Juryverslag Best Deal & Best Deal Mid Cap 2023

Last modified: 20 december 2023 10:24
In een intensieve sessie beoordeelde de zeskoppige vakjury van de M&A Awards de longlists met de beste grote en middelgrote deals.

De uitkomst was een fotofinish bij de grote deals: in de categorie ‘Best Large Cap Deal’ staan er na het oordeel van de jury drie deals op een gedeelde eerste plaats. Het oordeel van de community was dus dit jaar doorslaggevend bij het bepalen van de winnaar.

Ook bij de Mid Cap Deals was het spannend: het was een sterk jaar voor dit segment van de markt, dus de jury had veel mooie deals om uit te kiezen. Uiteindelijk is ook hier het oordeel nu aan de community: de overname van Sitech door Ebert Hera en de Europese integratie van betaalplatformen iDEAL en Payconiq delen de eerste plaats op de shortlist.

De Jury
Allereerst even een kleine mededeling over de samenstelling van de jury. Ten opzichte van vorig jaar is er een kleine wijziging in de samenstelling van de jury geweest. Ton van Veen (vml. CFO van Jumbo) heeft een stapje teruggedaan en zijn plaats is ingenomen door Mayte Oosterveld. Oosterveld is Co-CEO Plus en met haar jarenlange ervaring als corporate finance-specialist bij Goldman Sachs en haar voormalige positie als Vice President Mergers & Acquisitions bij Ahold Delhaize is de jury heel verheugd dat ze jurylid is geworden. Met het toetreden van Oosterveld is de genderbalans binnen de jury 50/50, een punt waar voorzitter Marc van Gelder bij het openen van de vergadering even bij stil wilde staan. Deze nieuwe verhouding doet volgens hem recht aan de veranderende samenstelling van de M&A Community en de wens om meer diversiteit en inclusie te centreren in het denken en opereren van de community.

Verder bestaat de jury uit:
Marc van Gelder, Oprichter Dennendonck Investments
Koos Breen, voormalig CEO Van Leeuwen Buizen Groep
Heleen Kersten, Partner Stibbe
Maurits Duynstee, Partner Axeco
Cilian Jansen Verplanke, Partner Karmijn Kapitaal

Heleen Kersten belde ivm ziekte in; namens Sijthoff Media was Jurriën Morsch aanwezig om het proces te begeleiden.

Het Juryproces
Leden van de M&A Community waren ook dit jaar weer in de gelegenheid om hun nominaties voor de beste deal van het jaar in te zenden. Bij de Mid Cap Deal-Award gaat het om deals tussen de 50 en 250 miljoen euro, de Large Cap Deals zijn alle deals met een waarde van meer dan 250 miljoen euro. Uit de ingezonden pitches hebben het datateam en het management van de community een longlist samengesteld.

De juryleden beoordelen de deal op complexiteit, strategisch vernuft en de uitvoering van de deal, waarbij ook zaken als de dealwaarde en de aard van de financiering is meegewogen. ESG-factoren en andere vormen van maatschappelijke impact staan ook op het lijstje van de jurycriteria, net als de kwaliteit van het leiderschap van de onderneming. Ook hebben sommige deals nu eenmaal een bepaalde ‘X-factor’ – een zekere aantrekkingskracht die ‘m boven de rest uit doet steken in vergelijking met de concurrentie. Of, zoals een van de juryleden het mooi zei: “juicy, is deze deal een beetje juicy?”

In het juryproces geven de juryleden per deal een cijfer en kort commentaar op basis van hun research, waarbij om beurten een van de juryleden (met de klok mee) het woord krijgt van voorzitter Marc van Gelder om de jurering af te trappen met een kort woordje van commentaar en een cijfer van 1 tot 10. Vervolgens wordt het rondje afgemaakt en zo ontstaat er per deal een lijst cijfers en kort commentaar van de jury: de uiteindelijke ranking wordt op basis van het gemiddelde van deze cijfers samengesteld. Nota bene: om belangenverstrengeling te voorkomen nemen juryleden die betrokken zijn bij een deal als adviseur of strategische partij uitgesloten van het oordeel over de betreffende deal. Nadat iedereen aan het woord is geweest is er nog even de gelegenheid om een eventueel cijfer te herzien.

Uiteindelijk resulteert dit proces in een ranking, waarvan de bovenste zes deals doorgaan naar de shortlist. Deze deals wisten door te dringen tot de short lists:

De Kandidaten Large Cap
a.s.r – Aegon
CVC – DIF
Heijmans – Van Wanrooij
NIBE – Climate for life
Rexel – Wasco
Sopra Steria – Ordina

De Kandidaten Mid Cap
AddSecure Group – Clifford Group
Armira – Van Raam
Ebert HERA – Sitech Services
European Payments Initiative – iDEAL & Payconiq
Nolet – Lucas Bols
Zig – Cegeka Real Estate Solutions

De leden van de M&A Community konden vervolgens ook nog op hun favoriete deal stemmen. In het eindoordeel telde het oordeel van de jury voor 75 procent mee en dat van de Community voor 25 procent. Omdat er dit jaar drie deals op een gedeelde eerste plaats zijn geëindigd bij de categorie Large Cap Deal is het oordeel van de community dit jaar extra belangrijk.

De Winnaars

Large Cap
De ervaren juryvoorzitter Marc van Gelder houdt van een strak proces en startte keurig op tijd met het beoordelen van de large cap deals. De jury merkte wel op dat dit jaar het aantal deals duidelijk was afgenomen ten opzichte van de voorgaande jaren en dat er weinig grote PE-deals tussen zaten.

