Juryverslag Best Young Private Equity Manager 2022

Acht topkandidaten, één afgetekende winnaar. Een verslag van het juryproces voor Best Young PE Manager 2022.

Op 1 november kwamen op het hoofdkantoor Capital C van Sijthoff Media, waar de M&A Community sinds 2020 onderdeel van uitmaakt, diverse jury's bij elkaar voor de M&A Awards 2022. Hieronder het verslag van de bijeenkomst voor Young Private Equity Manager (leeftijd tot en met 35). Hoe is het proces verlopen en hoe is de jury uiteindelijk tot de winnaar gekomen?

De jury
De kandidaten worden ondervraagd en beoordeeld door vier doorgewinterde professionals in M&A. De jury bestaat dit jaar uit:

1. Wouter Kros, Partner en advocaat bij Akd. Kros is gespecialiseerd in ondernemingsrecht, fusies en overnames (M&A) en joint-ventures, vaak met grensoverschrijdende dimensies.

 2. Chiel Soeter, Senior Investment Manager bij De Hoge Dennen Capital, de Best Young Private Equity Manager van vorig jaar. "Een toekomstgerichte PE Manager", oordeelde de jury toen. "Iemand die zich richt op de pijlers technologie en duurzaamheid en zich daarmee inzet voor de bedrijven van morgen."

3. Wendy van Luit, Director Deals Strategy PwC Nederland. In 2020 werd zij verkozen tot Best Young M&A Advisor. Sindsdien is ze nauw betrokken geweest bij diverse deals, waarbij zij zich richt op de commercial due diligence. Daarmee ondersteunt ze investeerders bij het genereren van inzicht in positionering en groeipotentieel van targets en assets vanuit een outside-in perspectief.

 4. Ronald Kemmeren, Principal bij HPE Growth, een maatschappij die investeert in snelgroeiende Europese techbedrijven en actief betrokken is bij ondernemingen zoals WeTransfer, Sendcloud, Uberall en Tiqets. Hij was de winnaar in de categorie Young Private Equity Manager of the Year in 2019.

De kandidaten
De volgende acht kandidaten waren dit jaar genomineerd voor deze award:

Bart van Schuppen, AlpInvest 
Bas Jasperse, NewPort Capital 
Claire de Jager, Karmijn Kapitaal 
Joost van der Sluis, Bolster Investment Partners 
Jorgos van Rooijen, Active Capital Company 
Joris van Aken, Torqx Capital Partners 
Sjoerd Aarts, Main Capital Partners 
Sjoerd Smaal, KKR & Co.  

Deze kandidaten zijn allemaal voorgedragen door de community op basis van hun kwaliteiten en prestaties. Aan de jury de taak om de verhalen die collega's hebben geschreven over de jonge talenten te toetsen. Soms met kritische vragen (favoriete vraag: ‘noem eens iets wat mis is gegaan?’), maar vaker met vragen om een persoonlijke toelichting van de kandidaat op het ingezonden profiel.

Hoe wordt er beoordeeld?
Iedere kandidaat trapt af met een pitch van enkele minuten. Daarna volgt een vraag- en antwoordsessie met de juryleden. Na afloop van elke sessie wisselen de juryleden hun eerste indrukken uit. Na afloop van de laatste presentatie worden alle kandidaten nog eens onder de loep genomen en geven de juryleden elke kandidaat een bepaald aantal punten (van 0 tot 10). Hun punten tellen voor 75 procent mee in de eindbeoordeling; het publiek is verantwoordelijk voor de overige 25 procent. Degene met de meeste punten krijgt de award toegekend en mag zich Best Young Private Equity Manager 2022 noemen.

Waar letten de juryleden op bij de beoordeling?
De kandidaten worden op diverse criteria beoordeeld. Zoals: bewezen staat van dienst, bijdrage aan het eigen team, leergierigheid, superieure prestaties en expertise. Hoe staat het met hun visie en sectorkennis? In hoeverre begrijpen de jonge PE-managers de uitdagingen van ondernemers? Hoe diepgaand zijn hun analyses van sectoren en bedrijven? En zijn ze in staat een concrete visie voor een potentiële nieuwe overname op te stellen? Een visie over hoe een onderneming meer waarde kan creëren? De kandidaten worden stevig aan de tand gevoeld over hun creativiteit, hun ‘trackrecord’ van deals, en hun impact binnen hun private equity firma's waar ze voor werken. In hoeverre zijn de jonge dealmakers op zoek naar kansen? En hoe zijn ze bezig met het in kaart brengen van (toekomstige) markten, met het opbouwen van de juiste netwerken en met het zelf sourcen van potentiële deals?

