Vijftien jaar SINCERIUS: ‘Wij zijn altijd heel technologisch gedreven geweest’

BEELD MARK VAN DEN BRINK
SINCERIUS viert dit jaar zijn vijftienjarig bestaan. Een mijlpaal voor de financial due diligence boutique die uitgroeide van een pionier in de markt tot een gevestigde naam in de Nederlandse M&A-markt.
Vanuit hun pand aan de Amsterdamse grachten illustreren oprichter en partner Joost Siemensma en senior manager Floris Knaapen hoe SINCERIUS is gegroeid tot een bedrijf met bijna vijftig medewerkers en meer dan 150 deals per jaar.
Floris Knaapen, die inmiddels vijf jaar deel uitmaakt van SINCERIUS, beschrijft Siemensma als de ‘ondernemer in hart en nieren die de vaardigheid bezit om in een hele korte periode tot de kern te komen en dit vervolgens op een toegankelijke manier uit te leggen aan de klant’.
Siemensma op zijn beurt prijst Knaapen als ‘een specialist met een hands-on mentaliteit’. “Hij levert keer op keer diepgaande en inhoudelijke analyses en draait in lastige gesprekken niet om de hete brij heen’’.
Knaapen en Siemensma weerspiegelen de verscheidenheid aan professionals binnen SINCERIUS. “Juist die dynamiek houdt ons scherp en vormt de basis van onze ondernemende en positief-kritische cultuur’’, geeft Knaapen aan.
Doorbreken in de markt als boutique kantoor
De oprichting van SINCERIUS was een weloverwogen keuze, voortkomend uit een observatie van de markt. “De keuze om SINCERIUS te starten is echt geboren uit het feit dat we een niche zagen’’, legt Siemensma uit. “We zagen dat de grote accountantskantoren zich voornamelijk richtten op grote transacties. Wij hebben echt gekozen voor de Nederlandse middenmarkt en een pragmatische dienstverlening om als boutique een alternatief te zijn voor de Big Four. Deze focus op de middenmarkt, transacties met een waarde tussen de vijf en 150 miljoen euro, vereiste een andere benadering. Dat vraagt ook een stuk flexibiliteit en senior betrokkenheid, want onze klanten zijn veelal investeringsmaatschappijen die een DGA-geleide onderneming kopen. Dan moet je niet alleen de vereiste expertise hebben, maar ook een zeker inlevingsvermogen bij de verkoper.’’
Enkele jaren geleden kwam Knaapen aan boord, na een start in corporate finance. Voor hem was de overstap naar financial due diligence een logische volgende stap, gedreven door een zoektocht naar meer focus op data en financiële analyses.
“Ik dacht toen ik corporate finance deed dat het geen al te lastige overgang zou worden. Maar FDD is net als corporate finance echt een vak op zich, met name in het eerste jaar was het flink aanpoten. Uiteindelijk denk ik dat het heel waardevol is dat ik vanuit verschillende expertises naar een deal kan kijken. Het stelt mij in staat nog beter te begrijpen hoe ik zowel de koper als de verkoper optimaal kan ondersteunen.’’
Van de exacte cijfers naar een bredere analyse
De afgelopen vijftien jaar heeft het vakgebied van financial due diligence een verandering ondergaan. Waar het voorheen vaak neerkwam op het doorploegen van verschillende Excel bestanden en het creëren van rapporten, staat nu de efficiëntie van het verwerken van grote datasets centraal.
“Als je naar de traditionele due diligence kijkt, dan start je met de saldibalansen. Dan zit je al op een wat hoger niveau naar cijfers te kijken. Wat er gebeurt met die traditionele informatieverwerking is dat je veel bezig bent met Excel en PowerPoint. Dat is eigenlijk een heel statische manier’’, stelt Knaapen.
SINCERIUS liep voorop in het omarmen van technologie om dit proces te verbeteren. “Wij zijn altijd heel technologisch gedreven geweest. Onze eerste medewerker was een gepromoveerde natuurkundige, die benaderde de cijfers al vanuit een heel nieuwe invalshoek. Wij waren ook de eerste in de markt die met auditfiles begonnen. Nu zijn we weer verder aan het doorontwikkelen. We hebben een data science-team en financiële dashboarding waarmee we echt stappen maken naar de toekomst toe’’, vertelt Siemensma.
De impact hiervan op het dagelijkse werk is enorm. ‘’Vroeger was je gewoon een week lang bezig met het verwerken van de data. Door alle technologische ontwikkelingen, met name onze zelfontwikkelde BI-tool, Business Insight, laad je alle data efficiënt in. Dan heb je eigenlijk al je analyses direct staan. Dit betekent een enorme versnelling en verdieping. Als de data goed is – dat is de regel – dan kunnen wij op basis van een simpele financiële administratie in een dag de informatie verwerken. Met Business Insight kunnen wij een dashboard aanbieden aan onze klant na één werkdag’’, vertelt Knaapen.
Siemensma benadrukt het voordeel: “Je ziet de meerwaarde met name in de ontwikkeling van de doorlooptijd: als de informatie goed is, kunnen we snel terugkoppelen aan de klant wat de belangrijke issues zijn. Bovendien kun je nog verder de diepgang opzoeken, er is meer tijd om de inhoud van de financiële cijfers en het verhaal erachter te bespreken.’’
