Juryverslag Best Young M&A Advisor 2022

Op maandag 7 november kwam de jury bijeen voor de M&A Award voor Best Young M&A Advisor 2022.

Van de kleinste corporate finance-boutique tot de grootste bank: de Nederlandse M&A Advisorykantoren hebben weer hun beste talenten naar voren geschoven om mee te dingen met de Award voor Best Young M&A Advisor. Dit waren de genomineerden 2022:
Aaron CJ van Gils, Rabobank 
Bas Denissen, Vondel Finance 
Emma van der Stoop, IRIS Corporate Finance 
Floris de Klerk, DEX International M&A 
Job Zoer, Lincoln International 
Remco van Gulijk, IMAP Netherlands 
Sander Kramer, William Blair 
Simon Derdelinckx, ING 
Ton Kremer, Alvarez & Marsal 

Aan Tanja Kramer (partner bij Slingshot Ventures, voorheen head of M&A bij KPN) Christiane Schnellert-van der Wateren (Head of Finance, Philips Domestic Appliances), Williane van Zandwijk (partner bij NautaDutilh en werkzaam bij de praktijk in de City) en Jesse Voorburgh (Associate Corporate Finance, ING en de winnaar van vorig jaar) de taak om op basis van de ingestuurde pitches te beoordelen en de kandidaten verder aan de tand te voelen. In de jury meeting kreeg iedere genomineerde kreeg vijf minuten de kans om te vertellen waarom hij of zij er de award van 2022 verdient, om vervolgens nog tien minuten in gesprek te gaan met de jury.

Gedurende de dag vorderde bleek wel dat het aan de genomineerden was om een juiste balans te vinden tussen ego en dienstverlening. Het werk als M&A Advisor begint en eindigt immers allemaal met het zo goed mogelijk bijstaan van de cliënt; kandidaten die dus vooral veel over zichzelf te melden hadden maar niet goed konden uitleggen hoe ze hun relaties met de klanten vormgeven gooiden dus niet al te hoge ogen. Van de andere kant is teveel bescheidenheid ook niet goed – zonder een bepaalde voortvarendheid en charisma kom je niet al te ver in een jurysport als deze. Ook bleek wel dat sommige kandidaten veel beter uit de pitch naar voren kwamen dan in het echt, en vice versa. Het succesvol op papier kunnen pitchen is dus geen garantie voor succes en het gebeurde meermaals dat de juryleden hun vooraf geformuleerde voorlopige cijfer flink naar boven of naar beneden moesten bijstellen.

Gedrevenheid kwam vaak naar voren als eigenschap, zowel persoonlijke gedrevenheid om zoveel mogelijk uit de carrière te halen, als gedrevenheid om het maximale voor klant en kantoor te betekenen. Het tonen van de, om het met een modieus woord te omschrijven, ‘grit’ was dan ook een belangrijk element van veel van de pitches. Het was ook bijzonder om te zien hoe veel van de genomineerden zich hadden opgewerkt uit een achterstand met een stapeltraject, of eerder al op hoog niveau hadden gepresteerd als topsporter. Hoewel het een individuele award betreft werd er ook goed gekeken naar de team spirit van de kandidaten. Zeker bij de wat meer senior dealmakers werd er gevraagd hoe zij fungeren als mentoren van de starters op kantoor en hoe men ook het sociale aspect van het werk vormgeeft. Belangrijk, aangezien je in de advisorypraktijk vaak lange dagen met elkaar maakt.

Na een lange ochtend pitches tekende al snel zich een heldere groep favorieten af. Slechte mensen kom je op dit niveau niet meer tegen, maar het was toch vrij duidelijk dat sommige mensen een dusdanig mengsel van zelfvertrouwen, empathie, humor en vakkennis konden laten zien dat duidelijk beter was dan de rest. De grote juryfavoriet was Job Zoer van Lincoln International. Zoer was misschien wel de jongste kandidaat, maar wel de advisor die het best onder woorden kon brengen wat hem nu zo aantrok in het vak.

Daarnaast maakte hij indruk met zijn maatschappelijke track record en de manier waarop hij zijn eigen ontwikkeltraject voor zich zag. Ook hier weer: een goede balans tussen ego en een eerlijke en open inschatting van het eigen kunnen. Ook had de jury – allemaal veteranen van een flinke berg dealprocessen – direct het gevoel dat dit iemand was van ie het leuk was om een transactie mee te oden. En daar gaat het uiteindelijk om!
 

Related articles