Juryverslag Best Young Private Equity Manager 2023

Last modified: 21 december 2023 16:47
Er waren zes kandidaten genomineerd voor de award voor de Best Young Private Equity Manager 2023.

Vorig jaar won Sjoerd Aarts van Main Capital de award voor Best Young Private Equity Manager. Hij was een overtuigende winnaar: jong (destijds 31) maar ervaren (nauw betrokken bij tientallen deals) en een ‘echte business partner voor iedereen met wie hij werkt’ volgens de jury van vorig jaar.

Wie wordt zijn opvolger? Dat was de vraag waar de jury van de prijs voor de Best Young Private Equity Manager zich dit jaar over moest buigen.

De kandidaten
Katherine de Kruiff, Torqx Capital Partners
Lynn Staes, Capital A
Marijn Silvis, Holland Capital
Piebe Koster, Foreman Capital
Roel van Ark, Argos Wityu
Tjitze Bouma, NewPort Capital

Jury Best Young Private Equity Manager
De jury kwam op 8 november bij elkaar om de kandidaten voor de prijs voor de Best Young Private Equity Manager (leeftijd tot en met 35) te beoordelen.

De juryleden waren:
Ronald Kemmeren, Investment Director DELTA Equity Partners
Wendy van Luit, Senior Manager Deals Strategy PwC Netherlands
Nathalie van Woerkom, Partner AKD
Sjoerd Aarts, Partner & Managing Partner Benelux Main Capital

De jurybijeenkomst werd gemodereerd door René de Monchy, Content Director Finance & M&A van Sijthoff Media.

Het juryproces
Iedere kandidaat trapte af met een pitch van enkele minuten. Daarna volgde een vraag- en antwoordsessie met de juryleden. Na afloop van elke sessie wisselden de juryleden hun eerste indrukken uit. Na afloop van de laatste presentatie werden alle kandidaten nog eens onder de loep genomen en kenden de juryleden elke kandidaat een bepaald aantal punten (van 0 tot 10) toe.

De kandidaten werden op diverse criteria beoordeeld. Zoals: Technische vaardigheden: het kunnen analyseren van cijfers, markten, bedrijven en deals en het kunnen maken van een goede business case.

Misschien nog wel belangrijker dan deze ‘hard skills’ (“die vrijwel iedereen in principe onder de knie kan krijgen”, zoals een van de juryleden zei) waren in de ogen van de jury ‘soft skills’ zoals communicatieve vaardigheden en presentatie-skills. Dus: kan de kandidaat ondernemers, collega’s, investeerders en andere stakeholders overtuigen en complexe zaken in begrijpelijke taal uitleggen? Is de kandidaat een teamworker als het gaat om samenwerking met collega’s en directieleden van portfoliobedrijven? Heeft de kandidaat een positieve impact op de portfoliobedrijven, de sector, de maatschappij en het milieu. Hoe zit het met z’n leiderschapsvaardigheden? Z’n groeipotentieel?

Het liefste had de jury iemand die een ‘totaalpakket’ heeft, een schaap met vijf poten.

De winnaar
Vorig jaar koos de jury voor iemand die een ondanks z’n jonge leeftijd een enorme staat van dienst had. Dit jaar liep het iets anders.

Van de kandidaten had Roel van Ark (32) verreweg de meeste ervaring. De jury was onder de indruk van zijn prestaties, met name van hoe hij in Amsterdam een kantoor voor Argos Wityu uit de grond heeft weten te stampen.

Toch ging de voorkeur dit keer uit naar een jongere en minder ervaren kandidaat. Een belofte: Katherine de Kruiff, analist bij Torqx Capital Partners. 25 pas, maar sinds ze bij Torqx werkt al bij verschillende prestigieuze deals, waaronder de overname en de daaropvolgende beursexit van Beter Bed, de verkoop van Sonic aan Egeria en de acquisitie van Nexio. Vaak is ze ook het aanspreekpunt voor de adviseurs en het management van portfoliobedrijven en is haar al een board seat aangeboden bij Beter Bed. De jury is er zeer van onder de indruk dat ze op jonge leeftijd en in een relatief junior rol al een volwaardig gesprekspartner is voor klanten, collega’s en andere betrokkenen.

Ze is ook een belangrijke drijvende kracht achter teamactiviteiten binnen Torqx en heeft initiatieven genomen voor wekelijkse teamruns – inmiddels mogen hardloopschoenen worden gedeclareerd! – en andere activiteiten. Daarnaast heeft ze de wervingsinspanningen van Torqx verbeterd door nieuwe recruitmentpartnerschappen op te zetten en regelmatige alumni-evenementen te organiseren. Ook is ze een drijvende kracht achter het Torqx Young Business Accelerator Program, dat studenten koppelt aan portfoliobedrijven.

Zij studeerde econometrie en werkt daarna onder meer bij elektrische automerk Polestar, waar ‘ik zaken leerde verkopen waar ik achter sta’. Wat ze aan ervaring mist, compenseert ze met haar enthousiasme – “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, zegt ze met haar charisma. Over vijf jaar ziet ze zichzelf wel als partner bij Torqx. Het zou de jury niet verbazen.

Related articles