Efficiëntie staat voorop
De uitbreiding van het data science-team markeert een volgende fase in de groei van SINCERIUS. “Toen ik ongeveer vijf jaar geleden bij SINCERIUS begon, had ik heel veel consultants om mij heen. Inmiddels hebben we drie data scientists in dienst en meerdere developers. Je ziet eigenlijk ook in het personeelsbestand dat er een transitie gaande is. Deze combinatie levert meer op dan alleen snelheidswinst. Sommige handelingen kunnen we nu natuurlijk sneller doen. Je kan handmatig werk automatiseren. Maar als ik kijk naar de ontwikkeling van afgelopen jaar zie je ook echt dat we het product kwalitatief beter maken’’, vertelt Floris Knaapen.
Een concreet voorbeeld is de zelfontwikkelde ‘Main Driver’ analysetool. “Wat die eigenlijk doet, is automatisch de details genereren in de grotere posten, of waarvan de tool denkt: ‘Hé, hier gebeurt iets geks’. Het biedt direct een overzicht’’, legt Knaapen uit. De tool kan snel inzicht geven in de kwaliteit van de administratie. “Als een administratie niet goed ingeregeld is, dan worden veel boekingen op jaareinde gedaan. Dan weet je eigenlijk dat je maandelijks heel beperkte inzichten hebt. Het gevolg? Dan kan je tijdig naar je klant terugkoppelen: ‘Dit wordt een ingewikkelde puzzel’.’’
De toegevoegde waarde van dergelijke tools reikt verder dan alleen de analyse. Siemensma legt uit hoe snelle detectie van grote issues het proces voor de klant verbetert. “Het gevolg van vroegtijdig signaleren is dat een klant soms zegt: ‘Ik doe het even wat rustiger aan met het proces en het maken van kosten, we gaan eerst wel even een paar punten nog wat verdiepend uitonderhandelen’.”
Groeien met behoud van identiteit
De groei van startup naar een organisatie met kantoren in Amsterdam, Rotterdam en recentelijk Utrecht, is niet gegaan zonder uitdagingen. Een belangrijke horde in de beginjaren was het doorbreken van de gevestigde orde. “Toen waren boutique kantoren nog nieuw. Je moest jezelf wel nog bewijzen in de beginperiode. We hebben de markt opengebroken, samen met een aantal fiscale en juridische boutiques. En dat onze klanten zeiden: ‘We willen een goede adviseur hebben en niet per se een logo’.
Het winnen van de M&A Award in 2018 was een belangrijke bevestiging vanuit de markt. We zijn de eerste boutique die de M&A Award voor Best Transaction Services Advisor won’’, vertelt Siemensma. Ook tijdens de laatste editie in december 2024 won SINCERIUS de award voor Best Transaction Services Firm Mid-Market.
De ondernemersgeest is diep verankerd in de cultuur van SINCERIUS. “Ik denk omdat – dat is het gevoel dat ik ook bij SINCERIUS heb – je de ruimte krijgt om eigen initiatieven te nemen’’, vervolgt Knaapen. “Als je een idee hebt en deze wil uitvoeren, dan vraag je dat. En dan kom je natuurlijk wel met een onderbouwd plan, maar je mag het vervolgens wel gaan regelen.’’
Wat de essentie van ondernemerschap is voor Siemensma? “Gewoon buiten de gebaande paden denken en risico nemen.’’
Vooruitkijkend zien Siemensma en Knaapen een M&A-landschap dat voortdurend in beweging is. Een dominante trend is de verdere digitalisering. “Wij geloven bij SINCERIUS echt in het investeren in oplossingen die ons efficiënter en meer data-gedreven maken”, stelt Siemensma. Hij wijst op de wirwar van spreadsheets bij veel bedrijven. “Die hebben soms wel dertig verschillende Excel-overzichten. Ik geloof dat dit op een gegeven moment eindig zal zijn. Dat er namelijk veel meer gewerkt gaat worden vanuit één centrale database: One single source of truth.’’
Voor SINCERIUS zelf liggen er duidelijke ambities. Na het vieren van het jubileum wordt de blik over de grens gericht. “Ik denk dat er op termijn ook gekeken gaat worden naar buiten Nederland”, verklaart Joost Siemensma.
“Dat we ambities hebben om buiten de landsgrenzen te kijken naar verdere groei in ons omringende landen, met België als logische eerste stap.’’ Daarnaast ziet SINCERIUS kansen in het verdiepen van de klantrelatie gedurende de gehele investeringscyclus: vanaf de aankoop, door hen waardevolle inzichten te bieden via Business Insight, tot aan de voorbereiding op een succesvolle exit.
“Met vijftien jaar ervaring, een cultuur die ondernemerschap stimuleert en een voortdurende focus op technologische innovatie is SINCERIUS klaar voor de volgende fase in de dynamische wereld van M&A’’, vertelt Floris Knaapen. “Er gaat veel meer gewerkt worden vanuit één centrale database: One single source of truth.“
SINCERIUS is Gold Partner van de M&A Community