Juryverslag Best Deal & Best Deal Mid-Market 2022

Welke large en mid-market deal werden in 2022 gehonoreerd met een M&A Award?

Op 14 november 2022 kwam de vakjury van de M&A Awards bij elkaar om de inzendingen te bespreken die dit jaar meestreden om de koningsnummers: de Best Deal Award voor deals boven de 250 miljoen euro en de Best Deal Mid-Market, waar deals aan bod komen tussen de 50 en 250 miljoen euro.

Omdat het een actief jaar was voor de Nederlandse overnamemarkt en het zakenleven door een periode van grote en belangrijke transities gaat was er dit jaar ook weer veel te kiezen aan mooie en complexe deals. Er waren geen wijzigingen in de jury ten opzichte van vorig jaar, behalve dan dat Stewart McCrone (voormalig head of M&A bij Philips) zijn carrière heeft afgesloten en ook geen deel meer uitmaakte van de jury.

Op het jurymoment zelf kon Cillian Jansen Verplanke niet aanwezig zijn, maar zij had wel schriftelijk haar oordeel ingezonden. Ton van Veen van Jumbo moest wegens omstandigheden ook verstek laten gaan. De ervaren jury bestaande uit Marc van Gelder (voorzitter, Dennendonck Investments), Heleen Kersten (Stibbe), Koos Breen (commissaris, Van Leeuwen Buizen) en Maurits Duynstee (AXECO) ging dan ook in afgeslankte vorm door de ingezonden pitches.

Aangezien de jury vooraf al alle pitches met een kritisch oog had bekeken en elke deal al vooraf een voorlopig cijfer had gegeven kon de groep snel door de omvangrijke stapel deals gaan.

De jury beoordeelde de deals op de gekende criteria als:
• de prijs, de complexiteit van de deal, de strategische impact van de transactie en het maatschappelijk gewicht – waarbij er zowel rekening gehouden werd met het resultaat voor de ‘BV Nederland’ als de aan gewicht winnende ESG-criteria.

Daarbij moet zeker worden aangetekend dat de cijfers niet in beton gegoten zijn – gedurende het proces pasten de leden van de jury voortdurend hun voorlopige cijfers aan naar aanleiding van de discussie. Met zo’n tafel vol zeer ervaren M&A-professionals vullen de inzichten in de deals uit de verschillende invalshoeken van het vak (advocatuur, corporate finance, investment) elkaar uitstekend aan.

Zo’n jurymeeting is dus een discussie zonder meer; hoewel de kwaliteit van de deals vaak hoog is en de resultaten dicht bij elkaar liggen weet men door onderzoek en discussie altijd genoeg reliëf te vinden om tot een uiteindelijke shortlist te komen. Na het bepalen van de shortlist is het aan de community: het oordeel van de jury bepaalde voor 75 procent het eindresultaat, de stemmen van de community telden ook dit jaar voor 25 procent mee.

Deze deals vonden na de jurymeeting doorgang naar de shorts lists:

Best Deal 
3G Capital – Hunter Douglas
AVR – AEB
DIF Capital Partners & PGGM – Fudura
DSM – Firmenich
KKR & Co. – Accell Group
LANXESS & Advent International – DSM Engineering Materials

Best Deal Mid-Market 
APG & Omers Infrastructure – Groendus
De Variabele – Caspar de Haan
Inflexion Private Equity – Enviolo
McCain Foods – Scelta Products
Recorded Future – Hatching
Sonos – Mayht Technologies

De Winnaar van Best Deal: DSM – Firmenich
Als het gaat om de grote deals sprong er ééntje met kop en schouders bovenuit: de merger van DSM en Firmenich. Met het samengaan met de Zwitsers werd een belangrijke stap gezet in de strategische transitie naar een toonaangevende creatie- en innovatiepartner op het gebied van voeding, schoonheid en welzijn.

Als enige minpuntje werd aangetekend dat de deal betekent dat de statutaire vestiging van de nieuwe groep Zwitserland is, ondanks dat bijna tweederde van de omzet van de combinatie (11,6 miljard euro) door DSM wordt gerealiseerd (7,3 miljard euro). Ook een andere deal van DSM – de verkoop van DSM Engineering Materials aan LANXESS en Advent International – wist een plek op de short list te veroveren.

De deal rond de Amsterdamse afvalverwerker AEB kreeg ook de handen op elkaar, omdat er met een knappe transactie in een gevoelige politieke context een essentiële dienst voor de stad was veilig gesteld. Eenzelfde waardering voor een complexe publiek/private deal met een groot maatschappelijk gewicht was de overname van Fudura door een consortium van pensioenfondsen en infrastructuurfondsen. Rondom de Hunter Douglas en Accell deals is door de jury veel gesproken omdat beide transacties onder een vergrootglas lagen vanwege issues rond de minderheidsaandeelhouders.

Best Deal Mid-Market: Drie winnaars na juryoverleg
Dit jaar eindigden drie deals in de Mid Cap-categorie op een gedeelde eerste plaats. Drie zeer verschillende deals kwamen op één, om uiteenlopende redenen. De verkoop van Mayht aan Sonos werd goed ontvangen omdat het typisch zo’n voorbeeld was van een stel knappe koppen uit Delft die een slimme uitvinding wisten om te zetten in een zeer snelgroeiende onderneming, om die vervolgens te verkopen aan een internationaal vermaarde strateeg.

De deal van APG met Groendus vond de jury interessant vanwege de maatschappelijke achtergrond, omdat het een pensioenfonds betreft dat direct bijdraagt aan de energietransitie. Bij de exit van Inflexion naar Envolio was de jury erg onder de indruk van het feit dat het bedrijf binnen enkele jaren de draai wist te maken van een dreigend faillissement naar een mooie investeringsronde met internationale partners in de hoogcompetitieve markt van e-bikes, waarbij de condities van de earn-out (beloning op basis van ESG) ook als interessant werden aangemerkt.

Omdat de discussie eindigde met een ex aequo was het aan de community om de doorslag te geven en de winnaar te bepalen. Uiteindelijk wist de Sonos – Mayht Technologies deal de meeste publiekstemmen binnen te halen en er dus met de award vandoor te gaan.
 

Related articles