Hoe holistisch zijn uw juridische en fiscale teams eigenlijk?

Laatst gewijzigd: 26 maart 2024 10:58
Bedrijven verwachten in toenemende mate van een advocatenkantoor een holistische projectaanpak bij deals.

Door Laura Rietvelt en Wibren Veldhuizen 

Een fusie, overname of herstructurering is een grote stap voor bedrijven en hun stakeholders. Met verwachtingen ten aanzien van groei, waardevermeerdering en kostenbesparing. Maar ook ten aanzien van een projectmatige en gestructureerde M&A-deal en daaropvolgende post-acquisition integration van bedrijven of bedrijfsonderdelen. Bedrijven vragen hun fiscale- en juridische dienstverleners dan vaak om een holistische projectaanpak. Maar hoe werkt die en wat mag u van uw adviseurs verwachten?

De praktijk leert dat niet alle verwachtingen ten aanzien van een transactie en herstructurering worden waargemaakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bedrijven, activiteiten en mensen passen minder goed bij elkaar dan gedacht, economische, politieke en maatschappelijke winden kunnen stevig waaien en een transactie complexer maken. ESG speelt bijvoorbeeld een steeds grotere rol bij M&A-deals en biedt ondernemingen kansen om waarde te vergroten en risico’s te verkleinen. Maar ook de nieuwe minimumwinstbelasting, die nu in veel landen hoog op de fiscale agenda staat, speelt een rol. Net als stakeholders die zich nadrukkelijker roeren en werknemers die werkgevers houden aan de belofte om ook na de coronapandemie te kunnen werken waar ze maar willen.

Het geeft de complexiteit, risico’s en uitdagingen aan van fusies, overnames en herstructureringen in een internationale context. Die vragen om de juiste internationale expertise en ervaring op het gebied van onder andere belastingen, M&A, arbeidsrecht, intellectueel eigendom, vastgoed en financieringen.

Bedrijven verwachten van een advocatenkantoor dan ook een holistische projectaanpak, waarbinnen advocaten, fiscalisten, notarissen, economists en legal projectmanagers met ervaring in een specifieke sector en jurisdictie écht samenwerken. Door processen te verbeteren, samenwerking centraal te stellen en technologie te ontwikkelen en te gebruiken. En aanpak en scope zo te bepalen dat de eerste stap en richting ook meteen de juiste zijn.

Een holistische projectaanpak is voor Baker McKenzie – met alle expertise onder een wereldwijd dak – natuurlijk bekend terrein. Voor cliënten en andere partijen is dat soms anders of nog nieuw. Zij zijn vaak gewend dat hun fiscalisten en juristen in alle opzichten wat verder van elkaar vandaan zitten. En dat de benodigde kennis en ervaring niet altijd beschikbaar zijn. Maar in de huidige complexe wereld van internationale transacties en herstructureringen is een holistische manier van werken een absolute must. Zodat verwachtingen ook worden waargemaakt.

Laura Rietvelt en Wibren Veldhuizen zijn twee van de meer dan twintig sprekers op Ahead of Tax & Legal 2023 van Baker McKenzie op 1 juni aanstaande in Amsterdam.

Baker McKenzie is partner van de M&A Community

 

Gerelateerde artikelen