil kan maken”, “Een adviseur van hoog niveau”, “Als ik mijn bedrijf moet verkopen, kies ik voor Aleksa”, waren enkele van de loftuitingen voor de Associate Corporate Finance | M&A van ING.

In de pitch aangeleverd door ING werd Aleksa gepresenteerd als grote belofte binnen het M&A-team. ‘Naar onze mening zijn sterke financiële en boekhoudkundige kennis, uitstekende technische vaardigheden en de juiste mentaliteit kwaliteiten die als fundamenteel worden beschouwd voor elke M&A-professional. Het vermogen van Aleksa om, vaak onder tijdsdruk, grote hoeveelheden data te verwerken en te vertalen naar informatie die waardevol is voor klanten en haar stakeholders, maakt hem een echte aanwinst voor ING, zijn collega’s en onze klanten.’

‘Aleksa’s achtergrond in zowel strategieadvies als M&A biedt hem een onderscheidend pakket aan vaardigheden en ervaring dat hem onderscheidt van zijn collega’s’, schreef ING vervolgens. ‘Omdat hij pas 2,5 jaar geleden begon binnen M&A, maken zijn steile leercurve en zijn combinatie van zowel sterke technische als sociale vaardigheden hem tot een gewaardeerd teamlid en gerespecteerde gesprekspartner van het management.’

Ook op het gebied van leiderschap kreeg het jonge talent complimenten. ‘Zelfs in tijden van grote tijdsdruk blijft Aleksa kalm, stuurt het team aan en is in staat om op tijd te leveren. Bij ING zijn we van mening dat deze combinatie van skills in deze fase van zijn carrière hem onderscheidt van zijn collega’s en een goed voorbeeld is van een uitstekend presterende jonge M&A-bankier.’

Aleksa wist de jury te overtuigen dat hij deze talenten inderdaad bezit. Wat ook erg gewaardeerd werd was zijn eerlijke antwoord op de vraag waar zijn ontwikkelpunten lagen. Op het gebied van leiderschap en empathie had Nikolic nog stappen te zetten. Deze zelfreflectie ontbrak nog bij een aantal van de andere kandidaten.

Kortom, een waardige opvolger voor Job Zoer van Lincoln International is gevonden. Aleksa Nikolic is dé Best Young M&A Advisor 2023!

Gerelateerde artikelen