Jumbo-familie Van Eerd en Parcom nemen HEMA over

Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom nemen winkelketen HEMA over.

De familie achter supermarktketen Jumbo zet de stap via investeringsvehikel Mississippi Ventures. De partijen hebben acht weken de tijd om exclusief boekenonderzoek uit te voeren. Ook moet de bankfinanciering nog geregeld worden, voordat de verkoop afgerond kan worden. De familie Van Eerd zou dan 50 procent van de aandelen in handen krijgen en Parcom de andere helft.

HEMA-topman Tjeerd Jegen, die onder de nieuwe eigenaren zal aanblijven, spreekt van een "belangrijke volgende stap voor HEMA". Volgens hem kunnen de beoogde kopers een "stabiele operationele basis" creëren voor de strategische plannen van de keten. De Jumbo-familie en Parcom hebben in de onderhandelingen al aangegeven zich betrokken te voelen bij het HEMA-merk.

Dat HEMA straks bij de familie Van Eerd wordt ondergebracht en niet bij Jumbo zelf, is overigens een bewuste keuze. Op die manier kan Jumbo zich goed blijven richten op de eigen strategische agenda en die van restaurantketen La Place, laat Jumbo weten. Als de beoogde HEMA-deal doorgaat, ligt het wel voor de hand dat er in de toekomst nauwer samengewerkt zal worden tussen Jumbo en HEMA.

HEMA kwam eerder dit jaar in bezit van de obligatiehouders in ruil voor het verlagen van de schuld. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de winkelketen. Sindsdien werd er gezocht naar mogelijke kopers.

Het uit 1926 stammende HEMA gaat al lang gebukt onder financiële zorgen. Die ontstonden in 2007 toen de Britse investeerder Lion Capital de winkelketen kocht en het bedrijf daar zelf voor liet betalen. Die hoge schuldenlast was houdbaar in goede tijden, maar met de coronacrisis werden de problemen te groot. Na de overname door Boekhoorn werd er niet genoeg aan het terugbrengen van de schulden gedaan.

Jumbo en HEMA zijn bepaald geen vreemden van elkaar. Ze sloten eind vorig jaar al een commerciële samenwerking. De grootgrutter uit Veghel nam onder meer HEMA-winkels in grote steden over. Ook liggen er inmiddels producten uit het HEMA-assortiment bij Jumbo in de schappen. Parcom is een Nederlandse investeerder die bedrijven naar eigen zeggen wil helpen met het waarmaken van ambities. Ook telecomaanbieder Simpel komt uit de portefeuille van de firma. Dat bedrijf wordt juist overgenomen door het grotere T-Mobile Nederland.

(ANP)

Gerelateerde artikelen