League tables 2017: J.P. Morgan en ING op 1

Zakenbank J.P.Morgan adviseerde bij de grootste deals van 2017 en ING was betrokken bij de meeste deal. Dat blijkt uit de league tables van MenA.nl.

Bekijk hier de league tables 2017 in het Financieele Dagblad

J.P. Morgan heeft  afgelopen jaar bij deals geadviseerd met een totale waarde van 39,5 miljard. De bank blijft daarmee nummer twee Goldman Sachs met ruim 18 miljard euro voor. Zakenbankier Cassander Verwey van J.P. Morgan constateert dat de koper bereid was diep in de buidel te tasten. “Kopers – zowel strategisch als private equity – blijven bereid hoge prijzen te betalen voor kwaliteit, zoals we bijvoorbeeld gezien hebben bij Qpark en Bureau van Dijk. Daarnaast is de liquiditeit en capaciteit in de kapitaalmarkt onverminderd hoog, en dit faciliteert kopers die grote (strategische) stappen willen zetten en maakt transacties zoals Unibail-Rodamco-Westfield mogelijk.” 

Ook het politieke klimaat was van invloed op de M&A-markt, ziet Verwey: “Dit is wel het jaar geweest van het shareholder-activisme, en de vijandige of ongewenste toenadering van Nederlandse beursgenoteerde vennootschappen. Situaties als AkzoNobel, NXP en Unilever laten zien dat ‘size does not matter’ in de huidige markt. Ook hebben we zeer recent nog met Gemalto gezien dat het snel kunnen schakelen en een zeer goede voorbereiding essentieel zijn om een vijandige overname poging op de juiste manier te kunnen verdedigen.”

 

ING adviseert bij de meeste deals
ING staat met 32 deals op de eerste plaats van de league table gesorteerd op aantal deals. KPMG adviseerde bij een gelijk aantal deals, maar staat met een lagere dealwaarde op de tweede plaats. Rob van Veldhuizen van ING verwacht ook in 2018 een druk jaar. “Vorig jaar werd gekenmerkt door hoog niveau van M&A-activiteit, gedreven door de gunstige economische omstandigheden en de ruime beschikbaarheid van liquiditeit. Opvallend is dat veel grensoverschrijdende transacties werden gedaan. We verwachten dat deze trend zich zal doorzetten komend jaar waarbij Nederlandse corporates meer overnames in het buitenland gaan doen.”

 

 

Gerelateerde artikelen