Jubileumeditie Belgian M&A Awards

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:32
Feest in de Belgische M&A Community: de Belgische M&A Awards maakte z’n eerste jubileumeditie door op 25 november 2022.

Bekijk hier alle foto's

In een bomvol Maison de la Poste in Brussel was een recordaantal Belgische M&A-specialisten verzamelt om terug te kijken op een bewogen dealjaar – met nog meer kantoren op de wachtlijst voor een plaatsje. Het openingswoord van Community Manager Daphné Debaenst stond dan ook in het teken van het vieren van deze mijlpaal. Ook gaf ze aan dat de groei in de community ook doorgezet wordt in het uitbreiden van het aantal community-activiteiten, het lanceren van een eigen website voor de community en de eerste editie van een M&A-event speciaal gericht op de Belgische Young M&A Community.  

Voor het jureren van de deals hebben we dezelfde zeer ervaren jury als vorig jaar: voorzitter Urbain Vandeurzen (Voorzitter investeringscomité en raad van bestuur, Smile Invest) zwaaide voor de vierde keer de scepter over het juryproces, bijgestaan door Pierre Demaerel (bestuurder BVA, Belgian Growth Fund), Michael Sephiha (journalist, De Tijd), Philippe Haspeslagh (honorary dean Vlerick Business School), Renaat Berckmoes (partner, Fortino Capital) en Sophie Manigart (Vlerick Business School). De jury merkte op dat de kwaliteit van de ingezonden deals hoog was en dat er ook qua kwantiteit genoeg te kiezen viel. 

Grote winnaar van de avond was Collibra. De jury was bijzonder trots om de ‘unicorn’ van Belgische bodem te presenteren en merkte op dat je maar zelden zo’n sterrenteam van nationale en internationale investeerders op een deal ziet. Bij de Best Deal Large Cap ging foamproductenfabrikant Recticel er met de prijs vandoor. De jury prees de manier waarop het bedrijf een vijandelijk bod had weten te pareren en tijdens het dealproces ook een strategische turnaround wist te maken. 

Bij de mid cap deals won Stadbader: het bouwbedrijf nam de Belgische activiteiten van BAM over. De jury stipte bij deze deal het belang van ondernemende, optimistische familiebedrijven aan. De beste grote Private Equity deal was Bain Capital, dat de groeibriljant House of HR overnam. 

Bij de kleinere PE-deals ging het ook vooral om softwaredeals: de jury beloonde Fortino dat softwareontwikkelaar Sigma Conso in korte tijd goed heeft doen groeien en voor een mooie prijs heeft overgedaan aan branchegenoot Prophix. 

Bij de beste biotechinvestering ging de award naar Precirix, een spin-off van de Vrije Universiteit Brussel die 80 miljoen euro ophaalde om de volgende generatie kankermedicijnen naar de markt te brengen. 

Juryvoorzitter Vandeurzen kon het trouwens niet laten om een kleine plaagstoot naar de Nederlandse M&A Community uit te delen: waar er in Nederland ophef is over het gebrek aan vrouwelijke genomineerden werd een derde van de Belgische Awards uitgereikt aan vrouwelijke CEO’s. 

Aan het einde van de award show was er nog een bitterzoete noot. Urbain Vandeurzen gaf aan dat hij na vijf jaar het stokje doorgeeft aan een nieuwe voorzitter. Een mooi moment, na vijf jaar – en aan het enthousiaste gevoel in de zaal te merken is het ook echt een hoogtepunt voor de community. Zoals Vandeurzen opmerkte is de community misschien een beetje ten onder aan het gaan aan zijn eigen succes – in een zaal zo vol en zo rumoerig kwam de boodschap niet helemaal over. Een goed teken en het is duidelijk dat het afscheid een stuk minder intiem en in petit comité was dan toen de community vijf jaar geleden begon.  Vandeurzen bedankte zijn medejuryleden van de afgelopen jaren voor hun open discussies die altijd eindigden in een bevredigende consensus. Tot slot bedankte Vandeurzen Daphné Debaenst voor haar tomeloze inzet voor de community en het prachtige resultaat.

Met een mengeling van omlijstende en opzwepende muziek wist de band GetSomeWine de avond om te toveren tot een wervelende show. De presentatie was in handen van Francesca Vanthielen. Met dank aan de hoofdsponsor Ansarada stond er voor alle deelnemers de heerlijkste champagne klaar. Voor aanvullende informatie over de Belgische M&A-markt en de staat van het ecosysteem kon de organisatie vertrouwen op de uitgebreide kennis van de knowledge partner, de Vlerick Business School. Het team van Vlerick heeft de ingezonden deals doorgelicht, op de juiste manier gecategoriseerd en tot een werkbaar dossier gemaakt voor de juryleden. Ook evalueert Vlerick jaarlijks hoe het proces verlopen is. Dit alles werd toegelicht door prof. Mathieu Luypaert van Vlerick, die overigens tijdens zijn praatje aangaf dat het stil krijgen van een rumoerige zaal studenten makkelijker was dan het dresseren van de M&A’ers. Nadat alle Awards waren uitgereikt barstte het feest los in de foyer en werd er tot diep in de nacht gedanst. 

 


 

Gerelateerde artikelen