Joris Boon laat deBreij met trots en gerust hart achter

Joris Boon, mede-oprichter van advocatenkantoor deBreij, stopt na 13 jaar. "Het was een prachtig avontuur, en nu is het tijd voor iets nieuws.”

“Ik vind dat je jezelf altijd moet blijven ontwikkelen. Zo wist ik al jaren dat ik ooit nog een carrière na de advocatuur ambieerde," zegt Boon. Wat dat ‘nieuws’ dan is weet hij nog niet. Op reis? “Nee, ik heb echt nog geen idee, ik heb er nog helemaal geen beeld bij. Tot april 2019 blijf ik bij deBreij, dus ik heb nog even de tijd om dat te bedenken. Met mijn twee linkerhanden word ik in ieder geval geen timmerman”, zegt Boon lachend. Wytse Huidekoper, samen met Gaston Freijser aanwezig bij het interview, is niet verbaasd dat hij ermee ophoudt: “Het was mij altijd al duidelijk dat Joris uiteindelijk iets anders zou doen. Het was alleen de vraag wanneer.”

Boon: “Dit is het moment: we hebben een goede groep mensen, mooie cliënten en we zijn financieel gezond. De opvolging is geregeld en Dennis blijft. Het is ook echt een gevoels ding. Ik kan met trots en een gerust hart vertrekken. Eigenlijk heb ik alleen maar positieve reacties gehad. Ik heb de meeste klanten gesproken en heb vaak gehoord ‘wat leuk voor je’ of ‘wat een stoere stap’.”

Enorm gat

Als Boon terugkijkt op 13 jaar De Breij valt hem op dat een boutique kantoor in 2005 nog heel bijzonder was. “Maar het bleek juist een enorm gat te zijn waar we in doken. Er was ontzettend veel behoefte aan kleiner en persoonlijker. Zowel bij ondernemers als Private Equity-partijen. De partner betrokkenheid is bij ons groter dan bij een groot kantoor. Dat vinden mensen prettig. Vroeger dacht je: we brengen alles onder bij één kantoor, maar dat is allang niet meer zo. Inmiddels zijn boutique kantoren gemeengoed geworden, en niet meer weg te denken”, aldus Boon. 

Zolderkamer

Samen met Marcel Evers en Dennis de Breij richtte Boon in 2005 ‘op een zolderkamer’ De Breij Evers Boon op. Het kantoor groeide van 3 naar 26 advocaten. Begin dit jaar besloten ze het kantoor te splitsen om met twee teams met ‘behoud van slagkracht’ verder te gaan. “Dat heeft goed uitgepakt”, zegt Boon. “Beide onderdelen bij elkaar houden was een rem op ieders ontwikkeling en nu groeien beide partijen weer door zich toe te leggen op ieders specialisme: Evers Soerjatin als corporate litigation kantoor en deBreij als M&A boutique”

“Eigenlijk kregen we alleen maar positieve reacties uit de markt. Onze omzet is relatief gegroeid en ook met het aannemen van nieuwe mensen hebben we een significante stap gezet”, zegt Huidekoper. “In januari van dit jaar begonnen we met 15 advocaten en inmiddels zitten we alweer met 22 advocaten. We merken het voordeel om je echt te kunnen presenteren als M&A boutique, vooral ook internationaal weten partijen ons makkelijker te vinden en kunnen wij ons beter profileren waardoor je een shift in onze praktijk ziet naar grotere en internationalere deals”.

“Daarnaast blijven onze plannen door het vertrek van Joris ongewijzigd” voegt Freijser eraan toe. Ons doel is nog steeds om de komende jaren uit te groeien tot de M&A boutique van Nederland. We zijn druk bezig met de stappen die daar voor nodig zijn, waarbij je kan denken aan diversifiëring binnen de corporate transactiepraktijk en het betrekken van nieuwe huisvesting”.

Technologie

Vooruitkijkend denkt Boon dat technologie een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen, ook in de M&A wereld. “Ik verwacht dat dat nog flink wat uitdagingen met zich meebrengt: hoe ga je technologie verwerken in je businessmodel. Daar zijn we binnen kantoor al een tijdje mee bezig. Maar er is één kwaliteit die een computer nooit zal kunnen overnemen: de menselijkheid aan tafel.”

Gerelateerde artikelen