Een andere belangrijke factor is 'persoonlijkheid'. Immers: als je wordt genomineerd voor een award als deze, zit het wel goed met je kennis en vaardigheden. Dat is zogezegd een 'hygiënefactor'. Maar met je persoonlijke inbreng kun je onderscheiden. Interpersoonlijke skills zijn eveneens zeer belangrijk, vinden de juryleden. Je kunt wel kansen zien en ideeën hebben, maar kun je ook managementteams hiervan overtuigen? Zaken als samenwerken, humor en leiderschap zijn hierin cruciaal. En weet je de directie ook strategisch uit te dagen?

Verder krijgen de kandidaten ook vragen voorgelegd over hun bijdrage aan de PE-sector. Een aantal van de kandidaten onderneemt acties om een breder publiek verder vertrouwd te maken met de sector. Bijvoorbeeld door presentaties te houden voor het personeel van portfoliobedrijven, en uit te leggen dat PE meer is dan het maken van financieel rendement maar er juist is om waarde voor alle stakeholders van een bedrijf te creëren. De jury is zeer te spreken over dergelijke acties.

Tot slot zijn er nog vragen over de 'impact' van de kandidaten op ESG-gebied. Denken ze hier over na bij hun investeringen? En dringen ze er in hun eigen bedrijf aan op diversiteit en inclusie? Kortom: drukken ze ook hier hun stempel op?

De winnaar
De jury heeft het moeilijk om een winnaar te kiezen. Niet alleen zijn het acht goede kandidaten, hun profielen lopen bovendien sterk uiteen. Het is appels en peren vergelijken. Iemand als Sjoerd Smaal is pas 26, en mag dan voor zijn leeftijd al een enorme staat van dienst hebben, maar heeft zijn piek nog lang niet bereikt.

Andere PE-Managers zijn enkele jaren ouder, en hebben uitgebreidere track record. "Moet je dan kiezen voor 'young and promising' of voor 'bewezen succes?", vraagt een jurylid zich af. "Wat mij betreft is het een nek-aan-nekrace. Een luxeprobleem misschien, maar toch: een probleem."

Een complicerende factor is ook dat de Private Equity-maatschappijen nogal van elkaar verschillen. KKR is natuurlijk een begrip. Als je daar wordt aangenomen, heb je veel in je mars. Maar bij een kleinere PE-maatschappij heb je wellicht meer kansen om je te bewijzen. Een PE-maatschappij als Main Capital Partners richt zich uitsluitend op softwarebedrijven. Alpinvest treedt het liefste op als co-investeerder. KKR op grote deals, Newport op de Nederlandse mid-market. Zoals gezegd: appels en peren.

Toch komt de jury er uit zonder eindeloze beraadslagingen. Eén van de kandidaten heeft op alle juryleden enorme indruk gemaakt, één kandidaat springt er volgens hen toch echt uit: Sjoerd Aarts van Main Capital.

Aarts werkt sinds 2016 bij Main Capital, na enkele jaren bij BDO Corporate Finance. Hij heeft zich opgewerkt van associate naar senior investment manager, is bij 50 deals nauw betrokken geweest, heeft vijf succesvolle exits mede-begeleid en heeft daarmee een enorme bijdrage geleverd aan de groei van Main in de afgelopen jaren. Toen hij begon had Main ongeveer 150 miljoen euro onder  beheer, inmiddels is dat 2,1 miljard. Aarts is vooral trots op de investering in Enovation vier jaar geleden, een bedrijf dat bijdraagt aan betere netwerk- en digitale zorg door het effectief verbinden van zorgorganisaties, zorgprofessionals en patiënten via uitwisseling van medische gegevens. Om Enovation te kunnen kopen en vervolgens een 'buy and build'-strategie te kunnen doorvoeren, heeft Main onder leiding van Aarts een apart fonds opgezet. Vervolgens had hij de supervisie over de participatie in het bedrijf namens Main.

Uit alles blijkt dat hij een enorme ervaring in de softwarebusiness heeft en met beleid te werk gaat. Hij heeft het overzicht, gaat beheerst te werk, kijkt wat er het beste kan gebeuren en weet anderen daar ook van te overtuigen. Hij is erg ver in zijn ontwikkeling voor iemand van zijn leeftijd en acteert op seniorniveau in verschillende RvC’s, binnen zijn team bij Main en in contact met limited partners."

In de aanbevelingsbrief die zijn collega's hebben opgesteld, noemen ze Aarts 'betrouwbaar', 'bescheiden' en 'dienstbaar'. En zo is het, constateert de jury. "Maar hij is meer dan iemand die goed is in uitvoerend werk. Hij weet daar boven uit te stijgen, en is een echte business partner voor iedereen met wie hij samenwerkt."

Kortom, een terechte winnaar zo blijkt ook uit de publieksstem waarin Aarts ook hoge ogen gooit.
 

Gerelateerde artikelen