J.P.Morgan, ABN AMRO, Aperghis, De Brauw en Allen & Overy adviseren bij overname Reaal door Anbang

SNS REAAL verkoopt VIVAT Verzekeringen, het moederbedrijf van Reaal, aan de Chinese verzekeraar Anbang Insurance Group voor 150 miljoen euro. J.P.Morgan, ABN AMRO en De Brauw Blackstone Westbroek adviseren SNS REAAL bij de deal. Allen & Overy adviseert Anbang. Aperghis & Co adviseert de Nederlandse staat.
J.P. Morgan, ABN AMRO en advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek zijn in juli 2014 door SNS REAAL in de arm genomen om de verkoop van de verzekeringstak te begeleiden. Arne Grimme en Anja Mutsaers geven leiding aan het team van De Brauw. De Chinese koper krijgt juridisch advies van een team van Allen & Overy onder leiding van Katinka Middelkoop. Corporate finance adviseur Nicholas Aperghis adviseert de staat.
 
Anbang Insurance Group koopt 100% van de aandelen van VIVAT. De overnamesom kan nog wijzigen als gevolg van mutaties in het IFRS eigen vermogen tussen 31 december 2014 en 30 juni 2015, de verwachte effectieve verkoopdatum. De Chinese verzekeraar is geen onbekende speler in de Benelux. In oktober 2014 kocht Anbang de Belgische verzekeraar FIDEA en in december ronde het de overname van de Belgische verzekeringsactiviteiten van Delta Loyd af.
De transactie is afhankelijk van de gebruikelijke goedkeuring van de toezichthouders. Daarnaast zal bij een sterke daling van het IFRS eigen vermogen tussen 31 december 2014 en 30 juni 2015, de transactie niet plaatsvinden. Naar verwachting zal de verkoop van VIVAT in het derde kwartaal van 2015 zijn afgerond.
Na afronding van de verkoop van VIVAT neemt SNS REAAL een volgende stap in het herstructureringsproces naar aanleiding van de nationalisatie. In overleg met de Nederlandse Staat heeft SNS REAAL besloten om naar een standalone positie van SNS Bank toe te werken. Naar verwachting zal de eerste stap in dit proces de overdracht zijn van SNS Bank vanuit SNS REAAL naar de Nederlandse Staat tegelijk met de verkoop van VIVAT. 
In een reactie laat Gerard van Olphen, voorzitter van de Raad van Bestuur, weten: “SNS REAAL is verheugd de verkoop van VIVAT aan Anbang Insurance Group te kunnen aankondigen. Anbang, met als thuisbasis China, is een wereldwijd opererende verzekeraar met activiteiten in Noord Amerika, Europa en Azië. Wij verwelkomen de investering van Anbang in de Nederlandse verzekeringssector. Met deze verkoop zal VIVAT een belangrijke rol vervullen bij het verder uitbouwen van de verzekeringsactiviteiten van Anbang in Nederland. We hebben Anbang leren kennen als een zeer toegewijde en professionele partij die actief haar activiteiten buiten China aan het uitbreiden is. Door deze transactie zijn de belangen van de polishouders en medewerkers van VIVAT gewaarborgd. Met de afsplitsing van Propertize per 30 december 2013, de huidige verkoop van VIVAT en de op handen zijnde overdracht van SNS Bank aan de Nederlandse Staat, zijn wij in de laatste fase van het herstructureringsproces van SNS REAAL beland.” 
Anbang Insurance Group: “Wij zijn zeer verheugd de overname van VIVAT aan te kondigen. Deze transactie die past in de strategie van Anbang van internationale diversificatie en ontwikkeling in Nederland. Wij hebben de mogelijkheden om de solvabiliteit van VIVAT te versterken en verder te bouwen aan de reeds sterke positie van het bedrijf. We zijn ervan overtuigd dat we een solide basis voor VIVAT, haar klanten en haar medewerkers kunnen bieden. Wij verheugen ons op een langdurige en succesvolle relatie met het bedrijf en haar klanten. Wij zijn van mening dat Anbang kan profiteren van de voortdurende consolidatie in de Nederlandse verzekeringssector.”
Gerelateerde artikelen