Jurybijeenkomst Best Deal: ‘Running for the exit is niet het idee’

De jurymeeting op Slot Zeist was een groot succes. Lees nu hoe de shortlist met beste deals tot stand kwam!

Het prachtige slot Zeist was dit jaar het decor waarin de jury bijeenkwam om de lijst met de allerbeste deals van het afgelopen jaar samen te stellen. Dat de jury überhaupt in den lijve bijeenkwam was eigenlijk al bijzonder: verschillende leden merkten op dat dit de eerste keer in tijden was dat er weer eens een pak aangeschoten werd om in een heuse fysieke bijeenkomst samen te komen! Het zoomtijdperk maakt deze routineuze handeling bijna tot een bijzonder uitje. Bij het openen van de vergadering werd er stilgestaan bij het overlijden van Alex van Groningen, waar gelukkig niet alleen het verdriet van de situatie overheerst, maar er ook warme herinneringen werden gedeeld over de drive, humor en ondernemerschap die de rol van Alex bij het opbouwen van de M&A Community kenmerkten.
 
Na deze opening toog de jury met veel vaart en positieve energie in het juryproces. Onder het vaardige voorzitterschap van Marc van Gelder werden de deals op de longlist stuk voor stuk afgehamerd: per deal werd er gerouleerd wie er als eerste het woord mocht nemen en als eerste een oordeel met cijfer mocht vellen. Nadat iedereen z’n cijfer gegeven had kwam er een cijfer uit – de vijf deals met de meeste punten vormen de uiteindelijke shortlist. Overigens verliep het contact met Stewart McCrone en Ton van Veen via de telefoon; de dealmakers bij de strategische partijen moesten door de druk van actieve overnameprocessen op afstand reageren.
 
Nota bene: met een jury bestaande uit actieve dealmakers is het onvermijdelijk dat er conflicts of interest optreden, bijvoorbeeld als een van de juryleden optrad als adviseur voor een van de betrokken partijen van de deal. Dit is opgelost door het cijfer van de betrokkene niet mee te laten tellen in het gemiddelde en door bij de deals waarbij een dergelijk conflict optreedt alleen een consultatieve rol aan te nemen, waarbij de andere juryleden vragen konden stellen aan het betrokken jurylid. Zo heeft de jury een balans gevonden tussen belangrijke extra inzichten over de deals en het ‘keuren van eigen vlees’. Voor de volledigheid: Heleen Kersten trad op bij Eneco/Mitsubishi en Koos Breen is bestuurder bij een minderheidsaandeelhouder in NIBC.
 
Net als vorig jaar viel het op dat de jury alle deals beoordeelde vanuit het vertrekpunt dat het uiteindelijke prijskaartje van de deal misschien wel leuk is, maar lang niet het belangrijkste. Er werd ook nauwgezet gelet op de strategische redenen achter de deal en of de transactie gesloten is in het licht van een langduriger pad van duurzame groei. ‘Running for the exit’ met een grote zak geld is zeker niet het idee: deals die daarentegen een mooie versterking vormen voor ‘BV Nederland’ en een duurzame, positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse economie wél.
 
Een complicerende factor dit jaar is uiteraard het coronavirus. Dit speelde zeker mee: er werden bonuspunten toegekend voor bedrijven en adviseurs die ondanks alle beperkte mogelijkheden van vergaderen en onderhandelen toch op tijd de deal wisten te closen. Daarnaast werd er extra gelet op de bedrijven die strategisch handig insprongen op de mogelijkheden die de crisis biedt: een vakantieparkenbedrijf kopen net als heel Nederland plots in eigen land met vakantie moet is een schoolvoorbeeld van dit soort ondernemerschap dat mooi de juiste kansen in de markt weet te benutten.
 
Al met al was het een geslaagde middag en het was boeiend om te zien dat de juryleden door hun kennis en hun uitgebreide netwerk allemaal een schat aan informatie en inzicht over de besproken transacties op tafel konden leggen. Dat er dit jaar ook een advocaat in jury zat bracht ook het broodnodige juridische perspectief op de zaken. Toch weten de juryleden niet alles en was het soms duidelijk dat bepaalde deals zeker hoger op de lijst waren geëindigd als de inzenders uitgebreidere pitches hadden geschreven: meer dan eens verzuchtte de tafel dat de deal vast wel interessant was, maar dat er net wat stukjes van de puzzel misten om tot een voldragen oordeel te komen.
 
Tot slot was de jury unaniem in het toekennen van bonuspunten aan dealmakers die met Franse partijen om tafel hadden gezeten – Frankrijk uit is ál-tijd lastig!

U kunt nu stemmen op uw favoriete deals: 

Best Deal 2020 | Stem op uw favoriet

Best Deal Mid-Cap 2020 | Stem op uw favoriet

Best Small Cap Deal 2020 | Stem op uw favoriet

Gerelateerde artikelen