De grootste deal was meteen ook de eerste die besproken werd: de transactie tussen Aegon en a.s.r. Deze deal oogstte aardig wat lof van de jury: men was zeer te spreken over de strategische fit van de transactie en dat er zo een sterke marktleider is gevormd in verzekeringenland. Maar ook de gedurfde strategische keuze die Aegon heeft gemaakt werd besproken. Dat er tussen verschillende partijen een deal is gedaan die cultureel en bedrijfsmatig niet makkelijk te integreren zijn, nog los van het feit dat er een vereniging en een holding op Bermuda in het spel waren. Omdat de deal ook een groot deel van de Nederlandse pensioenpolissen betreft en het hier om miljoenen betrokkenen gaat scoorde de deal ook hoog op maatschappelijke impact.

Als gezegd in de introductie delen drie deals het hoogste treetje van het podium. Naast de a.s.r./Aegon-transactie vinden we ook de takeover van de bouw- en ontwikkelingsgroep Van Wanrooij door Heijmans. Heijmans scoorde vooral veel punten voor de getoonde durf: om als kleiner bedrijf in zo’n lastige markt als de bouw een groot familiebedrijf over te nemen werd omschreven als een “ballsy move”. Ook werd de deal gezien als een sterke strategische zet voor Heijmans omdat Van Wanrooij een flinke grondpositie heeft waardoor Heijmans zich goed positioneert voor de toekomst.

Het trio wordt gecompleteerd door de delisting van Sopra Steria door Ordina. In een uitstekende pitch werd door de indieners goed omschreven hoe door deze transactie de resulterende groep niet alleen veel beter in staat is om de Benelux-markt te veroveren. Een jurylid dat zich wat dieper in deze transactie had verdiept stelde dat de pitch nog maar het topje van de ijsberg was qua complexiteit van de transactie; alle hulde dus voor de dealmakers die deze enorm lastige transactie dus toch hebben weten te closen.

Ook de M&A Community was onder de indruk van deze transactie die na het sluiten van de lijnen uit de bus kwam als winnaar van de M&A Award voor Best Deal 2023.

Mid Cap
Na een korte pauze was het de beurt aan de deals in het middensegment, traditioneel het meest felbevochten deel van de Nederlandse markt en het hoekje van de markt waar alle belangrijke zakelijke dienstverleners in M&A hun ‘bread & butter’ vandaan halen. Ook hier waren er weer wat gedeelde plaatsen: twee nummers 1, een nummer drie en vier en twee deals die de shortlist aan de onderkant compleet maken.

Aan de top ging het tussen de overname van Sitech door Ebert Hera en de consolidatie in de betaalmarkt van iDEAL en Payconiq onder de vlag van European Payment Solutions. De eerste deal gooide hoge ogen – de exit van een voormalig DSM-onderdeel naar een strategische partner vanuit de Saoedische eigenaren was an sich al complex genoeg, maar ging ook nog eens gepaard met een strategische omslag in het businessmodel en het feit dat veel van de betrokken aandeelhouders ook klant zijn van het bedrijf. Het proces werd daarom door de jury getypeerd als “een strategische nachtmerrie” met een “elf voor complexiteit”. Dat de deal uiteindelijk toch goed op z’n pootjes terechtkwam kwam de betrokkenen op een paar dikke achten en een negen te staan.

De andere deal tussen de providers van online betalingen was om een heel andere reden interessant, namelijk de Europese integratie van de platforms voor online bankieren om allerlei maatschappelijke en regulatoire redenen gestaag vordert. Naast dat het aan elkaar knopen van verschillende bancaire ecosystemen complex is, is het ook in zekere zin idealistisch en strategisch visionair en aangezien nu steeds meer Europeanen toegang krijgen tot snel en veilig internetbankieren draagt volgens een van de juryleden in belangrijke mate bij aan het thema van financiële inclusie. Dat het Nederlandse iDEAL nu met het Belgische Payqoniq nu de basis vormt van een Europabreed platform geeft de deal een randje van nationale (of Benelux?) trots. Ook hier veel achten en een enkele negen van de jury vanwege de strategische logica als ook de complexiteit.

Ook de M&A Community stemde volop op de EPI – Currence iDEAL & Payconiq International transactie en deze is dan ook de trotse winnaar van de M&A Award voor Best Deal Mid-Cap 2023.

Nawoord
Een van de juryleden grapte bij de start van de jurysessie dat het toch altijd wel een beetje voelt als huiswerk om zo’n stapel dossiers door te werken – de expert vergeleek zichzelf met een stapel proefwerken om na te kijken. En reken maar dat de jury ook dit jaar z’n huiswerk goed gedaan had. Over het algemeen bleek weer dat de kwaliteit van de pitch wel degelijk uitmaakt. Een rommelige pitch of eentje die met veel gezwollen marketingtaal is aangedikt doet het niet persé goed bij de jury. Ook merkte een van de juryleden op dat het wel erg weinig over de mensen gaat in de pitches. Hoewel “Excellent management” een van de criteria is en de jury ook op zoek moet naar de deals waarbij er “Great authentic leadership” is getoond wordt er maar in weinig pitches wat gezegd over deze factoren: toch een gemiste kans. Ook merkte de jury op dat het misschien handig zou zijn om ook te kunnen lezen wie de pitch had ingezonden. De pitch waarbij dit aspect wel goed naar voren kwam, die tussen Sopra en Ordina,

Aan het einde van een lange dag jureren maakte Heleen Kersten bekend dat dit haar laatste jaar was in de jury: wegens te veel nevenactiviteiten en drukte op de praktijk maakt ze plaats voor een nieuwe stem in de jury. Aangezien het juridische perspectief op de deals onontbeerlijk is gaat de voorkeur uit naar een advocaat als haar vervanger in 2024.

Related articles